Pienoismallit.net

Keinoja osien yhteensovittamiseen

Moi, haluaisin kuulla muiden ratkaisuja/päätöksiä miten olette toimineet siinä tapauksessa, kun osat eivät vain mene mitenkään yhteen. Oma yleinen metodi on ollut lukita hankalat osat laatikkoineen päivineen parvekkeelle rangaistukseksi. Useimmiten vapautan ne parvekkeelta jo saman päivän aikana. Onko muilla samankaltaisia metodeja käytössä?
Ei ole mekaanista ongelmaa mihin silmitön fyysinen väkivalta ei olisi ratkaisu.
Aika usein tulee haukuttua osat ..tun ..skoiksi.

Tosi aikuismaista:(((

Mutta yleensä helpottaa ja osat tottelevat viimeistään seuraavana päivänä:))
KL kirjoitti:
Mutta yleensä helpottaa ja osat tottelevat viimeistään seuraavana päivänä:))
Taikka vuosikymmenen jälkeen! Tuossa hypistellyt varmaan kymmenen vuotta sitten hyllyyn jäänyttä Bugattia, joka olisi varmaan syytä saattaa maaliviivan yli.
Veistä, poraa, viilaa, taivuta, laita lisäpalikkaa väliin, sitten kittaa, viilaa ja hio ja tarvittaessa aloita alusta. Epätoivoisissa tapauksissa tee itse uusi osa skrätsinä.
Nykyään tulee valittua mallit jo lähtökohtaisesti sillä perusteella, että olisi mahdollisimman vähän ongelmia sovituksessa ja osien laadussa. Itse vain pidän siitä että rakentelu on helppoa ja mukavaa, ilman hirveää kittailua ja sovittelua. Toki sarjan pitää olla myös hyvin detaljoitu.

Mutta joo, tuleehan paremmissakin sarjoissa välillä ongelmia eteen, mutta kyllä niistä yli pääsee, eikä mene enää hermot.
Jotkut mallisarjat vaan ovat niin mahdottomia että paras sijoituspaikka on roskakori. Yhden ongelman kun saa tyydyttävään kuntoon niin seuraava on viellä työläämpi. Seuraavassa kaappien tyhjennyksessä lähtee n. 3-5 keskeneräistä roskiin. Mallailun pitää olla rentouttavaa eikä hermoja raastavaa.
Esko Rusi kirjoitti:
Mallailun pitää olla rentouttavaa eikä hermoja raastavaa.
Päivän paras pointti.
KL kirjoitti:
Esko Rusi kirjoitti:
Mallailun pitää olla rentouttavaa eikä hermoja raastavaa.
Päivän paras pointti.
Joo, mutta itsellä on senverran masokismivikaa, että joskus se rentouttavuus tulee siitä, että saa tosi haastavan mallin kaiken vaikeuden kautta valmiiksi.
Huonosti yhteensopivat osat ovat ikuinen riesa. Monenlaisia hätäratkaisuja on tullut kokeiltua.

Liian pienen osan jatkaminen styreenipaloilla on yksi tapa. Eli jos osa jää vähän vajaaksi, niin ohutta stryeenilevyä reunaan kiinni extra thin cementillä. Ensi liian leveä pala, joka on helppo liiman kuivuttua sitten leikata ja hioa oikean kokoiseksi.

Joskus osaa on helpointa jatkaa keskeltä. Esim. liian kapea lentokoneen nokkakartio keskeltä halki, väliin vähän styreenilevyä, puoliskot takaisin yhteen ja siistiminen. Paljon helpompaa kuin yrittää jatkaa pyörää osaa reunoilta joka suuntaan. Vastaavasti liian ison leveän voi kanssa halkaista ja liimata sitten puolistkot uudestaan yhteen ja hioa pyöreämmäksi. Lopputulos on noin sahan terän paksuuden verran alkuperäistä kapeampi.

Tuossa yksi kuva, miten näitä ratkaisuja tullut käytettyä.
www.pienoismallit.net/galleria/malli_8380/rakennusvaihe_1447/kuva_94171/

Pienten yhteensovittamisongemien kanssa sitten saumojen korjaus kitillä tai pikaliimalla. Pikaliima, johon sekoitettu vauvantalkkia, on hyvä silloin, kun lopputuloksen päälle pitää kaivertaa esim. paneeliuria.