Pienoismallit.net

Pienoismallitapahtuma / pienoismallinäyttely

Piti tänne rekisteröityä että pääsen kyselemään 😊 Nuoren mallarin autokuskina, Maskun reissun, 770km ajettuani,ajattelin josko olisi tilaa vielä yhdelle pienoismallinäyttelylle. Varovasti jo tätä ehdotin meidän 4H yhdistykselle 😊 Asioita netistä etsiessä heräsi kysymyksiä. Pienoismallitapahtuma vai näyttely. Onko näissä eroa? Onko olemassa tiettyjä sääntöjä tuomareista? Kuka saa olla tuomarina? Osassa näyttelyistä tuomarit arvostelevat,osassa yleisö. Kumpi saa harrastajilta enemmän kannatusta? Onko näiden suhde jotenkin ajateltu,vai järjestäjä saa itse päättää miten arvostelu hoidetaan? Kangasniemi olisi aika keskellä kaikkea. Jyväskylästä reilu 60km, Mikkelistä 50, Kuopiosta reilu 100km… Lahdestakin tänne ajaa hetkessä 😊 henkilökohtainen visio olisi tuomarit paikalle,paljon malleja ja mallareita. Myyjiä. Sponsoreita paikallisista yrityksistä. Yleisöä. Mukavaa yhdessäoloa. Niin ja alkuvuosi näytti näyttelykalenterissa hiljaiselta. Hullu idea? Kannattaisiko työstää eteenpäin vai jatkaa autonkuljettajana…
Tuohon tuomarointiin en osaa muuta kantaa ottaa kuin sen että järjestäjähän sen viime kädessä päättää, onko tuomarointia vai ei. Sekä, että tapahtumia näyttää olevan. Sitä en tiedä, vaikuttaako mallien tuonti-intoon tuo tuomarointi, molemmissa tapahtumissa olen itse käynyt.

Uskoisin kuitenkin, että ainakin nuorempia mallareita saattaisi tuo tuomarointi ja sitä kautta pikku palkinnot motivoida harrastuksen pariin ja saada yrittämään taitotasonsa parantamista. Palkinnothan voisi olla muutakin kuin mitaleita tai pystejä ja varat niihin voisi eri sponsoreilta yrittää kerätä.

Ilolla kuitenkin pistän merkille, että "uusia voimia" tämän harrastuksen pariin on tulossa ja todella tyytyväinen myös halustasi järjestää uusia tapahtumia…nostaa hattua! Ei niitä koskaan voi liikaa olla ja kalenteria kun katsoo, niin asettelee ajankohdan sinne missä ei muita tapahtumia ole. Kevät talvi ( maalis-/huhtikuu? ) voisi olla ihan hyvää aikaa kaiketi? Jyväskylän näyttely on Tammikuun lopulla ja Seinäjoella Helmikuussa. Itse saattaisin tapahtumaan kyllä tulla joko muuten tai mallieni kanssa, olenhan jo valmiiksi täällä Keski-Suomessa ;-).

Hyvin olet asiaan kuitenkin perehtynyt ja tuo myyjien, joko kaupallisten kuin myös yksityisien mukaan saaminen tapahtumaan on aina tietenkin plussaa. Monastihan nuo tapahtumaan lähtemiset ovat samalla myös ostosreissuja…aika monelle.

Tervetuloa vielä myös tänne foorumille ja terveiset jälkikasvulle…hyvän harrastuksen pariin on tiensä löytänyt!

