Pienoismallit.net

Emek-rekat

Ei millään pahalla, mutta yksi sana: kappalejako. Nyt tuota ei lue erkkikään. Ja ensimmäinen lause on todennäköisesti maailman pisin. :D

Siinä olet kyllä oikeassa että joskus kannattaa lepuuttaa hermoja jollain yksinkertaisemmalla.
Jones kirjoitti:
Ei millään pahalla, mutta yksi sana: kappalejako. Nyt tuota ei lue erkkikään.
Pakko oli lukea ihan kiusan vuoksi ja ymmärsinkin tekstistä jotain :D
Yritin saada itsekkin pointista kiinni, ja huomasin että on tainnut jäädä aikaisemmat emek-jutustelut lukematta. Kyse oli siitä että ne hyvin tehdyt rekat olivat todella pieni vähemmistö. Loput olivat sitten marketin hyllyltä adoptoituja leluja. Kun leluja aika katseltiin, oli päätös sitten että parempi pitää kaikki leluperäiset poissa kuin karsia vain ne "huonot".

Kautta koko emek-jupakan on itseä ihmetyttänyt kun ihmiset luulevat että emekkien parantelu kielletään heiltä jotenkin?! Kukaan ei sitä kiellä, onko ne vain pakko saada tänne esille, jos ne eivät täytä pienoismallin kriteerejä siinä missä ne täälä ymmärretään… Kuulemma vaikka FCMA:lla ne sallitaan, niin jos kauhea pakko on, niin saahan niille sieläkin huomiota.
Atte Ylätalo kirjoitti:
Täällä sitä nyt ollaan pohtimassa. Itselleni on noita emekkejä kasaantunut aikanaan. Osa alkaa olee jo museoiässä, joten taidanpa "entisöidä" pari.
Vieressä pöydällä odottelee nyt kaapista esiin kaivettu HELLERIN scania 141 V8:lla. Sen verran koville on ottanut tuo trumpan 1:35 BR52 sekä H0 ja Z scaalan kyhäily, että kerrankin kun taas kaivoi emekin esiin niin onpa mukavaa kun kaikki on yksinkertaista, mutta noin 1 metrin päästä vitriinissä se näyttää sille mille se tuolla veijo esson pihassakin luonnossa.
Tuohon on helppo käännellä alumiinista ja rosteri tangosta/levystä mitä mieleen ikinä juolahtaa ja vain kokeilla samoin esim valojen rakentelua. Kun viikonloppu on ohi niin laitan tänne pari kuvaa, niin siinä sitten arvostelette. Ei se hellerin scania kaikkine osineen sen kummemmalle näytä jos ne vierekkäin laittaa ja kuvan räppäisee. Molempiin voi rakentaa sisustaa miten haluaa ja jaksaa. On vaan välillä mukava ottaa kynäruisku käteen ja koittaa luoda vaikka emekistä jotain ilman että tarvitsee ajatella kauheasti, se on lepoa mielelle. Olette varmaan itsekkin joskus niittejä laskiessa ja saumaa kaivertaessa tuskailleet että kun ois välillä mukava elää vähän yksinkertaisemminkin näiden asioiden kanssa. Ymmärrän kyllä kun mallia tehdään näyttelyyn, niin pitäisihän sen olla melkein parempi kuin esikuvan tullessa tehtaalta ulos. Jos emek on vain "ylimaalattu" ilman kummempia selityksiä on aihetta asiasta närkästyä, mutta mielestäni täälläkin sivustolla näin joidenkin myös hyvin toteutettuja autoja. Miksi näitä aina haukkumaan?
Jos ajattelen maailmaa 10 vuotta taakse päin, ei millään rahat olisi riittänyt silloin ostamaan hellerin tai italerin scaniaa/volvoa(hyvä kun nytkään). Sen 60€ sijoituksella saa toisaalta myös nykyään vasta aihion, kuten myös täällä olemme nähneet. Moni tekee jo nekin uusiksi tilaamalla osia ulkomailta ja kädessäsi on vasta vetoauto. Siihen toiset 60-100€ ja kasassa on yhdistelmä.
Tietysti sitten on moottorit ja akselistot kuin pitää, mutta näkyykö ne hyllyssä tai esim dioraamassa? On täyden sivun mittaiset umpinaiset alle-ajo suojat. Ei näy edes akselistot ja "ilmajousitus" show asennossa, niin mitäs sieltä näet? Et mitään!
Onhan jo pienoisrautateissä tehty kompromisseja, varsinkin N ja Z mittakaavassa, jotta niistä on saatu toimivat. Mitä enemmän on aina valmis sijoittamaan, sitä parempaa saa. Jotenkin tuntuu että pitäisi olla jo 100 neliön työtilat maalauskammioineen, ennen kuin kannattaa edes ensimmäistäkään mallia aloittaa tekemään. Kunnioitan vanhoja harrastajia, jotka ovat tehneet ja vaatineet malleja paremmiksi, mutta jostain viilaamalla sekin on alkanut. Siispä otan vähän alumiinia ja rosteria ja viilan käteen, alan parantelemaan emekkiä. Ensi viikolla nähdään.
Toistetaan taas.. eivät Emekit ja vastaavat ole tabuja täällä. On kuitenkin päätetty, ettei muuteltuja/muuntelemattomia valmismalleja lisäillä galleriaan.
Jos Emekistä rakentaa jotain muutostöillä, voi aikaansaannostaan aina esitellä esim. artikkelin muodossa.

