Pienoismallit.net

Pienoismallitapahtuma / pienoismallinäyttely

Esimerkiksi IMPS:n kisoissa on arvosteluperusteet käsittääkseni printattu ihan paperille ja löydettävissä heidän sivuiltaankin, mitään salatiedettä se ei käsittääkseni ole. Ja yleensäkin, kolme tuomaria kaiketi sen valinnan tekee…yhden tuomarin näkemys ei siihen pelkästään riitä. Parhaassa /pahimmassa tapauksessa on vielä auto, leko, maakalusto tuomaroinneille eri henkilöt. Joten, tuomareitakin pitäisi olla aikamoinen liuta jos tuolle tasolle mennään.

Uuden tapahtuman järjestämisessä kannattaa kuitenkin pitää hieman matalampaa profiilia ja tuo tuomarointi Maskun tapahtuman tapaan voisi olla hyvä tapa aloittaa. Eli, mallien tuojat arvioisivat toisten mallit ja yleisö palkitsisi vielä oman suosikkinsa.

Joka tapauksessa, lopputulos voittajista eroaa aivan varmasti siitä jos kokeneet tuomarit arvioivat malleja verrattuna esim. yleisön suosikkiin. Esimerkiksi yleisö saattaa arvostaa mallia jossa lisukkeena paljon "roinaa" sisältävä näyttävä alusta. Tuomarit eivät ota alustaa huomioon lainkaan, ellei kyseessä ole dioraama. Yleisö siis äänestää yleensä vain yhtä arvosteluperustetta käyttäen…yleinen näyttävyys. Tuomarit joutuvat ottamaan kantaa hieman useampaan seikkaan.

En tiedä, mutta uskoisin että Kangasniemellä mallarit ovat pääasiassa juniori-ikäisiä vasta-alkajia, eikä kokeneita konkareita ( korjaa Nina jos olen väärässä ) joten siinäkin mielessä tuo tuomarointi mallien tuojien / yleisön toimesta voisi olla paikallaan kuin haalia ympäri Suomea asiansa osaavia tuomareita?

Näyttelyitä järjestäneet osannevat neuvoa jos jotain muuta oleellista asian tiimoilta täytyy tietää, tuomarointihan on kuitenkin vain yksi osa tapahtumaa. Ainakin paikka pöytineen pitää järjestämiseen olla ja ilmoitus paikallislehdessä että yleisökin löytää paikalle. Mallarit löytää paikalle tämän sivuston kautta.

No, toivottavasti olet edelleen innostunut tapahtuman järjestämisestä, ajattelen etenkin niitä nuoria mallareita. Heille varmaankin olisi elämys saada omalle paikkakunnalle näyttely jossa päästä esittelemään omia aikaansaannoksia ja näkemään muiden tekemiä. Kaikilla ei varmaankaan ole mahdollisuutta näyttelyissä muualla kiertää.
Opa Laitinen kirjoitti:
Nyt tahtoo käydä niin että konklaavi kokoontuu ja hetken kuluttua valkea savu nousee piipusta. Pöydillä on useita erilaisia pyttyjä ja "missikisat" ovat ohi. En halua kuitenkaan tällä vuodatuksella millään muotoa tuomita tai pois sulkea skaboja. Yleisen kehityksen vuoksi olisi vaan hyvää jos tuomarointi olisi avoimempaa.
Terv.Opa L. Pohjois-Savon pienoismalliharrastajat RY
Ihan mielenkiinnosta kysäisen Opa, eikö tuomarointia teidän aiemmissa tapahtumissa hoitanutkaan teidän oman yhdistyksen kaverit? Ihmettelin vain kun niin hauskasti kerroit…konklaavi kokoontuu ja hetken kuluttua valkea savu nousee piipusta. Pöydillä on useita erilaisia pyttyjä ja "missikisat" ovat ohi. Mistä tämä konklaavi, eli tuomarit olivat?

