Pienoismallit.net

Moottoritorpedovene J3 "Jyry" (Ex M.A.S 527)

Terve!

Oli tarkoitus rakennella otsikon mukainen paatti Italerin 1/35 M.A.S 568 sarjasta. Aihetta on ruodittu täälläkin ja tarkoituksena olisi rakentaa alus loppukesän 1943 kuosissa, jolloin tämän voi tehdä lähes "suoraan laatikosta".

Näissähän on puinen kansirakenne, mutta olikohan tuo maalattu kun alukset olivat Suomen käytössä? Internetin tai Suomen laivasto sodassa kirjan kuvitus eivät oikein avaa tuota asiaa.

Joku on rakentanut sarjasta J1:n (http://modelingmadness.com/review/misc/ships/italy/reyjy.htm) ja tuossa kansi on puun värinen. Löytyisiköhän foorumilta tietoa tähän?
Viimeksi muokattu 25.10.2020 07:28 +
  • Korjattu otsikon J-tunnus A K
Nopeasti:

Tsekkaa täältä: www.pienoismallit.net/keskustelut/7259_mas-568-4a-serie-italeri-1-35/

Aivan suoraan laatikosta ei synny suomalaisten alatyyppiä. Pikkuerojen kaiteet jne. lisäksi torpedoheitin on sarjassa väärä, mutta sattumalta J3:ssa on suurin piirtein srjan kaltainen: toinen heittimen kelkka tippui mereen, ja koska varaosaa ei ollut, vaihdettiin koko heitin malliin TH39. Muihin veneisiin täytyisi tehdä aikaisempi malli, niinkuin tuossa linkittämässäsi onkin tehty. Sen verran meni kuitenkin väärin, että torpedot olivat yläviistossa, ei alaspäin, kuten tuossa. Tämän näkee sokea reettakin valokuvista.

Syvyyspommiteline poistettiin, ja laitettiin suomalaiset reunan yli kippaavat isommille pommeille. Voi olla, että kesällä -43 oli vielä tuo vanha viritys. Samoihin aikoihin sumuhapposäiliö vaihdettiin suomalaiseen, samanlaiseen kuin Taistoissa.

Komentosillan edessä oleva ilmanotto ja tuulisuoja kaipaa virittelyä, ainakin nuo sivulipat pois. Oikealla puolella komentosillalla sivureuna kaartuu ulospäin. Itse tein sen alumiinilevystä, niin sain kaarroksen jouhevaksi.

Puukannen suhteen päädyin itse siihen, että niitä ei oltu maalattu, niiden vähäisien kuvien perusteella mistä asiaa voi päätellä, mutta muitakin tulkintoja voi tehdä.

Kaivele sieltä SA-kuva-arkistosta ja netistä, niistä näkee eroja.

T:Ville H
Ja vielä puukannesta: Sarjan kannesta saa maalaamalla (ootraamalla) kyllä aivan mainion, pienellä harjoittelulla. Ensin jokin keskiruskea sävy alle, sitten irtolautojen korostamista hieman vaaleammalla ja tummemmalla sävyllä, ja kaiken päälle punaruskealla sävytetty kuultolakka. Tee ensi koepalaan, niin homma selviää, millaiset sävyt toimivat. Vaneriset osathan ovat aika tasasävyisiä.

T:Ville H
Moi,

VilleH kiitos erinomaisesta tietopaketista! Yritän itse muotoilla tuota tuulisuojan ruorimiehen puoleista sivua Magic-Sculptilla, saa nähdä miten äijjän käy.

Katsoin noita aiempia keskusteluja ja kysyisin vielä tarkennuksena, että oliko alus, jossa on nuo sarjan kaltaiset torpedoheittimet tuon kuvaamasi tapahtumaketjun seurauksena nimenomaan ex MAS 527, eli "Jyry"? Suomen laivasto sodassa kirjan mukaan kyseinen alus olisi ollut J2, mutta keskusteluissa puhutaan J3:sta.

Yritän tehdä tuon puukannen maalaamalla, eipä ole tullut aiemmin kokeiltua.

Laitan mahdollisesti rakennusblogia pystyyn jossakin vaiheessa.
Terve, linkistä löytyy hyvät kuvat, joista voisi joku kertoa, mitä on väärin ja mitä oikein: modelingmadness.com/review/misc/ships/italy/reyjy.htm
Yritän huomenna tehdä tarkempaa selvitystä, mm. noista Suomen Laivasto sodassa kirjan kuvista - Niissä on sekoilua veneistä, nimistä ja numeroista.
Olennaisimmat erot, jos tehdään siis alkuperäisasuista italialaisvenettä joko italialaisten käytösä, tai heti luovutuksen jälkeen, löytyy tuosta ylhäältä.

