Pienoismallit.net

RLM99

Olen rakentamassa Me 109 K-4 mallia, jossa ovat alaosat siivissä ja rungossa RLM76 sekä RLM99. Minulla on AK:n "loppusodan" maalisetti, mutta siinä ei ole tuota sävyä RLM99. Löytyykö sitä "muilta valmistajilta" joka sopii yhteen Ak-maalien kanssa?
Mitä tarkoitetaan "yhteensopivuudella"? Sisumodels myy Lifecolorin UA060 akryyliä.
Tiedä sitten kuinta lähellä se on oikeaa™ sävyä.
Tuolla "yhteensopivuudella" tarkoitan sitä, että maalit eivät reagoi keskenään. Eri valmistajien maaleja voidaan maalata toinen toistensa "päälle" ilman "kiehumista".
No tuon Lifecolorin akryylin voi kiehumatta vetää varmaan minkä päälle vaan, ainakin ruiskulla. Siveltimellä noi kiehumis/sulamisongelmat on isompia, kun maali tulee kerralla paljon märempänä, yhdistettynä vielä siveltimen hankaukseen. Jopa saman maalin uusi kerros tuppaa välillä sulattamaan sitä edellistä, ainakin jos kuivumisaika on ollut liian lyhyt.
Toinen ongelmallinen yhdistelmä on mallailu rautakaupan kilikalipullojen kanssa, jotka sulattavat välillä muovista ja pohjamaalista lähtien kaiken tieltään.
Ruiskukäytössä mulla ainut suurempi yhteensopivuusongelma on ollut mallailukäyttöön kuulumattoman lattiavahan ja Tamiyan sille kuulumattomalla ohenteella (Mr Color levelling thinner) ohennetun lakan vetäminen päällekkäin. Aiheutti pinnan kivan halkeiluilmiön, ei heti, vaan muutaman päivän päästä.
Tervon osoittamaan suuntaan minäkin menisin ja ottaisin LifeColorin (Mimetic Colors) UA060:n. Vastaa valmistajan mukaan FS-34227, joskin Luftwaffen versio (saattoi jossain vaiheessa oikeasti olla alkuperäinen) oli ilmeisesti FS-34138.
Joo, RLM99n oikeaa sävyä tuskin löydät. Veikkaisin, että käyttökelpoisen kylläkin. Michael Ullmann toteaa seuraavaa koskien RLM99 väriä: "..99 indicates that the actual shade or its accuracy is unimportant." Vapaasti ottaen värillä ja sävyllä ei ole niin väliä.

Vai haetaanko tässä dokumentoimatonta ja oletettua sävyä RLM84? Vaalean vihertävää sävyä käytettiin mutta sille ei tiettävästi koskaan annettu omaa numeroa.

E-P
…eli "kunhan jotakin sinne päin" sutii rungon alapintaan, niin ollan "tarpeeksi" lähellä "sitä oikeaa"…???
Kiitos tiedoista!
Vähän tarkennusta merkinnälle RLM99. Alun perin sitä oli käytetty sävytetyn suojalakan yhteydessä. Väri oli tiettävästi vihertäväsyvyinen joskin muitakin värejä esiintyi.

RLM99 on esiintynyt esim seuraavissa merkinnöissä

Aviation lacquer 7171.99 (puiset sisäosat)
Glider putty 7251.99
Aviation stripper 7210.99 (maalin poisto kangaspinnoilta)
Aviation lacquer 7102.99 (metallipinnat korjausten yhteydessä)
Aircraft varnish 7280.99 (liimana kankaan ja kankaan/puun/metallin välillä)
Corrosion protection 7191.99 (hitsatut rakenteet)
Aircraft primer 7270.99 (pintakäsittely)
Non.flamable dope 7137,99 (värsävy oxide red)
Aircraft paint 7114.99 (väri light grey)

Kuten varmaan arvasitte jo, niin merkintöjen neljä ensimmäistä numeroa kertovat käyttötarkoituksen. Tämä oli erittäin suppea selvitys aiheesta.

Kaikki esimerkit ovat Michael Ullmannin saksalaisten maalauksia ja merkintöjä käsittelevästä kirjasta. Selkeyttikö vai sotkiko edellä kerrottu asiaa?

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Aircraft paint 7114.99 (väri light grey)
;-) Toi Lifecolorin tarjooma taisi olla ennemminkin vihree kuin harmaa. Mutta kuten sanottu sen oikean™ sävyn löytäminen voi olla tuskaa.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Aircraft paint 7114.99 (väri light grey)
Tämähän on mielenkiintoista: vaaleanharmaasta vihreän kautta punaiseen. Olen joskus nähnyt tehdyn sellaisia myrkynvihreitä Focke-Wulfeja; olisiko niiden ohjeissa ollut RLM-99 ja oikeasti tarkoitettu vaaleanharmaata?