Pienoismallit.net

Silmien maalaus

Nyt pitäisi saada teidän ammattilaisten apua: maalaan 1:35 kokoista figuuria, mutta silmien maalaus tuottaa ongelmia, kun kohde on niin pikkuriikkisen pieni.

Miten ihmeessä te saatte silmät maalattua? Valkuaiset vielä voivat mennä, mutta millaisella pensselillä(?) te saatte iirikset ja pupillit aikaan?

Tuntuu jo aika mikroskooppiselta touhulta, mutta kai tähän on jonkinlainen tekniikka olemassa? Varsinkin, kun silmät ovat figuurin luontevuuden kannalta hyvin tärkeä osa.
Ian E-nimisellä käyttäjällä on hyviä how to -videoita Youtubessa:

youtu.be/3Tv_YAsqcE4

Tässä yksi simppeli esimerkki Hamilkar Barkasilta:

youtu.be/fB75InFHb74

Toivottavasti näistä apua.
Itse tuen sutikättä toisella kädellä jotta suti pysyy vakaana kun tökkään mustaa silmään. Joidenkin mukaan silmän maalaaminen on helpompaa, jos sen tekee ensin niin että maalaa silmän ensin mustaksi ja sitten tökkää kaksi valkoista pistettä sen ympärille. Yksi vaihtoehto on myös maalata silmät hyvin sotkuisesti ihan ensimmäiseksi, ja sitten rajaat sen silmän ihon värillä sisään.
Silmien maalaukseen on monia tekniikoita. Kannattaa kuitenkin aloittaa miettiminen käytettävästä maalista. Akryylivärit ovat hyviä figurimaalauksessa mutta silmien maalaaminen niillä 1:35 mittakaavassa on usein hankalaa koska väri kuivuu pensseliin niin nopeasti. Humbroll tai joku vastaava antaa enemmän aikaa mutta vaatii myös hieman enemmän kärsivällisyyttä kuivumisajan vuoksi. Öljyvärit antavat mahdollisuuden tarkimpaan työskentelyyn mutta kuivumisaika on pitkä.

Oletetaan, että figuurilla on hyvin skulptatut silmät joissa on selkeä tila ja muoto valkuaiselle. Periaatteessa silmät maalataan siten, että ensin silmä rajataan tummalla värillä esim. melkein mustalla punaisella värillä. Tämän jälkeen maalataan silmän valkuainen valkoisella siten, että tumma rajaus säilyy. Sitten iiriksen perusmuto mustalla. Sen päälle iiriksen väri (sininen, vihreä, ruskea) jälleen siten, että reunan musta varjo jää näkyviin. Jos taito riittää niin iiriksen alaosan voi maalata vaaleammalla sävyllä kuin yläosan. Sitten pupilli mustalla joko pienellä pensselillä tai vaikka teroitetulla puutikulla. Valopiste kumpaankin silmään sopivaan kohtaan valkoisella. Lopuksi silmäkulmiin varovainen huuhtelu hyvin ohuella punaisella värillä ja sitten kiiltävä lakka päälle.

Toine tekniikka on maalata valkuainen ja rajata se tummalla värillä. Sitten maalataan iiriksen värinen viiva yli valkuaisen, muotoillaan iiriksen alareuna oikeaan muotoon valkoisella sekä maalataan pupilli ja valopiste. Taas vähän punaa silmäkulmiin ja kiiltävä lakka päälle. Lopuksi korjataan silmäluomet ja silmän ympäristö ihonvärillä.

Jos figuurin silmät on skulptattu vain kapeiksi raoiksi niin silmiä ei ehkä kannata maalata ollenkaan. Tällöin riittää, että kasvojen tultua muutoin valmiiksi silmiin laittaa ohennettua mustaa/tumman harmaata. Mirko Bayerl esim. maalaa aika hyvän näköisiä figuureja tällä tekniikalla.
Kiitokset kaikille oivallisista vastauksista ja linkeistä!