Pienoismallit.net

Ryhmärakentelu: Mikko Saarelan muistoryhmärakentelu

Matti M kirjoitti:
YouTubessa ainakin Tom Grigat neuvoo helpon konstin, käytin juuri tuota omassa Nieuportissa pari vuotta sitten.
Ihan mielenkiintoisia videopätkiä löytyi useampikin. Pitää varmaan soveltaa tai hakea juuri 1/72 skaalaan sopiva, katsomani pätkät olivat suuremmille malleille.

E-P
Petri Manninen kirjoitti:
Pikkuhilijaa. Tänään porailin ohjausvaijerien läpivientejä ja jatkoin etsijumppaa.Juuri näin. Poraamalla seuraavaksi läpivientireikä oikeaan paikkaan ja oikeaan kulmaan. Vaatii ehkä pitkää terää, jotta kulma tulee riittän loivaksi. Jos ei sitten onnistu aivan täydellisesti, niin aina parempi että on on kuitenkin siellä. Aina parempi kuin, että olisi jäänyt tekemättä.

yt.
MK


Fokker edistyy hiljalleen, näköjään kuvaki poikittain:)
Choroszyn Voisin osoittautui yllättävän haasteelliseksi. Ohjaamogondolin tekemisessä joutui turvautumaan rankkoihin osien modifiointeihin ja skrätsiin. Erityisesti eturungon yläosaosaa tuli modata varsin paljon. Samoin takaosan yläosaa. Skrätsäys ja viimeistely on vielä kesken:

Vielä haasteellisempaa on vielä se, että siipiosat ovat mallisarjassa lievästi sanottuna väärin. Käytin referenssinä Windsockin datafileä 135 "Voisin III/V at war". Sen piirroksien ja valokuvien perusteella (copyright seikkojen vuoksi en varmaan saa laittaa kuvia julkaisusta):
Ylhäällä olevan yläsiiven vasempi osa on korjattu, oikealla oleva osa on sarjan kuosissa. Alempana olevissa alasiivissä ylempi on mallisarjan kuosissa ja alempi on piirroksien pohjalta korjattu.

Pikkasen laski ko. mallisarjan valmistajan arvostus. Mikon muiston kunniaksi kuitenkin yritän tehdä tämän kunnialla valmiiksi.
Kävisiköhän tänne tällainen jo valmiista mallista?


Perustelen asiaa:
Kuopion tapahtumassa on vieraillut muutamana vuotena Viipurilainen herrasmies Boris Ivanov. ( Olemme joskus hakenut ja vienyt rajalle ).
Boris on eläkkeellä oleva Leningradin apulaissyyttäjä ja miliisi. Sikäli harvinainen virkamies Neuvostoliiton aikaan, että oli rehellinen maansa palvelija, mutta tämä "kostautui" kun -91 Neuvostoliitto hajosi. Eli hän elää nyt hyvin pienellä valtioneläkkeellä.

Hän rakentelee pääasiassa 1:72 lentokoneita ja vuonna 2016 Suntioisen Kauko toi kasaamansa Igor Sikorskyn suunnitteleman "Ilya Murometsinsä" Kuopioon.
Kun Boris näki tämän koneen - joka oli Kaukonkin mielestä melkein mahdoton tehdä kunnolla - niin Boris oli otettua miestä.
Hän kyseli minulta, että mistähän tuon rakennussarjan voisi saada, koska se on iso pala Äiti-Venäjän historiaa. Maailman ensimmäinen kaksitasoinen nelimoottorinen pommituskone.
Lupasin kysellä ja aloin etsiä mallia. Vain yksi löytyi ja sekin oli Englannissa aika rähjäisessä paketissa ilman ohjeita. Hinta olisi ollut 40+postikulut Viipurin. Boris ei raskinut sitä ostaa.

Sitten oivalsin ottaa yhteyttä Saarelan Mikkoon ja hänellä sellainen oli! Malli oli lojunut jossain kaapin pohjalla ja hän sanoi, että ei siitä taida kyllä saada kunnon mallia mitenkään.
Kerroin hänelle Boriksesta ja hän sanoi lahjoittavansa sen hänelle ja jos saisi valokuvan valmiista mallista, niin se olisi riittävä korvaus.

