Pienoismallit.net

Tamiya/Maston ongelma

Maalasin mallin Tamiyan akryyleilla ruiskua käyttäen. Vedettäessä pintaan Mastonin kirkasta lakkaa kävi katastrofi pigmenttien HAIHTUESSA taivaan tuuliin! Maali ei siis sulanut, kupruillut tai lähtenyt valumaan. Sinisen alta alkoi vain pohja tulla näkyviin. En uskonut kerralla ja koitin vielä irti olevaan siiven palaan toista kerrosta ja reaktio oli aivan selvä! Maskiteippien paikat jäivät tummempana näkymään ja muutenkin meni laikukkaaksi. Aiemmin samasta purkista toiminut todella hyvin.

Ovatko muut törmänneet samaan?
Millähän tuota seuraavaksi kokeilisi lakata?
Minulla hyviä kokemuksia liquitexin spray vernissoista - linkki ( www.clasohlson.com/fi/search?text=Akryylispray+Fernissa+Liquitex+Proffessional+ ). HUOM! Liquitexin spraymaaleissa on UV suoja ja ovat vielä vesiohenteisia.
Purkkeja kannattaa pitää kädenlämpöses vedes n. 15min. ja ravistel kunnol muutama min. 😅
Viimeksi muokattu 9.1.2020 17:18
Linkki
Toivottavasti kuvat näkyvät. Maalipinta oli jo omaan silmään virheetön ennen lakkausta. Nyt maalin saumakohdista kuultaa läpi ja pinta mennyt todella laikukkaaksi! Tarkastelin jo aiemmin lakattuja osia joihin heitin kirkaslakan pintaan sen kummemmin ihmettelemättä. Ei lähellekkään yhtä karseaa jälkeä, mutta kaukana edes kohtalaisesta. Voisi viitata Mastonin purkin pohjien olleen väkevoityneet? Ravisteltukkin on todella huolella aina ennen käyttöä, ruutattu syöttöputki tyhjäksi käytön jälkeen, säilytetty ylösalaisin ja säilytys ja käyttökin huoneen lämmössä. Taisi tulla lapsille lelu tuosta mallista… Yritetään tolla Olssonin Kallen tuotteella seuraavaa mallia.
Viimeksi muokattu 9.1.2020 21:05 +
  • Eihän kuvat näkyneet, mutta ehkä linkki toimii Meitsi
Jos kerran on ruisku käytössä, niin miksi ihmeessä paukkupulloilla?
Ja jos spraylla haluaa edelleen lakata, suosittelen Vallejon, Tamiyan tai vaikka AK-Interactiven lakkoja. En ikinä lakkaisi itse mallejani Mastonilla.
Helpon perässä… Säästyy aika paljolta lutraamiselta. Mastonia saa naapurin minimanista ja on toiminut aikaisemmin hyvin. Vieläpä ihan samasta purkista ruiskutettuna. Kunpa olisi kemisti avaamassa, mitä tossa on tapahtunut
Meitsi kirjoitti:
Helpon perässä… Säästyy aika paljolta lutraamiselta
No joo. Miksi sit osa mallista ruiskulla? Raimo Leino varmaan kertoo, miten helpolla maalataan siveltimellä Humbrolilla lutraamatta siistiä pintaa!
Koska ruiskulla maalipinnalsta tulee paljon ohuempi ja jäljestä paaaljon hienompi (kuten varmasti tiedätte). Samoin maalaminen itsessään mukavampaa ja joutuisampaa, kuin siveltimellä veistely. Kilikolispray puolestaan helppokäyttöinen ja halpa lakkaukseen, jonka saa ilman tilaamista periferiaan postimaksujen olematta puolia purkin hinnasta. Lakatessa vain ylivetää koko mallin kerralla. Dekaalit länttää kiiltävälle pinnalle, pehmentelee ja sinetöi koko roskan samettimaiseen huntuun samalla tiimarin kilikolilla 8,99€+alv, purkki joka kestää puolivuotta ja jota voi/raaskii käyttää vaikka mihin tahansa muuhunkin. Jota myös sattuu monesti olemaan muutenkin käden ulottuvilla. Ja joka on myös tähän asti tehtävänsä täyttänyt hyvin aina tähän asti.
Joka sanoo pysyvänsä kaukana Mastonista voisi mielellään avata asiaa? Mitä on tapahtunut? Maali sulanut, epätasaista pintaa, vai mitä?
Jos taalat antaa myöten voisi toki maalata purkkitökötillä koko homman. Tietysti sama myös jos malttaa odottaa viikon, kaksi tai kuten viimeksi 1,5kk aina, kun tarvitsee uuden purkin. Samoin jos haluaa harjaantua sivellinexpertiksi voi ostaa prismasta Revellin purkkeja ja yrittää samaa seitinohutta, kuin ruutalla tulee ihan vaan töhöttämällä. Voisin toki sanoa vain, että tämä on tapa joten haluan toimia henkilökohtaisista syistä ja jota tapaa haluan kehittää luopumatta siitä kokonaan.

Kysymyshän kuitenkin oli, oletteko törmänneet vastaavaan? Mikä tuon voi aiheuttaa(valistuneita veikkauksia otetaan vastaan)? Ja olisiko vastaavaa joka ei haihduta pigmenttejä? Viimeiseen tulikin ja purkki odottaa jo hyllyllä hermojen palaamista sopivaan mallailumoodiin.
Meitsi kirjoitti:
Kysymyshän kuitenkin oli, oletteko törmänneet vastaavaan? Mikä tuon voi aiheuttaa(valistuneita veikkauksia otetaan vastaan)? Ja olisiko vastaavaa joka ei haihduta pigmenttejä? Viimeiseen tulikin ja purkki odottaa jo hyllyllä hermojen palaamista sopivaan mallailumoodiin.
Joo, olen nähnyt samaa, vuonna miekka ja kirves, kun joku kilikalipurkki söi muovinkin appelsiinille (vai pitäiskö sanoa kraatereille). Sen jälkeen en ole koskenut! Isompi vaiva selvittää jälkikäteen, mikä noista xsyleenilitkuista ei sovi yhteen pienoismallivärien kanssa (ja kuinka paksun kierroksen niillä pystyy vetämään), kuin uhrata se pari minuuttia ruiskun puhdistukseen. Ja ainakin täällä periferiassa se lakkapurkki kulkee siinä samassa postipaketissa niiden maalien kanssa, kun kerran Prisman Revell-tarjontakin haukuttiin niin lyttyyn, että lopettivat myymisen.
Mastonin kilikali sopii yhteen vain Mastonin tai muiden vastaavien kilikali maalien kanssa. Se ei missään tapauksessa sovi yhteen joidenkin emali tai akryylivärien kanssa.