Pienoismallit.net

Fieseler 156 Storch Suomessa

Juha Jokinen kirjoitti:
Moi taas.suomeen ostetut koneet olivatten C-tyyppiä
Suomalaiset koneet olivat kuitenkin tyyppiä K-1.
Romun Kerääjä kirjoitti:
Suomalaiset koneet olivat kuitenkin tyyppiä K-1.
K-1 oli tyypin C-1 vientiversio., toten sama kone eri kirjaimella.
ST-112 ohjaamon vaaleanharmaan värin alla on RLM 02. Nimerkillä rapsuteltu on, eli maalattu jossain vaiheessa vaaleanharmaalla yli.
Hienoa historian uudelleen esiin raapimista Jari. Näinhän tiedot Saksasta sanoivatkin. Sama väritys vientilaitteisiin kaikinpuolin. On kone ilmeisesti maalattu sisäpuoleltakin silloin Härmälässä -41 uusiksi. Tai sitten myöhemmin.
Hyvä tietää tuo sisäväritys sillä itsellänikin odottelee Tamiyan 1/48 Storch tuotantolinjalle pääsyä ;-). Tiedä sitten hennooko aloittaa kun jo pelkkä pakkaus on jo niin poikkeuksellisen hieno ( ilmeisesti jokin Tamiyan juhlapaketointi )!

Jossain vaiheessa ihailu kuitenkin loppuu ja alan sitä tekemään, tosin en ole päättänyt teenkö suomikoneen vaiko saksalaistunnuksilla. No, sisäväri on kuitenkin sama kummassakin tapauksessa, ellei tee suomikoneesta ( ST-112 ) sodan jälkeistä versiota. Milloin se on sitten sisältä uudelleen maalattukin?

Tamiyan ohje kertoo sisäväriksi yksinkertaisen kattavasti RLM grey, ota siitäkin sitten selvää! Tuo RLM02 on LifeColorin purkin mukaan myös harmaa, mutta aina olen pitänyt RLM02 sävyä kuitenkin vaalean vihertävänä ennemmin kuin harmaana. Olenkohan värisokea?
RLM 02:sta taisi olla parikin eri versiota.
Huomenia. RLM02 on kuin onkin grau auf Deutsch, eli harmaa. Ja sävyjä oli varmaan niin monta kuin vuosien varrella oli valmistajiakin. Harmaammasta sävystä vihreämpään. Yleisesti sitä vihreään taittuvaa pidetään virallisena. Eri pienoismallimaalivalmistajienkin tuotteissa on isojakin sävyeroja. Omasta mielestäni Gunzen akryyli RLM02 on lähimpänä mielikuvaani ko. väristä…
Suomeen ostettuja koneita on kuitenkin pidetty vihreinä. Ennen Härmälän uutta pintakäsittelyä. Siis niiden vetämistä Suomalaiseen sotamaalauskaavioon. Esim. Uudet SBS-siirtokuvaohjeet antavat alkuperäisestä versiosta kenties hieman liian vihreän kuvan. Mutta nyt menee jo saivarteluksi. Kyllähän tästä RLM02 väristä väännetään meisseliä myös Bf 109 laitteen vanhemmista varianteista keskusteltaessa. Siis sisätiloihin liittyen.
Sisätiloissa RLM 02 on kyllä Storchiin ok ja oikein, siis se vihreämpi. Sotketaan ennen sotaa olleeseen RLM 63 sävyyn usein kun siitä oli vaalenaharmaa siviiliväri ja vihreänharmaa sotaväri. Aikaiset Bf-109 A-C sarjalaiset voivat olla sisältä myös hopeansävyllä maalattuja joka oli sotien välissä hyvinkin yleinen sisäväri.
Niinpä olivatkin. Törmää vain useasti tuohon väittämään, että F-Mersutkin olivat esim. Englantiin hyökätessään sillä vihreällä vedelty. Todennäköisesti oli kaikkia värejä. Mutta kuitenkin Suomen Storkit olivat vihreitä sisältäkin. Ja sehän tämän keskustelun aihe olikin:)