Pienoismallit.net

MS-318 kansallistunnuksen tummennus

Terve,

MS-318:ssa näyttää kuvien perusteella olleen talvisodassa tummennetut kansallistunnukset, esim. täällä kuva: i.pinimg.com/originals/82/99/5f/82995f6fdee15645277ced097adbf67e.jpg

Kuitenkin monessa lähteessä on tästä ristiriitaista tietoa, eikä tämä ollut tyypillinen käytäntö talvisodassa. Mitä mieltä olette?
SIH 4: Morane ja Caudron:

Sivu kahdeksan on sama kuva ja lisäksi samalla sivulla kaksikin muuta Moranea tummennetuin tunnuksin. Itseasiassa samalla aukeamalla on toinenkin kuva samasta koneesta, jossa näkee runkotunnuksien olevan tummennetut. Tänään tuli myös tutkittua vanhoja Inscalen ohjeita ja niissäkin oli maininta tummennetuista tunnuksista.
Isoisäni palveli Talvisodassa LLv 28 riveissä ensin Säkylässä (kesämökillämme!) ja sitten Turun Artukaisissa. Hän kertoi omakohtaisen kokemuksen kansallisuustunnuksista Säkylän ajoilta: Ruotsin ilmatilassa lentämistä varten hakaristit ylimaalattiin "luonnonvalkoisella" kalkki- tai liitumaalilla (en enää muista kumpaa termiä isoisäni käytti), mutta maalin pinta oli karhea ja "likaisen oloinen". Kovan pakkasen vuoksi vesiliukoisen maalin poispesu viivästyi.