Pienoismallit.net

Soihtukanisterin mitat

Terve taas

Kesän aikana olisi tarkoitus toteuttaa jo pitkään mielessä pyörinyt projekti. Siihen tarvitsen SUU-42 Flare Dispenser podia. Onko kenelläkään tiedossa kanisterin mittoja? Netistä olen googlettanut valmista tuotetta (1/72) tai mittakuvaa, mutta ei ole löytynyt. Viimeinen vaihtoehto on mitata valokuvasta ja laskea suhdevertailulla (mitat valokuvasta vs. mitat mallista). Ja tehdä osa itse.
E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Viimeinen vaihtoehto on mitata valokuvasta ja laskea suhdevertailulla (mitat valokuvasta vs. mitat mallista). Ja tehdä osa itse.
E-P
Jos päädyt siihen, niin huomioi mahdollinen perspektiiviefekti kuvassa. (edessä olevat kohdat näkyy suhteesa suurempana kuin taempana olevat)

PS. jos kuvakulma ei ole tiedossa, niin perspektiiviefekti on vain arvioitava.
Minulla on sotasuunnitelma valmiina. Kirjasta löytyi valokuva Phantomsta jonka ulompaan siipiripustimeen säiliö on kiinnitetty. Kuvakulma on etuviistosta hieman ylöspäin. Ajattelin tehdä paperille koordinaatiston ja pyörittää yhtä mallia kunnes katselukulma näyttää samalta kuin valokuvassa. Tarkoitus on verrata lekomallin ripustinta ja valokuvan ripustinta toisiinsa. Sanoisin että syvyysetäisyyden vaikutus on tässä tapauksessa minimaalinen kun säiliö on asennettu pyloniin. Enemmän vaikuttaa katselukulma. Kulman yritän määrittää koordinaatiston avulla esim. mallin keskiakselin ja x-akselin välinen kulma. Sitten mittailua Mauserilla ja astemitalla sekä hieman laskemista. Ja lopputulemana on jonkinlainen suurennuskerroin. Likiarvo mittoja on kuitenkin seurauksena. Ja sitten etsimään miljoonalaatikosta sopivaa aihiota..

E-P
Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Kerro sitten ihmeessä minkä aihion pohjalta päädyt kanisteria rakentelemaan. Kiinnostaisi minuakin.
Oletko huomannut tuon?
modelingmadness.com/review/mod/marshallac130.htm
Phantomin siipitankeista on tämä kaveri väsännyt nuo.
A Lappalainen kirjoitti:
Phantomin siipitankeista on tämä kaveri väsännyt nuo.
Kiitos linkistä. En muista aiemmin nähneeni. Ihan uskottavan näköiset pönikät. Yllättävää ettei sarjan mukana tullut tarvittavia osia.

Näkee sitten mihin ratkaisuun päädyn. Joka tapauksessa aion kirjailla myös työselostuksen projektista.

E-P
Moi E-P!

Piirrät siis kolmiulotteisen koordinaatiston? Se on ns. ortometrinen koordinaatisto, kun valokuvan koordinaatisto on aina geometrinen. Valokuvan oikaisuun tarvitset tiedon käytetystä polttovälistä, kuvausetäisyydestä ja kameran kallistuskulmasta (tilt). Sitten piirrät kuvan päälle horisontin pakopisteiden avulla. Sen avulla haetaan pääpisteen kautta kulkeva suora, jolle lasketaan mittakaavaluku. Lopuksi koordinaatisto täydennetään siten, että kaikille vaakasuorille viivoille lasketaan oma mittakaavaluku. Tämän voi tehdä myös siten, että piirtää pääpisteeltä kohtisuoran kuvan yläreunaan ja syntyneestä pisteestä sitten viuhkamaisesti viivat pääpisteen kautta kulkevalle suoralle.

Tämä on rajusti tiivistetty kuvaus tekniikasta, jota käytetään esim. tiedustelukuvien oikaisuun.

Löydätkö mistään kuvaa, joka on otettu mahdollisimman suoraan sivusta ja niin etäältä, että kuvan vääristyminen vaakasuunnassa on olematonta? Silloin voisit päästä melko tarkkaan tulokseen (muutamia senttejä esikuvassa) suoralla verrannolla.

Terveisin,
Antti
Itse olen käyttänyt Google Sketchup ohjelmaa ja sen photo match toiminnallisuutta, kun on tarvinnut muotoja ja mittoja hakea valokuvista. Ei tuo oikeille photogrammetry-ohjelmistoille pärjää, mutta aloituskynnys on pieni. Lisäksi tuolla voi kokeilla vertailua huonommillakin kuvilla - oikeat ohjelmistot ovat hyvin kranttuja otoksille.
Antti Kotiranta kirjoitti:
Moi E-P!
Piirrät siis kolmiulotteisen koordinaatiston? …
Servus Antti!
No en oikeastaan. Kaksiulotteinen x.y taso johon sijoitan 1/72 Phantomin pyrstö origossa.
Pyörittelen sitä kunnes näyttää likamain samalta kuin valokuvassa. Nokkapyörän paikka ylös ja viiva pyörien keskiöstä origoon. Ja kulman luku. Kallistuskulman arviointi sitten kulmamitalla. Mitat valokuvan pylonista, parit suorakulmaisen kolmion laskutoimitukset, Ja vertailu mallin pyloniin. Tällä on tarkoitus saada likimääräinen skaalauskerroin. Ja valokuvasta SUU42 mitat. Suurin pirtein lukuja on kuitenkin lopputuloksena. Oletan pääseväni tällä menetelmällä riittävään tarkkuuteen. Loppusilaus sen mukaan mikä näyttää hyvältä.

E-P
Servus E-P!

All right, tuo pyörittely kuulostaa siltä, että "likainen työ" tehdään tietokoneella. Oma oikaisutekniikkani on vanhan liiton fotogrammetrian oppikirjasta ja tarkoittaa viivojen piirtelyä käsin kuvaprinttiin.

Kävin tutkailemassa Jani S:n esittelemää ohjelmaa ja se tuntuu vain luovan ortometrisen perspektiivin, mutta mittakaavan muutosta se ei huomioi.

E-P, Jään odottelemaan kokemuksiasi ja havaintojasi mittojen löytymisestä. Kiinostava aihe:)

Terveisin,
Antti