T:Ville H
No niin.

Katsellessanne Suomen Laivasto Sodassa -kirjasta kuvia Jymyistä, ja jos seuraatte veneen runkonumeroa 213, ja MAS-numeroa 527, hoksaatte, että nimet ovat sekaisin. Kun yhdistävän faktana on TH39, niin Jyryn/MAS527/213:n kyllä erottaa lähes kaikista kuvista.

Appropoo, Olli-Pekka Haukialan tutkimuksien mukaan veneiden oikea numerointi on näin:
MAS 526 = Jyske = J 4
MAS 527 = Jyry = J 3
MAS 528 = Jylhä = J 1
MAS 529 = Jymy = J 2

Jyry oli Valtion laivatelakalla 30.6.43 alkaen noin kuukauden. Sinä aikana ilmoitetaan tehdyiksi
o -käskynvälittäjien tarkastus- ja muutostyöt
o -radiolaitteiden asennus (merkitsee siten lähiradiomaston asennusta)
o -sumutuslaitteen asennus
o -torpedoheittimien asennus (merkitsee TH/39:n asennusta)

Näinollen J3:n tapauksessa nuo italialaiset syvyyspomminpudottimet ja sumutuslaite poistettiin tuolloin.

Sivulla 109 on kuva MAS527:sta alkuperäisasuisena (italialaisena), mutta ajankohta ei tiedossa, eikä se, onko vene jo luovutettu suomalaisille. HUOM: Veneiden pohja oli alunperin musta, mutta maalattiin punaiseksi talvi 43-44 aikana.

Veneiden alkuperäiseen varustukseen kuuluneet kaksi kuuntelulaitetta keulakannella ovat olleet paikoillaan todennäköisesti koko vuoden 1943 sillä ne esiintyvät konekiväärin kanssa alkutalvella.

T:Ville H
Vielä muutama huomio, jos veneen rakentaa myöhäisempään asuun:

Komentosillalle tehtiin modifikaatio, jossa alaohjaamon laitteet tuotiin ylös. Tulkitsen tilanteen siis siten, että alaohjaamoon ei jäänyt hallintalaitteita, joten muutos on kohtalaisen helppo, irrotetaan kaikki ulkonevat osat osasta 21d ja siirretään ne sillalle osat 2 x 24f ja 23d kanssa. Vasemmalla on kolme tummaa kohoumaa linjassa. Ne voisivat olla katkaisimia, tai mahdollisesti puheputkien päät.

Modifikaatioon liittyy myös radiovarustuksen ja sitä kautta antennien muutos. Alaohjaamon katolla on lähiradion masto, ja ohjaamon sivuilla on Taiston tapaan takasivuviistoon olevat tangot, joista antennilanka menee keulasalkoon laitettuun lisämastoon. Tässä yhteydessä alkuperäiset mastot poistettiin, mutta näitähän ei edes olekaan sarjan mukana, koska on aikaisemman alatyypin ominaisuus.

Etummaisen keulaluukun paikalle on asennettu kehälavetilla oleva 12.7 mm raskas konekivääri, DsHK. Asennus vaikuttaa samanlaiselta kuin G-5 (Viima, Vihuri) ja D-3-luokan (Vasama) veneiden siltarakenteissa? (SLS sivu 118 alhaalla, mm). Kyseessä saattaa olla myös SB-pommikoneesta kopioitu ratkaisu. Tämä tosin voi olla hyvinkin sama asia.

Paljon pikkujuttuja, ja myös tiettyjä venekohtaisia erikoisuuksia (erityisesti J1) on toki paljonkin.

T:Ville H
Onko tietoa mikä tehtävä on 1944 kuvissa etukannella olevalla metallikaarella, joka sijaitsee keula-kk:n ja etukannen ikkunallisten luukkujen välissä? Näkyy parissa kuvassa Suomen laivasto sodassa - kirjassa.

Päätin tehdä mallista kuitenkin 1944 version.
Kaari on sektorisuoja etuaseelle: Se estää aseen suuntaamisen ja siten ampumisenkin veneen rakenteisiin esim. komentosiltaan.
Tsemppiä hankkeeseen - Laithan kuvia tänne kun edistyy!

T:Ville H