Kuten kerroit, noinhan nuo tapahtumat tuppaa menemään. Jännityksellä odotellaan kunnes rinikat on pöydällä…sitten äkkiä keräämään kamppeita ja kotiin odottamaan seuraavaa nöyryytystä! On myös tapahtumia joissa pokaalit pääsee pokkaamaan oikein kuin urheilukilpailuissakin…kumpi sitten parempi…tiedä häntä?
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Minä ymmärsin Opan tarkoittaneen, että tuomareilta on ollut hankala saada vertailevaa vastausta siihen, miksi tämä malli on parempi kuin tuo toinen.
Tarkoitin nimen omaan sitä että nämä tuomareiden arviointi perusteet ja kenties arvokkaat havainnot eivät välittyneet mallareiden korville saakka. Kuten Antti asian edellä ilmaisi.
Kuopion tapahtumassa tuomareita oli 2-3 per luokka silloin kun tuomarointia harrastettiin. Mukana oli samoja kaverita kuten esim. Model Expossa.Lisäksi mukana oli n.s visuaalinen tuomari joka ei ollut välttämättä itse mallari vaan arvioi töitä esim. valokuvauksen ja maalauksen harrastajan/ammattilaisen silmin. Näin arviointeihin pyrittiin samaan hiukan erilaista ja laajempaa näkemystä. Arvioita ei siis tehty pelkästään omalla porukalla vaikka tuomareiden haaliminen kokoon kävi vaikeaksi yleisen porun ja herjojen vuoksi. Nyt on menty pari vuotta ilman tumareita ja muita ja ihan o.k. on pärjätty. Jokainen järjestäjä tekee itse omat ratkaisunsa.
Viimeksi muokattu 8.11.2018 11:01
Joo, kyllä ymmärsin myös tuon pointin että mallarien olisi hyvä tietää myös perusteluita miksi jokin malli on parempi kuin toinen. Se taitaa olla käytännössä vain aika mahdotonta toteuttaa jo pelkästään ajankäytönkin takia että jokaista, usein satojakin malleja aletaan ruotimaan sanalliseen muotoon. Eikä sekään ole kaunista katsottavaa että mallarit kokoontuvat tuomareiden ympärille tivaamaan vastauksia…miksi, miksi. Kun palkinnot on jaettu niin pulinat pois…oli se tuomio sitten mieleinen tai ei.

Mutta, kuten todettua. Järjestäjät itse päättävät, millaisen näyttelyn tahi kilpailun haluavat järjestää. Mikäli tapahtuma saa jatkumoa tulevinakin vuosina niin käytäntöjä voi aina muokata siihen suuntaan kuin halutaan ja mikä tuntuu omimmalta, näinhän Kuopiossakin on juuri tehty.

Niin että Nina, älä säikähdä tämänkään tyyppisistä kommenteista. Rohkeasti vain puuhastelemaan teidän omaanne ja sellaiseen muotoon joka tuntuu teille sopivammalta.
Olisi kyllä ihan mahtava juttu, jos Kangasniemellä olisi tapahtuma. Lenni on nuoresta iästään huolimatta jo kerännyt mainetta upeilla malleillaan ympäri maan ja jo senkin takia varmasti "oman kylän tapahtuma" olisi mieleinen.
Kannattaa miettiä ajankohta aika tarkkaan, että ei olisi ihan lähellä perinteisiä eli jokavuotisia mallitapahtumia, niin pidemmältä tulevilla riittäisi budjetti tulla mukaan. Tapahtumat löytyvät tältä sivustolta ja sieltä voi katsoa missä on joka vuosi ollut tapahtuma.

Me Pohjois-Savon mallarit teemme oman tapahtuman tuotolla yhteisiä kerhomatkoja muihin tapahtumiin ja Kangasniemi olisi yksi hyvin kiinnostava paikka. Jo senkin takia, että esim. Jyväskylään tai Tampereelle ei viedä samoja malleja kuin yhden kerran, mutta Kangasniemellä jäsenistön malleja ei ole ollut koskaan, niin aikamoinen reservi olisi varmaan tulossa. Yleisöllehän niitä enimmäkseen tuodaan ihailtavaksi.

Kangasniemi toimisi sikälikin, että siellä ei ole tällaista tapahtumaa ennen ollut ja uskoisin pienellä markkinoinnilla sinne saapuvan yleisöä ihan mielenkiinnosta aika reilusti jo omalta paikkakunnaltakin.
Kiitos kannustavista kommenteista! Ilmoittelen kun asia etenee.