Pienoismallit.net

Vitriinin ilmanvaihto

Huomasinpa tuossa, että kun paatti on ollut pitkään isossa akryylivitriinissä ja nyt muuton yhteydessä kun nostettiin akryylikupu hetkeksi pois niin sisältä pöllähti aika jännä haju, ilmeisesti maalit "hengittää" aika pitkään kaikenlaista itsestään ulos? Ja koska vitriini on lähestulkoon täysin tiivis niin nämä jämät ym jää kuvun sisään pyörimään… onko mallin säilyvyyden kannalta ilmankierrolla mitään merkitystä vai mennäänkö jo luulosairauden puolelle? Sinänsähän teos on mitä parhaimmassa suojassa, vitriinissä ja pois auringon porotuksesta (ei ikkunan välittömässä läheisyydessä). Olisiko hyvä porata pari happireikää vai onko ihan huuhaa hommaa? ei ainakaan näissä matkatoimisto ja museomalleissa kyllä mitään ilmanvaihtoreikiä ole mutta liikaa kun stressaa niin kaikenlaista miettii :)
Jos et ihan hermeettisessä (=umpiodussa) ympäristössä valmista malliasi pidä, niin mielestäni normi vitriinin tuuletus riittää. Jos on kysymys vasta maalatusta mallista, niin silloin riittävä tuuletus on kyllä tärkeä asia. Ja höyryt ulos, eikä asuinhuoneeseen.
Mikko Tuominen kirjoitti:
Huomasinpa tuossa, että kun paatti on ollut pitkään isossa akryylivitriinissä ja nyt muuton yhteydessä kun nostettiin akryylikupu hetkeksi pois niin sisältä pöllähti aika jännä haju, ilmeisesti maalit "hengittää" aika pitkään kaikenlaista itsestään ulos?
Vielä senverran, että koska mallisi pinta-ala on varsin suuri, niin maaleista haihtuvia höyryjä saattaa tulla vielä merkittäviä määriä parinkin vuorokauden jälkeen maalauksesta, niin kannattaa tuuletta kunnolla kunnes "hajua" ei enää tule.
Tämmöinenhän ei tule tule eteen 1/72 lekomallarille;)
Jep, tosiaan viimeiset maalailut on tehty viime vuoden puolella, että sikäli kaiken pitäisi olla kuivaa mutta koska maalauksessa on käytetty aika stydyjä 2K automaaleja niin saattavat puskea kaikenlaista pientä pitkäänkin. Ja muutaman kuukauden oli ikkunan edessä väliaikaisratkaisuna kunnes pääsi lopulliseen paikkaansa. Päivisin vähän aurinkoa ja sitä rataa. Muutaman kuukauden välein vähän vitriiniä ylös niin eiköhän se riitä vissiin. Apropoo kauankos muuten ihan perus Cascon kontaktiliima ottaa ettei höngi enää? Pari alustan "tekniset tiedot" kilpeä liimasin alustaan ja annoin olla yön yli ennenkuin laskin vitriinin päälle.
Niin tuohon vitriinin tuuletukseen, että kaikki reijät johtavat sen vitriinin perusajatuksen kaatumiseen: Malli pölyyntyy. Toki hitaammin, kun ihan taivasalla, mutta ajan mittaan näin käy.

Esim. kun lasikaapissa on ovien välissä rako, niin se riittää. Olen tiivistänyt oman mallivitriinikaappini kuten ulkoikkunat, eikä pölyä tule:)

Tosin tärkeimmät mallit ovat niin isoja, että pitäisi hommata mallikohtaiset vitriinit, mutta ei ole saanut aikaiseksi. Näköjään helpompaa on putsata mallit kerran vuodessa perusteellisesti…

T:Ville H
…ja vielä yksi kommentti: Tekemäni ohjusvene Kotka, joka on maalattu pääosin oikean laivan maaleilla, tuoksahtaa vieläkin, kun vitriinin avaa (n. 2 vuoden välein) vaikka malli on jo 20 vuotta vanha:)

T:Ville H
Jos lasiin sais porattua liikkeessä reijän taakse jonnekin ala/yläkulmaan voisi siihen asentaa teollisuus koteloihin laitettava tuuletusholkin niissä on osassa suodatin sisällä. Noita valmistaa kotelovalmistajat ensto, fibox, rittal sekä monet vedonpoisto holkkien valmistajat. Käytetään teollisuuden kytkentäkoteloiden ilman vaihdon parantamiseen. www.ensto.com…/fi/tuotteet/teollisuuskotelot/yleiset-kotelotarvikkeet/tuuletusventtiilit/ Tuossa enston sivussa on erinlaisia tuuletus tulppia. Vastaavia on läpivienti kolkkeinakin.. jos jalusta on omilla pienillä jaloilla hieman irti pinnasta voisi moisen suodattimen upottaa jalustaankin jos on tilaa tai tehdä itse alustaan jyrsimällä tilaa upotettavalle suodattimelle ja pintaan pieniä reikiä ihan siistiin rypääseen jalustan molempiin päihin. Tai pari reikää jalustaan ja niihin sopivat suodattimen palat tupoiksi ja naamioi ne vaikka pultin kannoiksi taikka ankkurin muotoiseksi koristeeksi.
Äänestän kuitenkin Mikon itsensä esittämää ratkaisua, välillä voi päästellä ylimääräiset höyryt ulos, jos se tuntuu oikeasti tarpeelliselta.

Ehkäpä voisi kysyä, että mitä haittaa loppujen lopuksi tuo maalin/liimanhaju aiheuttaa, siellähän se on tallessa. Arvaan, ettei se malli tule sieltä ulos valittamaan, että on sisäilmaongelmia?

T:Ville H