jk. tein pieniä muutoksia tuohon lainaukseen. Asia pysyi samana, mutta luetun ymmärtäminen uskoakseni helpottui.
Ei vitsi, vieläkö näistä Emekeistä väännetään? Kai pointtina oli blokata sivuilta pois sellaiset rekat, joille ei ole tehty yhtään mitään tai joissa on vain tehty jotain pientä viperrystä, eli sellaiset mallit, joissa ei se oma kädenjälki tosiasiallisesti näy. Jos joku tekee Emek rekan pohjalta todella hienon konversion, maalaa sen kokonaan, vanhentaa, tekee merkinnät maalaten tai siirtokuvia lisäillen ym., tällainen malli sopinee joukkoon tummaan niinkuin muutkin.

Lelun ja pienoismallin välille ei voida vetää rajalinjaa, koska pienoismalli voi olla sekä lelu että ei-lelu. Jos pienoismallin kokoaa ja sitä käyttää hiekkalaatikkoleikeissä tms., se on silloin lelu. Jos taas sen kokoaa hyllyä koristamaan, ei sitä silloin oikein voi pitää leluna vaan se on jotain aivan muuta. Kummassakin tapauksessa pienoismalli on edelleen pienoismalli. Tämän vuoksi en näe mitään ongelmaa siinä, että pienoismalleja toisinaan markkinoidaan leluina, koska niitä voidaan käyttää leluina. Meidän mallareiden tehtävänä on muistuttaa aina välillä siitä, että pienoismalleja voidaan rakentaa myös muussa tarkoituksessa kuin leluiksi.

Tosin tässä yhteydessä on hyvä tuoda esiin se, että sanaa pienoismalli käytetään monessa eri merkityksessä. Edeltävässä kappaleessa tarkoitin pienoismallilla lähinnä rakennussarjaa. Pienoismalleja voi kuitenkin olla muitakin kuin rakennussarjasta rakennetut mallit. Toisaalta pienoismallilla voidaan laajassa merkityksessä tarkoittaa kaikkia tiettyä todellista tai kuviteltua esikuvaa pienoiskoossa esittävää mallia, mitä merkitystä itse tuppaan silloin tällöin käyttämään. Myös tämä laaja määritelmä on ongelmallinen. Näin laajassa mielessä pienoismallilla voidaan tarkoittaa rakennussarjoja, erilaisia koriste-esineitä ja vaikkapa Ferraria muistuttavaa Lego-autoa. Määritelmän piiriin mahtuu siis paljon sellaista, jota ei yleensä mielletä pienoismalliksi.

