Pienoismallit.net

Keltainen H-39 Suomessa - uusi kuva

Huomasin Missing Lynx -sivuston viikottaisessa ebayn myyntilistauksessa tällaisen tasokkaan Suomi-kuvan, otsikolla "Deut.Panzer-Abteilung mit Beute-Panzer in Finnland / Tali-Ihantala 1944". Kuvaan pääsee zoomaamaan viemällä hiiren päälle.

Tali-Ihantalasta ei voi olla kyse, mutta kuva on kyllä epäilemättä Suomesta, koska siinä on suomalainen sotilas mukana. Kuvan takana on tekstiä, mistä en saa selvää, mutta Tali-Ihantalaan se ei kuvaa liitä, mistä lie se ajatus tullut. Päiväys 9.9.44 lienee tekstin päivämäärä, ei kuvan ottamisen.

Humioita: vaunu on mitä ilmeisimmin tummankeltainen (musta risti erottuu selvästi), mikä ei taida olla ihan tavallista (selailen Kuuselan mainiota "Wehrmachtin panssarit Suomessa. 2000"). Kanisterit ovat vanhempaa mallia ja ilmeisesti harmaat. Ranskalaisvaunuille tavanomainen hinausketju on ilmeisesti maalattu vaunun saadessa keltaisen värin. Hyvä malliaihe! Alla kuvan osoite, niin kauan kuin se siellä on myynnissä.

www.ebay.de…Finnland-Tali-Ihantala-1944/293687114040?hash=item44611db938:g:8wUAAOSwZeFfM5oG
Kyseessähän on tosiaan Ranskalainen Hotchkiss H-39 vaunu joita Saksalaiset saivat runsaasti sotasaaliiksi 1940. Suomessa taistellut 211. panssarivaunupataljoona ( osa Saksan 20. vuoristoarmeijaa ) käytti niitä pohjoisilla rintamanosilla, kuten myös Somua S-35 vaunujakin. Kuva viittaa juurikin Lappiin, luultavasti Petsamon tai Kiestingin suuntaan, Kannaksen suunnassa ei varmaankaan noita vaunuja esiintynyt, mistä lienee tullut tuo Tali-Ihantala maininta? Kuvan ottamishetkikin lienee ennen tuota 9.9.1944 kun niin veljellisesti aseveljet kuvassa poseeraavat. Lapin sota ja Saksalaisten karkottaminenhan oli alkanut muutamaa päivää ennen tuota päivämäärää.
Moi!

Mielenkiintoinen kuva. Olisikö Alakurtti? Oikeassa reunassa taustalla rakennus, joka näyttää lentokonehallilta. Luftwaffella oli Alakurtissa kenttä.

Kari
Kari Lumppio kirjoitti:
Mielenkiintoinen kuva. Olisikö Alakurtti? Oikeassa reunassa taustalla rakennus, joka näyttää lentokonehallilta. Luftwaffella oli Alakurtissa kenttä.
Niinpä tosiaan, saattaa hyvinkin olla Alakurtti, maasto hyvinkin samanoloista ja kyllä Alakurtissa oli niin Somua kuin Hotchkiss vaunujakin. Netistäkin löytyy monia kuvia ko. vaunuista Salla-Kantalahti tiellä ja maastossa.
Jos en ihan väärin ymmärrä saksankielistä tekstiä niin siinä lukee: "Vähän ennen lastausta junakuljetukseen suomalaiseen satamakaupunkiin Ouluun". Eli pojat ovat lähdössä kotiin laivalla juuri ennen kuin määräaika maastapoistumiseen 15.9.1944 meni umpeen. Lapin sota alkoi sitten lokakuun alussa kun suomalaiset nousivat maihin Torniossa 1.10.1944.
Jari Lievonen kirjoitti:
Jos en ihan väärin ymmärrä saksankielistä tekstiä niin siinä lukee: "Vähän ennen lastausta junakuljetukseen suomalaiseen satamakaupunkiin Ouluun". Eli pojat ovat lähdössä kotiin laivalla juuri ennen kuin määräaika maastapoistumiseen 15.9.1944 meni umpeen. Lapin sota alkoi sitten lokakuun alussa kun suomalaiset nousivat maihin Torniossa 1.10.1944.
Hyvä kun käänsit tuon tekstin ja se selittänee aika pitkälle sen että kuva olisi otettu syyskuun alussa 1944 ja paikkana edelleen Alakurtti ellei toisin todisteta ;-). Sitä ei tarina kerro, ehtikö tuo H-39 koskaan Ouluun saakka laivattavaksi, Suomalaisethan ottivat Oulun ja samalla Toppilan sataman haltuunsa 14.9.1944.

Saksalaisethan alkoivat vetäytymään heti syyskuun 4.päivän jälkeen ja etenkin Venäjän rajan läheisyydestä lähdettiin melko nopeastikin Venäläisten joukkojen hyökätessä sillä suunnalla. Alakurtista oltiin poistuttu Sallan tasalle syyskuun puoliväliin mennessä. Suomalaiset tyytyivät alussa seuraamaan lähinnä sivusta tuota vetäytymistä kunnes Venäjän valvontakomissio puuttui asiaan ja käskytti Suomalaisia ryhtymään taistelutoimiin. Ensimmäisiä taistelukosketuksia olikin sitten syyskuun loppupuolella.
Viimeksi muokattu 9.9.2020 18:52
Keskustelusäikeen alussa olleen Hotchkiss H-39 vaunun valokuvan vasarahinta eBay-huutokaupassa oli lopulta 300 €. Toivottavasti näemme hienon kuvan vielä joskus jossakin julkaisussa.
Jaakko Keranen kirjoitti:
Keskustelusäikeen alussa olleen Hotchkiss H-39 vaunun valokuvan vasarahinta eBay-huutokaupassa oli lopulta 300 €.
Huh huh. Vähän leikittelin ajatuksella huutaa, mutta en maksaisi lähellekään tuota hintaa. Nyt jää harmittamaan se, että kuva ilmestyy johonkin kansainväliseen julkaisuun tuon Tali-Ihantala-paikannuksen kera. No, parempi kai sekin kuin että se häviää julkisuudesta.
2.K kuljetettiin junakuljetuksella Ouluun ja evilbay kuvissa on näkynyt kuvia jossa vaunut ovat rautatienkadulla juna-aseman edessä. 2.k osallistui taisteluihin suomalaisia vastaan.
Moi!
Olisiko kellään tiedossa kuvia Panzer Abteilung 211:n Somua S-35 vaunuista 1944 syksyltä?
Ne oli maalattu dunkelgelbillä ja vihreä/ ruskea maastokuvio. Aikaisemmin olivat panzergau- harmaita.
Lisäksi niihin oli tehty ennen uudelleenmaalausta zimmerit- suojamassaus.
Olen etsinyt kuvia, mutta huonolla menestyksellä.
Samoin olen etsinyt kuvia Panzer lll N -mallista joita muutama tälle joukkoyksikölle tuli Suomeen vahvistukseksi. Ranskalaisvaunut olivat jo aivan liian köykäisiä Neuvosto-panssareille 1944.