Pienoismallit.net

Maltan Spitfiren maalaukuvio.

Spitfire tietäjät apua.

Tarkoituksena tehdä Operation Bowery spitti Vc. Jos ymmärsin oikein nämä olivat vanhoissa naamiointi maalauksissa. Dark Earth, Dark Green ja Sky.

Koneisiin maalattiin päälle ilmeisesti yksivärinen Ocean Grey? tai jokin muu vastaava.

Maalattiinko nämä vasta Maltalla, vai jo tukialuksella? Jotain kuvia näin, jossa tukialuksella jo tämä maalaus.

Jussi
Moi. Perusväri noille koneille oli yläpuolella dark earth ja mid stone. Alapuolelle azurre blue. Eli Afrikan malliin. Ostin parivuotta sitten Maltalla käydessäni museoista erän alan kirjoja(wiseowlmalta.com). Koneita ei varmaankaan enään sodan siirryttyä Italian mantereelle väritelty isommin uudeestaan. Mutta ennen tilanteen muututtua niitä muutamia Hurricaneja (yksi varma) suihkuteltiin, tai sudittiin azure-sinisellä. Spittejä sitten muutama muukin, mutta kuitenkin niin, että ne näyttivät olevan enämmänkin harmaan/vaaleanvihreän kaaviossa. Eli tarkkana mitä yksilöä mallaa:)
Tarkoituksena tehdä UF-S. Printscalen arkilla rungon yläosa on maastomaalausta ja alapuoli Sky värillä muuten näyttäisi olevan tuollainen sini-harmaa väritys.

Oikein kuvia en löytänyt. Maalausohjeet voivat toki olla paras arvaus jostakin tyyppisiä.

Jussi
Haulla löytyi aiheesta melko perusteellinen ja pitkä keskustelu…

www.pienoismallit.net/keskustelut/14307_spitfire-bp964-x-i/?offset=10#viesti_176396
Kiitos, pitää tutustua. Ei ollutkaan ihan niin yksiselitteinen projekti.

Jussi
Moi

Maltan Spitfire värit, kaikkea muuta kuin yksiselitteinen juttu. Esim, MMP kirjassa Malta Spitfire Vs - 1942, aihetta on käsitelty. Kun UF-S haalattiin USS Waspin kannelle, niin värit todennäköisimmin olivat Mid Stone, Dark Earth ja pohjaan Azure blue (tai Sky.) MMPn kirja antaa jopa Sky Blue.

Kertomusten mukaan koneita maalattiin merellä kokonaan tai osittain (vaaleat alueet) siniharmaiksi tai sinisiksi. Arvailuja on Dark Sea Greystä alkaen erilaisiin sinertäviin sekoituksiin. Jopa USAn kansallisuustunnuksen sinistä on ehdotettu.

UF-S tunnus koneeseen ilmestyi tod näk vasta Maltalla. Onko tiedossa siirtolento tunnusta? Näkyisikö kone jossakin valokuvassa siirtotunnuksilla.

E-P
Jeps.

Tämä olikin hankalampi projekti, kuin uskoinkaa. Eri lähteistä löytyy eri tietoa. Jossain lähteessä sanotaan, että Operaatio Boweryn koneet olivat pakasta vedettyjä maalattuna silloiseen Brittien standardi välimeri kaavioon. Samainen lähde (luin jostain, en osaa nyt sanoa mistä) kertoo, että Boweryn koneet olivat ainoat, jotka maalattiin laivalla uudelleen päälle kahdella eri sinisellä ja siirtolennettiin Maltalle.

Katson viikonloppuna tarkempia värejä ja lähdettä. Tunnuksesta en tiedä. Osassa koneita näkyy kyllä tunnus, mutta ei tuota kyseistä.

Jussi
Tietoa on monenlaista, mutta jos kone on asussa jossa se oli laivalla, niin pohja on light aircraft grey ja yläpinnalla oletettavasti vihreä on maalattu yli tai koko kone ohuella sinisellä. Silloin vihreä muttuu violetinsiniseksi ja harmaa keksisiniseksi, sekä maalaus erittäin epämääräisen laikukkaaksi. Maltan museoissa olen käpistellyt noita pellin palasia ja Maltalla maalautuissa masiinoissa näyttää väri vaihtelevan vaaelansinisestä ihan ruskeanviolettiin. Paras vaan tehdä oma tulkinta…
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Tietoa on monenlaista, mutta jos kone on asussa jossa se oli laivalla, niin pohja on light aircraft grey ja yläpinnalla oletettavasti vihreä on maalattu yli tai koko kone ohuella sinisellä. Silloin vihreä muttuu violetinsiniseksi ja harmaa keksisiniseksi, sekä maalaus erittäin epämääräisen laikukkaaksi.
Olisko nyt sitten paras tapa tehdä laivamaalaus ja sitten vetää hyvin ohuesti sinisellä päälle. Olkoon lopputulos sitten varsin vaihteleva?