Niin ja viimeiseen kysymykseen vastaan…kannattaa työstää ajatusta eteenpäin.
Viimeksi muokattu 6.11.2018 18:56
Hyvä idea, ei lainkaan hullu. Luulisin mallitapahtuman sopivan Kangasniemeenkin.
Olen 2 näyttelyä järjestänyt, ensimmäisen tuomaroinnin sai suorittaa yleisö.
Toisessa oli yleisöäänestys, jonka lisäksi malleja tuoneet saivat äänestyslaput. Annettiin siis yleisön suosikki ja Best of show -palkinnot.
Eli ilmeisesti ei ole olemassa ns.virallisia tuomareita ja tuomarina voi toimia lähes kuka tahansa? Jotenkin itsestäni tuntuisi mukavalta että ulkopuoliset tuomarit arvostelevat kulta/hopea/pronssi/highly commended/commended tyyliin. Yleisö saisi myös antaa äänensä omalle suosikille. Täytyy tätä kehitellä. Lauantai olisi ehkä päivänä parempi? Mielipiteitä?
Viimeksi muokattu 7.11.2018 16:43
Kyllä Suomen isoimmissa pienoismallitapahtumissa on ihan kokeneita ja asiansa osaavia kansainvälisen tason tuomareita. Näin ainakin Lahdessa, Tampereella,Tikkakoskella. IPMS-Openissa ja Nordic Challengessa, unohtamatta Parolan Armor Challengea. Myös automallikilpailuissa tuomarointi tapahtuu kokeneitten asianharrastajien toimesta.
Kiitos Jari vastauksesta. Tätä juuri halusin tietää tuomareista. Asiasta on vaan näin maallikon vaikea löytää tietoa. Koiranäyttelytuomareista löytyy luetteloita mutta ei näistä 😊 Itse pohdin myös eroa pienoismallitapahtuma/pienoismallinäyttely. Ehkä vertaan liikaa esimerkiksi koiranäyttelyyn ja mietin että kun se ei ole ns.virallinen niin on Match show 😁 joten mietin tässäkin että jos on pienoismallinäyttely niin onko siellä "virallinen arvostelu" ja tapahtumassa voi sitten arvostelun suorittaa esim. yleisö. Ihan vain asiaa tuntematta heräsi tällaisia kysymyksiä. Ehkä tämä on kuitenkin liian suuri pala haukattavaksi asiaa tuntemattomalle ja taitaa olla helpompaa pysyä autonkuljettajana. Onhan näitä näyttelyitä missä kiertää 👍
Viimeksi muokattu 7.11.2018 16:36
Kyllä aina uudelle tapahtumalle kysyntää löytyy! Riippuu toki myös siitä, miten kunnianhimoinen järjestäjä on. Suuret kävijämäärät tuovat lisää stressiä, kun taas pieni paikallinen tapahtuma voi olla mukavan leppoisa.
Kannattaa pohjustaa uutta tapahtumaa kyselemällä mallaripiireistä osallistujia hyvissä ajoin - esimerkiksi nyt😊. Kun on riittävästi kriittistä massaa, niin sana kiirii nopeasti ja yleisöä sekä osallistujia alkaa kerääntyä.
Vaikea sanoa kumpi ompi parempi - näyttely/kisa. Enemmän nykyisin löytynee kisoja kuin (pelkkiä) näyttelyitä. Käsittääkseni jotkut tapahtumajärjestäjät, esim. Kuopio(?), on aloittanut kilpailuna ja siirtynyt myöhemmin näyttely-modeen. Syytä en tiedä - osaako joku asiasta valistaa? Kisamuotona suosittelisin tuota mainitsemaasi kulta/hopea/pronssi/HC/C-tyyliä - siten että useampi kisamalli voi voittaa esim. kultaa. On vain yksinkertaisesti melko hankalaa laittaa eri tyyppisiä malleja paremmuusjärjestykseen - toiset mallit vain ovat jo lähtökohtaisesti näyttävämpiä kuin toiset.
Jos päädyt kisan järjestämään, niin täältä sivuilta löytyy kätevä pohja järjestää tapahtuma:
www.pienoismallit.net/tapahtumat/lisaa/
