Pienoismallit.net

Vesikko 1/72 Special Navy

Ajattelin aloittaa uuden ketjun, koska en löytänyt vielä tähän malliin liittyvää enkä myöskään kovin tuoretta ketjua ylipäätään Vesikosta. Sain kyseisen mallin pari päivää sitten. Samoin tilaamani kirjallisuus on suurimmalta osin saapunut, joten projekti voisi alkaa.

Olen lukenut läpi hienot blokit CV707 / VESIKKO ja SUKELLUSVENE VESIKKO, sekä hakenut muutakin infoa sivustolta sekä netistä. Esimerkiksi Kriegsmarine U-Boat Colours & Markings by Dougie Martindale on loistava.

Silti muutamia kysymyksiä on jo tässä vaiheessa noussut esiin:
- Vesilinjan alapuolinen maalaus? Punainen ruosteensuojan väri on lähteissäni eniten mainittu, mutta silti hieman avoin. Kilpailijoina on tummanharmaa, mitä on käytetty Saksalaisissa WW2 standardeissa sekä vihreä (Schiffsbodenfarbe I Grün?). Onko tähän viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut mitään uutta tietoa?
- Madsen 20mm IT, löytyykö 1/72 skaalaan?
- IT kk, sama, eli löytyykö 1/72 skaalaan?
Kannattaa lainata kirjastosta Timo Merensillan: Vesikko Suomenlahden hiljainen vartija -kirja. Sitä ei saa ostettua enää mistään. Se on paras tietolähde. Mitä tulee vesirajan alapuoliseen maaliin, niin se on punainen pohjamaali.
Vesikon rakennussarjan maalauskaaviosta puuttuu vain kolmivärinen maastokuvio, jonka väreistä ei oikein anneta missään luotettavaa tietoa.
Hmm, eikö sarjan mukana siis tule aseita? Se on vähän huonompi juttu, Madsenin väkertäminen 1:72 on aika työläs projekti, jos haluaa uskottavan lopputuloksen.

T:VilleH
Jospa joku aftermarket- firma kiinnostuisi?
Jani S kirjoitti:
- Madsen 20mm IT, löytyykö 1/72 skaalaan?
- IT kk, sama, eli löytyykö 1/72 skaalaan?
Madsenin saatavuuteen en osaa sanoa muuta kuin että sukellusvenelavetin harvinaisuus ainakin haittaa saatavuutta. Ase sinällään on "perus" Madsen.
7.62 KK on suomalaista tuotantoa, joten sikäli voisi tuntua vaikealat löytää, mutta joku joka hallitsee leko-mallit voisi EHKÄ löytää sellaisen jostain lentokonesarjasta. Samaa asetta käytettiin myös tähystäjä-kk:na.
Kiitos vastauksista. Sain juuri tuon Merensillan kirjan ostettua nettiantikvariasta siedettävään 50 euron hintaan. Lisäksi ostin sen Vesikko vihkosen. Vaikuttavat todella hyviltä lähteiltä tähän projektiin.

Madsenin osalta uskoisin jalustan olevan siedettävästi skrätsättävissä, jos edes itse aseen löytäisi. Ja täytyy tosiaan katsella lentokonetarjontaa tuon kk:n osalta.
VAROITUS: Referenssejä tulee!

Lisäksi kannattaa imuroida SA-kuvista kuvanumerot: 25772, 30397 ja 30398, joissa on Vesikon Madsen.
Muita LAIVASTOMALLIN (eroaa sukellusvenemallista kehdoltaan ja jalustaltaan ainakin) Madseneita: 23562, 39608, 84930, 88117, 88116, 89439, 131863 ja 150283.

Kalustokirjan piirustukset EIVÄT SITTEN VÄLTTÄMÄTTÄ kuvaa tarkalleen Vesikon Madsen tyyppiä, joten noihin muutamaan kuvaan Vesikolta pitää tuijotella ensisijaisesti. Vesikon jalustamallia ei ole käsitelty Madsen-käsikirjassa, joten sen suhteen pitää käydä tutkimassa paikan päällä ;-)

7.62 KK:sta löytyikin aika paljon vähemmän.

Suuret kiitokset Jukka! Erinomaiset kuvat skrätsäämistä varten.

Sen verran pöyhin tuota konekivääriasiaa, että törmäsin kuvaan JAEGER PLATOON:in sivuilla (viimeinen kuva sivulla). Tästä etenin SA-Kuvien kuvasta 20774 takaisin tälle sivustolle ja mainioihin AZ Modelin Fokker C.X malleihin, esim. Karin tekemään malliin.

Löytyisikö joltain kommentteja siihen, kannattaisiko tuota AZ Modelin asetta käyttää kk:n aihiona vai onko parempi tehdä alusta alkaen itse?
Jani S kirjoitti:
Suuret kiitokset Jukka! Erinomaiset kuvat skrätsäämistä varten.

