Pienoismallit.net

Suomalaisten tankkien väri jatkosodassa

CAMS:n suomi vickersin ohjeessa annetaan jatkosodan aikaiselle tankille maalausohjeessa väriksi Gunzen 51/H48 Field Gray. Katsoin konvertointi talukosta vastaavaksi väriksi Tamiya XF-65 Field Grayn. Onko tämä väri ollut jatkosodan aikaisissa tankeissa käytössä?

Itse kuvitellut värin olleen "vihreämpi", kolmevärikaavion sammaleen vihreä on asia erikseen.
Terve, et ole saanut tähän vastauksia, eikä ihan varmaa vastausta ehkä ole tarjollakaan. Tamiya ehdottaa vastaavaan käyttöön BT-42-mallissaan niin ikään XF-65 Field Greytä. Tämä ei varmaan tee asiaa yhtään sen varmemmaksi, mutta pajastaa ehkä CAMS:in lähteen tälle sävylle. Muikku&Purhosen Suomalaiset panssarivaunut 1918-1997 puhuu "tummanvihreästä", eikä tuo Feldgrau kyllä ihan siihen määritelmään osu. Kuinka tumma on sitten tummanvihreä, aj onko se yhtään oliivin sävyinen, en tiedä. Jos mallina oli englantilainen Vickersien pohjaväri, kyse olisi kai varsin tummasta sävystä, ja ennemmin sinertävästä kuin oliiviin kallistuvasta. Mutta tämä on ihan spekulaatiota. Asia kyllä kiinnosta, kun näen mielelläni tuon Vikun valmiina!
Itsekin ajattelin että Field Gray on liian "harmaa". Venäläisten 4BO taitaa taas olla liian vaalea ja venäläisten sitä ennen käyttämä sävy kai liian tumma(muista nyt sävyn nimeä), olisiko näiden välistä?

Mutta nämä sävy jutut taitaa olla aika spekulatiivisia. Väriin vaikuttaa valon väri yms. tekijät, silmä näkee värin hyvin monena eri sävynä. Malleissa vielä kun vanhentaminen muuttaa sävyjä kuitenkin loppupeleissä ihan toiseksi kuin mitä maali purkista otettaessa on. Field Graykin muuttuu vihreämmäksi kun päälle tulee vihreä filtteri.