Pienoismallit.net

Ajatuksia viimeaikaisista näyttelyistä

Olen onnekseni saanut päähäni tänä vuonna käydä niin Armour Challenge'issä Parolassa kuin eilen Lahden pienoismallinäyttelyssäkin. Täytyy esittää kiitokseni kaikille malleja ansiokkaasti näytteille tuoneille. Suurinta ansiota mallarille, tai varmaankin kelle tahanasa taiteilijalle, lienee toisen inspiroiminen. Olen päässyt hämmästelemään erilaisia rakennus-, maalaus-, ja viimeistelytekniikoiden tuloksia. Päälimmäisenä ajatuksena tämän seurauksena on nyt "miksi en minäkin?", mallailu kun on itselläni ollut pidemmän aikaa tauolla.

Lahdesta mieleeni jäivät erilaisten maalaustekniikoiden kirjo. Oli hienoa nähdä niitä luonossa, kun valokuvat ja kertomukset eivät aina toista todellisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. Erityistä ihailua saivat aikaan Kaj-Krister Lindemanin uskomattomat scratch-rakennetut ajoneuvot. Taisi olla nimimerkki ÄrPee, joka oli toisintanut legendaarisia Matchboxin 1/76 malleja 1/35-skaalassa. Mainio idea kerrassaan. Noista Matchboxin malleista on varmasti monellla lämpimät muistot harrastuksen alkuvaiheilta. Omassa hyllysänikin nitä oli useita, ja vastaavia oli nytkin näytillä. Dioraamoissa hieno toteutus oli kadulla pianoa soittava sotilas (en muista dioraaman nimeä ja tekijää). Hetken aikaa mietin, mistä musiikki kuuluu, mutta sehän oli osa dioraamaa ja sen ansiosta jäin katselun lisäksi kuuntelemaan dioraama toviksi jos toiseksikin. Tämä on juuri sitä, kun sanotaan mallin heräävän henkiin.

Suuri Snadi onkin sitten kuukauden päästä ja odotan sitä innolla jo nyt näkemäni perusteella. Toivottavasti saamani inspiraatio myös konkretisoituu tekojen tasolle ja pääsen itsekin taas mukaan ns. remmiin. Siispä sanoista tekoihin.