Pienoismallit.net

Fotoetsien käyttö

Miten irroitetaan fotoetsit levystään niin etteivät väänny tai katkea ja millä liimalla ne kannattaa kiinnittää? Revellin Contacta ei toimi.
Fotoetsejä varten tarvitsee pikaliimaa. Ne kannattaa leikata terävällä veitsellä jotain kovaa pintaa vasten, jotta osat eivät taivu leikatessa.
Irrotus kovan sileän alustan (esim. keramiikkalaatta) päällä askarteluveitsellä. Todella pieniä osia irrottaessa voi olla hyvä liimata esim Tamiyan maskiteippi arkin alle, ettei mattohirviö syö lentoon lähtenyttä osaa ;-)
Liimaus joko pikaliimalla, lakalla tai erikeeperillä. Tai jollain muulla kirkkaaksi kuivuvalla, esim. lasiosille tarkoitetulla liimalla.

Video aiheesta.
Timanttiviila on ihan ok kapistus jos jää putsattavaa etsi osiin.
hyviä vinkkejä, kokeilinkin jo vähän niin onnistui paremmin jo.
Tervo Salminen kirjoitti:
Tai jollain muulla kirkkaaksi kuivuvalla, esim. lasiosille tarkoitetulla liimalla.
Kuten tämä tai sitten tämä. Molemmat ovat akryyliliimoja, lähinnä kai sukua Erikeeperille mutta eivät kuitenkaan. Kuivaessaan hieman joustavaa, siinä mielessä parempaa kuin pikaliima joka pitää kyllä hyvin mutta ei jousta, ts osa voi napsahtaa käsitellessä irti.

Jos isompia osakokonaisuuksia kasataan pelkistä syövyteosista kannattaa miettiä niiden tinaamista yhteen liimaamisen sijaan, mutta se on sitten ihan oma tekniikkansa.
Lauri V. kirjoitti:
Miten irroitetaan fotoetsit levystään niin etteivät väänny tai katkea ja millä liimalla ne kannattaa kiinnittää? Revellin Contacta ei toimi.
Enää taitaa 2-komponenttiliima olla mainitsematta. Pikaliima on yleispätevin, mutta joissain kohteissa Araldit tms. 5 minuutin kovettumisajan 2K-liima on parempi. Se ei tosin anna väärää sijoittamista anteeksi, kuten pikaliima, jolla liimatut osat voi saada näpsäyttämällä irti - mitään rikkomatta. Ei tosin aina.
Kokeilemalla oppii.
Mikko MM Mäkelä kirjoitti:
Enää taitaa 2-komponenttiliima olla mainitsematta. Pikaliima on yleispätevin, mutta joissain kohteissa Araldit tms. 5 minuutin kovettumisajan 2K-liima on parempi.
Totta, ja 2-komponentti-araldit tms kestää murjomista ja kopsuja ihan eri lailla kuin nuo kaksi muuta, ainoastaan tinalla juottaminen on kestävämpi.
Moi!

Itäblokin maissa kylmän sodan aikoihin liimasivat fotoetsejä lakalla. Varsinkin jos etsejä kerrostetaan, kuten lekojen mittaritauluissa ja renkaan vanteissa niin lakka on edelleen pätevä keino. Lakan laadulla ei isoa väliä.

Brengunin 1/72 Jak-1 siiven alapinnan etsit (isohkot levyt kuvaamaan pa-tankkien luukkuja) liimasin nesteliimalla alkuun (Plasmon Youtube-kikka muistaakseni). Kaksi neljästä on irronnut kerran, mutta ne oli helppo laittaa takaisin. Tarkoitus on kiertää ne reunoista pikaliimalla sitten joskus kun taas alkaa rakentaminen kuumottaa.

Pikaliimalla aikaa asetteluun jää ainakin itselleni turhan niukasti.

Kari
Ei kannata unohtaa kohtalaisen tuoretta tulokasta eli UV kovetteista liimaa. Asetteluaikaa riittää kunnes näyttää UV valoa saumalle. Pysyvyys pikaliiman luokkaa.