Sen verran pöyhin tuota konekivääriasiaa, että törmäsin kuvaan JAEGER PLATOON:in sivuilla (viimeinen kuva sivulla). Tästä etenin SA-Kuvien kuvasta 20774 takaisin tälle sivustolle ja mainioihin AZ Modelin Fokker C.X malleihin, esim. Karin tekemään malliin.

Löytyisikö joltain kommentteja siihen, kannattaisiko tuota AZ Modelin asetta käyttää kk:n aihiona vai onko parempi tehdä alusta alkaen itse?
Eipä kestä kiitellä! Olen tuota Madsen asiaa yrittänyt hahmotella muista syistä, joten aineistoa oli helpohkosti jaettavissa.

Se piti mainita vielä Madsen mitoista, että aseen pituus on 2 m. Hyvä tietää piirustuksia zoomaillessaan. Muita käyttökelpoisia mittatietoja ei käsikirjassa ollut.

Tuo Talvisodan SA-kuva Jaegerplatoonin sivulta on numeroltaan 4148 (helpottaa löytymistä hyväresoluutioisena kuvapalvelusta).

Näissä Aimo Lahden tähystäjäkonekivääreissä, ehkä juuri käsiteltävän mittakaavan vuoksi, on oleellista huomata erilaiset kahvat ja perät sekä tähtäimet. Molemmat esimerkkikuvasi ovat mallia 33, kun Melkko kertoo Vesikossa olleen 36/39.

AZ:sta voisi saada ainakin lähtökohdan, mutta eipä tuon skrätsäämiseen (1/72!) montaa osaa tarvitse tehdä…

Pikarakensin SN 72004 päärakenteet ja kuvat löytyvat Sisumodelsin FB sivulta. Laitan tähän tekstin:
SN72004 Vesikko pikarakennus
Halusin testata, millainen Vesikko on rakentaa suoraan laatikosta. Tässä jutussa ei ole tarkoitus ottaa kantaa siihen, miten tämä malli vastaa muotojensa ja miettojensa puolesta mukaan oikeaa Vesikkoa. Sen verran kuitenkin perehdyin dokumentaatioon, että tässä on kyllä korjattavaa, mikäli haluaa tehdä tarkan version Vesikosta. Toisaalta tästä saa kyllä melkein suoraan laatikostakin näyttävän mallin.
En tehnyt Vesikkoa täysin valmiiksi, vaan keskityin runkoon, komentosiltaan ja muihin pääosiin. En juurikaan viimeistellyt mallia, koska halusin jättää kaikki paikkaukset yms. näkyviin. Tein komentosillan puolikkaana, jotta sisäosat näkyvät. Kyseessä on ensimmäinen rakentamani Special Hobbyn/Navyn malli. Tämä ei ole mikään ”Tamiya”, vaan edellyttää käytännössä kaikkien osien työstämistä, puhdistamista ja sovittamista eli normaalia mallarin hommaa.
Huomautus lukijoille: käytin tähän rakentamiseen n 20h ja olen saattanut tehdä virheitä. Malli on näytillä Sisumodelsilla ja sitä saa käpistellä ja saa kysellä.
Poikkesin ohjeista muutamissa kohdissa.
Kohdat 9 ja 10: ohjeiden mukaan tehtäessä en saanut sarjan mukana tulevaa potkuria ja vakaajia mahtumaan lyhentämättä potkurin akselia. Lyhentäminen muuttaa akselin kulmaa. Potkurin kannattimien paikkoja veneen rungossa ei ainakaan minun mallissani ollut, mikä teki osienC4/C6, C5/C7 asentamisesta melko hankalaa.
Kohta 13: 2,4mm poran terä on aivan liian suuri ja rikkoo periskooppien aukot. Periskoopit ovat halkaisijaltaan 2,4mm ja ohensin niitä noin 2mm halkaisijaan siltä osin, joka menee aukoista sisään. Kohdassa 39 on periskooppien mitat. Periskoopit ovat väärin päin, sillä pidempi tulee eteen. Otin kohdasta 39 mitat ja tein stopparit F26/F27 sisään. Näin periskoopeista tulee irrotettavat.
Kohta 16: Komentosiltaa (osat F4 jaF5) pyydetään taivuttamaan edestä, jotta se istuisi paremmin osaan F14 (ohjeen kohta 15). En tehnyt sitä, koska komentosilta istui kanteen hyvin sellaisenaan ja osaa F14 oli helppo tuunata istumaan paremmin komentosiltaan. En löytänyt ohjeista osaa F16, joka käsittääkseni tulee komentosilla edessä olevan aukon päälle. Mikäli olisin taivuttanut osia F4 ja F5, osa f16 ei olisi istunut hyvin eikä koko komentosiltaa olisi istunut enää kunnolla kansirakenteessa sille varattuun koloon. Suosittelen käyttämään aikaa näiden osien sovittamiseen.
Siitä vaan rakentamaan :0)))
T Ykä