Pienoismallit.net

Kokoamaton pienoismalli

Tervehdys. Kysyisin neuvoa kumpi olisi tässä tapauksessa järkevämpää. Sain jouluna 1972 lahjaksi kuvien mukaisen pienoismallin ja jätin silloin sen rakentamatta, koska tuntui, että se on liian vaikea. No malli on edelleen rakentamatta. Kannattaako sitä nyt enää rakentaa vai jättääkö tekemättä? Mitä mieltä olette? Kumpi olisi "viisaampaa"?[url=][url=]Linkki[/url][url=]Linkki[/url][/url]
Kyseessä Revellin F-4J ilmeisesti mittakaavassa 1/32. Rakenna ihmeessä, ei mallailun kuulu olla helppoa. Tässä linkki rakennuskertomukseen: cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/2/t/151789.aspx
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sanoo "ukkomiehenä itsekin aloittanut", eikä tuossa suuria tappioitakaan tule kun mallikin on jo aikoinaan saatu. Siirtokuvien kanssa saa tietenkin olla tarkkana kun ovat jo noinkin iäkkäitä.
Itse en kyllä raaskisi enää kasata, tallessa Matchboxin 80-lukulainen Walrus jonka annan olla rauhassa laatikossaan.
Sain juuri valmiiksi ikivanhan mallin (Revellin Mustang vuodelta miekka ja kilpi).

Jäi aika ristiriitainen olo. Toisaalta aika yksinkertaisesta mallista sai ihan näköisen laitteen, toisaalta se teetti paljon ylimääräistä työtä ja söi hermoja. Oli vajaaksi jäänyttä valua, kieroja osia, yhteensopivuus paikoin huonoa, kellastuneita kirkasosia, huonot siirtokuvat ym. Mutta tuon aikakauden pehmeää muovia oli mukava työstää.

Sen verran homma opetti, että enää en rupea uusien mallien kanssa touhuamaan syövyteosien tai muiden korjaus/täydennysosien kanssa. Ihan näköisiä vehkeitä saa aikaiseksi ilman niitäkin ja tulee tekeminenkin vielä halvemmaksi ja nopeammaksi. Tai otan sen verran takaisin, että joihinkin voin hyvästä syystä hankkia, mutta en kaikkiin.

Jos päätät rakentaa mallin, niin skannaa ensimmäiseksi huolella siirtokuvat. Jos niitä ei voi käyttää, niin silloin ne voi piirtää/piirrättää uusiksi ja tulostaa, jos vaan mahdollista. Eipä tarvitse sitten ostaa uusia, jotka eivät välttämättä ole ihan samalaisia kuin alkuperäiset. Itse jouduin tekemään Mustangiin uudet siirtokuvat ja hieman muokkaamaan joitakin kohtia.
Joo mittakaava on 1/32. Kiitos kaikille mielipiteistä ja neuvoista. Harkitaan, vieläkö vanha kykenisi rakentamaan asiallisesti vai säilytänkö kasaamatta.
Viisainta on tehdä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Se jäi minulle vähän epäselväksi, että haettiinko tässä esim. mallin mahdollista keräilyarvoa vai pohdittiin kannattavuutta muuten vaan. Suurta rahallista arvoa vanhoilla malleilla ei yleensä ole.
Jos taas mietittiin kannattaako vanhempia malleja rakentaa, niin mitään estettä rakentamiselle ei tietenkään ole, mikä nyt siirtokuvat saattavat olla käyttökelvottomat kuten edellä sanottiin. On myös mallereita jotka eivät koske vanhoihin malleihin pitkällä tikullakaan, mutta minusta ne ovat yleensä ihan mukavia rakentaa.
Kokonaan oma juttunsa on sitten mahdollinen tunnearvo ja on ihan mahdollista, että tunnearvo on suurempi rakentamattomalla kuin rakennetulla mallilla, etenkin jos rakennustulos ei tyydytä. Itse ainakin myönnän jossain määrin kiintyväni laatikoihin vaikka sinänsä tarkoitus onkin kaikki ennemmin tai myöhemmin rakentaa.
Jos ei ole ihan varma, kumpi päätös on parempi, voihan sitä pohtia vielä toiset 46 vuotta. :)

Tokihan uudet sarjat ovat (yleensä) teknisesti parempia, mutta muitakin syitä rakentaa tai jättää rakentamatta on. Jos inspiraatio iskee niin rakentamaan vain, muussa tapauksessa Revellin sarja jaksanee vielä hetken odottaa.
Olen samaa mieltä kuin Kalle tuossa tunnearvokysymyksessä. Eli: parempia malleja saa aiheesta nykyisin, sekä mallin itsensä, että siirtokuvien kannalta, joten sinänsä mallin rakentaminen ei ole "pakko". Ja tosiaan, 1972 joulun tunnelmiin pääsee halutessaan paremmin, kun avaa lootan, jossa palikat lienevät edelleen alkuperäisjärjestyksessään.
Mahtavaa että on säilynyt, toivoisin itsekkin että olisi joku säilynyt, mutta sehän on kerta kaikkiaan mahdotonta, kun ne piti rakentaa heti eikä niitä ollut varaa varastoida =). Jos itselläni olisi jäänyt tuollainen nuoruus vuosilta niin en taitaisi raaskia rakentaa.