Pienoismallin paras määritelmä lienee se, että pienoismalli on tietyn toiminnan, pienoismallailun, tulos. Pienoismallilla tällöin tarkoitetaan niitä esikuvaa esittäviä esineitä, jotka on tehty erilaisia mallailutekniikoita käyttäen. Ja juuri näitä viimeksimainittuja ymmärtääkseni Pm.netissä käyttäjien enemmistön mielestä pitäisi esitellä ja käsitellä. Jos Emekin tekemiseen on käytetty näitä tekniikoita, voidaan se hyväksyä pienoismallien joukkoon.
Timo Nyyssönen kirjoitti:
Ei vitsi, vieläkö näistä Emekeistä väännetään?

Lelun ja pienoismallin välille ei voida vetää rajalinjaa, koska pienoismalli voi olla sekä lelu että ei-lelu. Jos pienoismallin kokoaa ja sitä käyttää hiekkalaatikkoleikeissä tms., se on silloin lelu. Jos taas sen kokoaa hyllyä koristamaan, ei sitä silloin oikein voi pitää leluna vaan se on jotain aivan muuta. Kummassakin tapauksessa
Pienoismallin paras määritelmä lienee se, että pienoismalli on tietyn toiminnan, pienoismallailun, tulos. Pienoismallilla tällöin tarkoitetaan niitä esikuvaa esittäviä esineitä, jotka on tehty erilaisia mallailutekniikoita käyttäen. Ja juuri näitä viimeksimainittuja ymmärtääkseni Pm.netissä käyttäjien enemmistön mielestä pitäisi esitellä ja käsitellä. Jos Emekin tekemiseen on käytetty näitä tekniikoita, voidaan se hyväksyä pienoismallien joukkoon.
Minä yritin tuossa tiivistetymmin muistuttaa, mitä asiasta on minun muistaakseni sovittu. Kysymys ei ole rajanvedosta lelun ja pienoismallin välille vaan siitä, mitä galleriaan lisätään ja mitä ei.
Lelu tai mikä!

Oma ehdotukseni tänne olisi että arvoisa webmestarimme avaisi tänne saittiin oman sivuston "EMEK-kalusto", jossa näitä harrastavat voisivat esitellä näitä usein hienostikkin paranneltuja mallejaan ja miksei myös hieman kevyemmin koristeltuja Emek-rekkoja.
Samalla tämä voisi lopettaa kädenväännön asiasta että onko lelu eli ei vai mikä.

Entäpä kootut radio-ohjattavat!…niitähän täällä ei kovin useasti ole nähty vaikka edustavat kai nekin kaiketi tahi useasti aidosta tehtyä mallinnetta tai pienoismallia aidosta tekeleestä.

EI OLE HELPPOA OLLA MALLARI

tallennustilan tahi levytilan vähyys lienee se suurin syyte tai puute että sivustoa ei ole yhäkään
Viimeksi muokattu 4.7.2008 17:25
Tikru kirjoitti:
arvoisa webmestarimme avaisi tänne saittiin oman sivuston "EMEK-kalusto",
Tätähän on ehdoteltu joskus aikaisemminkin. Ei kai siinä mitään, jos levytilaa olisikin vaikka lampaille syöttää, mutta kun ei ole:)..
tämähän se varmaan on se suurin syy tai puute.
On kyllä hienompaa nähdä täällä näitä oikeita rakennussarjoja kuin muunneltuja leluja,näitten esille tuomiseksihan tämä saitti on alkujaan kaiketi laitettu.

Esitelkäämme näitä oikeita ,rakennettuja pienoismalli aarteita täällä jotka eivät ole leluja.

offtopikkina huomasin näin jälkeen että emekit on poistettu kokonaan ja tuomio on siltäosin annettu ja käsitelty…kuten työelämässä sanotaan"se on ohjeistettu,eli hoidettu"
Viimeksi muokattu 4.7.2008 19:01