Pienoismallit.net

Ilmavoimien Saab Safir / oranssi vai day-glo väritys

Tervehdys,

Olen mallaamassa ilmavoimien Saab Safiria. En ole kuitenkaan täysin varma siitä, olivatko koneen siipiin ja peräsimeen maalatut alueet tavallista oranssia vai day-glo sävyä. Olisikohan kellään varmaa tietoa tästä?

T. Tally-ho
Käsitykseni mukaan nuo oranssi huomioväritykset koulutuskoneissa/harjoitushävittäjissä meni hieman aikakauden mukaan, eli 50-luvulla Stieglitz, Viima, Pyry maalattiin FS12473 oranssilla. 60-luvulla jolloin tulivat Saab Safir ja Fouga Magister, maalattiin huomiovärit day-glow loisteoranssilla. 70-luvulla näitä maalauksia alettiin korvaamaan ainakin Fougissa teipeillä ja sävykin muuttui hieman enemmän punaisen suuntaan ( FS28913 ).

Aika kirjaviltahan nuo loistevärit alkoivat ainakin 70-luvun lopulla näyttämään värien haalistuttua, osa Safirien oransseista alkoi lähentelemään jo tumman keltaista. Eli, jos mahdollisimman "oikean" sävyn haluaa koneeseensa, niin pitäisi tietää mihin ajankohtaan sen sijoittaa ja mistä koneyksilöstä on kyse. Niin, ja löytää vielä värikuva koneesta!
Oman Saabbini maalasin MRP:n punaisilla (luminous red ja orange).
Kiitos vastauksistanne Markku ja Tuomo. Tilanne on juuri yhtä Epämääräinen kuin pelkäsinkin :) Eli mennään mutu-tuntumalla

Tuomo, mitä ovat nuo MRP:n värit, ja mistä niitä voi hankkia?
MRP maaleja saa HPNS:n kautta ja valokuvia Safiireista löytyy melkoisesti. Niistä voi sitten selvittää tuon oranssin ja ajankohdan. Museokoneissa on kaikissa maalina DayGlo-oranssi.
Kerkesit ensin Jari B. Ostin noita MRP:n maaleja Villeltä jossakin mallinäyttelyssä.
Kiitos kaikille hyvistä kommenteista!