Tsemppiä yritykseen - ja pidä meitä informoituna😉.
Kuopion mallitapahtuma muuttui/muutettiin kilpailusta näyttelyksi jatkuvan arvosteluun/tuomarointia liittyvän negatiivisen ”porinan” vuoksi. Viimeisillä kerroilla kun malleja tuomaritoiminnasta, niin jälkikäteen oltiin paljon viisaampia kuin tuomaroinnin suorittajat. Jopa henkilökohtaisuuksiin mentiin tuolloin. Joten katsottiin viisaammaksi vaihtaa ko. tilaisuus kilpailusta näyttelyksi.
Tuomarointi on tämänkaltaisissa asioissa lähtökohtaisesti vaikeaa! Kuinka arvottaa mallit? Onko detaljien määrä, mallin esikuvatarkkuus vai yleinen näyttävyyden tärkeintä..? Ja sekin pitää muistaa, kun on kyseessä esim. tällainen mallien tuomarointi/pisteytys, niin aina on kyse tuomarin omasta näkemyksestä. Joka saattaa poiketa paljonkin makkarin omasta tai yleisön näkemyksestä!
Minusta Mikan idea - kulta, hopea, pronssi, HC ja C tyylinen tuomarointi - on hyvä idea!!
Minusta tätä ideaa kannattaa - siis mallitapahtuma Kangasniemellä - kannattaa selvittää ja jalostaa! Tuntuu, että pienemmällä paikkakunnalla voisi saada melkoisen sukseen!!! Ja hyvänä pohjanaan on teidän perheen mestarimallari!
Jos saat/saatte aikaiseksi mallitapahtuma Kangasniemelle, niin jos ei mitään isompaa työesteet tule, lupaan tulla mukaan useamman mallin kera! Ja yritän tietenkin houkutella kollegoita täältä Sawon piäkaapunnista mukaan!
Morjens Nina. Tässäpä muutama sananen Kuopion tapahtumasta koska se poikkeaa konseptiltaan hiukan muista vastaavista. Kuopion tapahtuma alkoi pelkkänä näyttelynä ja on nyt palannut takaisin pelkään näyttely "modeen"
Tapahtumassa yleisö saa valita suosikkinsa (Best of Show) mutta se ei suinkaan tarkoita sitä että yleisön suosikki olisi jotenkin näyttelyn paras. Yleisö ei siis arvostele vaan kertoo mistä se tykkää emmekä näin ollen käytä(Best of Show) näyttelyn paras termiä vaan Yleisön suosikki.Tämän myötä keräämme myös tietoa näyttelyssä kävijöistä, ikä, paikkakunta mistä kuulit tapahtumasta jne…
Kaikki osallistuvat junnu mallarit pyrimme huomioimaan palautteella,mallilla ja muisto pystillä. Ukkoonutumis ilmiö uhkaa joten junnu työ on harrastuksen kannalta elin tärkeää.
Tuosta tuomaroinnista ja pyttyjen jaosta luovuimme Kuopiossa koe mielessä jo pari vuotta sitten. Ammattitaitoisia tuomareita ja tuomarointia kyllä löytyy Suomesta kuten Jari B. kirjoitti. Ongelmaksi olen kokenut sen ettei tuomareiden perusteellista ja mallereiden kannalta usein hyvin arvokastakin työtä ei pääse seuraamaan vaan se tuppaa menemään harakoille. Näistä arvioinneista koskien muidenkin malleja olisi varmaan hyöty omiin puuhasteluihin. Nyt tahtoo käydä niin että konklaavi kokoontuu ja hetken kuluttua valkea savu nousee piipusta. Pöydillä on useita erilaisia pyttyjä ja "missikisat" ovat ohi. En halua kuitenkaan tällä vuodatuksella millään muotoa tuomita tai pois sulkea skaboja. Yleisen kehityksen vuoksi olisi vaan hyvää jos tuomarointi olisi avoimempaa.
Näitä tapahtumia ja kilpailuja toki mahtuu maahamme kunhan vaan uusia malleja valmistuisi.
Onnea ja menestystä projektille Nina.
Terv.Opa L. Pohjois-Savon pienoismalliharrastajat RY