Mikko postitti sen minulle ja kun avasin paketin, niin olin oksentaa. Osat olivat revenneessä muovipussissa kauttaaltaan ruskean rasvan peitossa ja haisivatkin karmealle. Siirtokuvilla ei tehnyt mitään, joten hankin hänelle.
Lähetin mallin Viipuriin Borikselle ja toivotin onnea projektille. Ja kuinka ollakaan, Boris teki liki vuoden hommia mallin kanssa ja toi sen Kuopioon, josta nappasi viime vuonna yleisön suosikkimallin tittelin.
Mutta tärkeintä oli, että Boriksen unelma ja haave on toteutunut ja malli on hänen hyllyssään. Kiitos kuuluu siis Mikko Saarelalle.

Voisin olla Borikseen yhteydessä ja pyytää häneltä kuvia rakentelusta, jos hänellä niitä on. Boris puhuu ihan ymmärrettävää englantia ja varmaan mielellään osallistuisi mallilla Mikon muistoksi. Mikko ja Boris olivat s-postiyhteydessä käsittääkseni ainakin sen kuvan kanssa ja Boris muistaa aina Mikon tästä hänelle niin tärkeästä mallista.

[url=http://www.pienoismallit.net/tapahtumat/2017/maalla-merella-ja-ilmassa-viii/kuva_137913/]

Viimeksi muokattu 27.1.2019 12:07 +
Tässä parempi kuva ja tältä sivustolta otettu kuvateksti, eli ei ole helpon näköinen ollenkaan. Onkohan siinä takilointireikiäkin muistaakseni jotain 170 kpl.


IgorSikorskyn suunnittelema "Ilya Muromets". 1:72 Maailman ensimmäinen nelimoottorinen kaksitasopommikone. Rakentaja Boris Ivanov, Viipuri. Mallista hän tahtoi vielä kerran kiittää Saarelan Mikkoa, joka lahjoitti hänelle niin tärkeän mallin.
Lisäys yllä oleviin:

Boris Ivanov Viipurista olisi mielellään mukana, ( vaihdoimme meilejä) jos hänet kelpuutetaan.
Malli on IBM:n 1:72, "Ilya Muromets" tyyppi "B" Nr 150 "Kievskiy". Siis nuo yllä olevat kuvat.
Boris laittaisi minulle lisää kuvia ja kertoisi niissä ja mallinteosta muutakin.

Ilmoittaisin Boriksen sivuston käyttäjäksi, mutta kieliongelmat ja jopa kenties hänen tietokoneeltaan löytyvät kuvat sakemannien hakaristikoneista on vieläkin asia, jota hän varoo. Isoveli siellä vielä valvoo jotain ainakin jos tulee epäilys mennä tutkimaan. Voi raasuja sanon minä.
Mutta hyväksytäänkö tämä pommituskone tähän ryhmikseen? Se tulisi minun nimellä, mutta kertoisin siinä mikä on homman juoni.
Kiitos, Timo. Hieno kertomus. Mielestäni tuo jos mikä on tähän muistoryhmikseen sopiva kunnianosoitus. Mitä sanoo ylläpito?
Timo-Matti H kirjoitti:
Kiitos, Timo. Hieno kertomus. Mielestäni tuo jos mikä on tähän muistoryhmikseen sopiva kunnianosoitus. Mitä sanoo ylläpito?
Pistä Tomille yv:tä. Minä en ainakaan vastusta.

yt.
MK
"Timo-Matti H kirjoitti:
Kiitos, Timo. Hieno kertomus. Mielestäni tuo jos mikä on tähän muistoryhmikseen sopiva kunnianosoitus. Mitä sanoo ylläpito?"

Pistä Tomille yv:tä. Minä en ainakaan vastusta.

yt.
MK

Molemmille Timoille senverran tiedoksi,että tärkeintä tässä on kai muistaa Mikkoa sillä tavalla, että TEEMME uusia malleja, joista Mikkokin olisi pitänyt.
Jos nyt on sellaisia malleja, joiden valmistumiseen Mikko on osallistunut kovin, ja niitä ei ole täällä aiemmin nähty, niin voimme mielestäni hyväksyä poikkeuksen.
Se poikkeus voi olla esimerkiksi juuri tämä Boriksen malli. Koska malliin liittyy erityinen Mikon ansio.

Muille tämänkaltaisille ei kai pitäisi antaa sijaa ainakaan ilman erityisperusteluja.

Rakennellaan nyt vain uusia malleja Mikon kunniaksi.
Viimeksi muokattu 30.1.2019 00:21