Pienoismallit.net

Spitfire BP964 X-I

Siis pointtini oli että Middle East Commandin värit eivät olleet DE/DG/LSG automaattisesti, vaan osassa koneita DSG tai OG maalattiin yli Light Earth tai Middle Stone sävyillä ja DG jäi koneeseen… ja vastaavasti pohja Mediterranean Bluella Azure Bluen sijaan.
Aa tämä selvä! Paljon muuta selvää Maltan Spitfireissä ei olekaan. Suosittelen niiden SAM- artikkeleiden lukemista kuitenkin.
Kiitokset tietäjille. Pitää etsiä SAM käsiin.
Moi, Tuolla edellä kirjoitinkin jo ko. lekon, Spitfire Vc BP964 historian pähkinäkuoressa.

Spitfire Vc BP964 camosta sen verran vielä, että Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n Spitfire: The History raamatun mukaan Spitfire Vc BP964, kuten muutkin Spitfire Vc:t alkaen 15.8.1941 määräyksen ja käskytyksen mukaisesti oli maalattu Dark Green, Ocean Grey ja Medium Sea Grey (DG, OG & MSG) camoon; lisäksi Spitfire Vc BP964 lekon palvelukseenotto tapahtui vasta maaliskuussa 1942.

Morgan & Shacklady kirjoittavat Spiteistä ja Hurricaneista, joissa AFDU Duxford:ssa 22.5.1941 testasi Sea Grey, Dark Sea Green ja Sky (SG, DSG, Sky) camossa sekä Dark Blue ja Light Azure camossa (DB & LA). Nämä AFDU Duxford camot ovat hyvin lähellä Seafire camoja, jotka olivat joko Dark Green/Ocean Grey ja Medium Sea Grey (DG, OG & MSG) tai Dark Slate Grey/Extra Dark Sea Grey ja Sky (DSG, EDSG & Sky). Mutta tiettävästi yksikään näistä testikoneista ei eksynyt Maltalle. Lisäksi tähän päivään mennessä en ole löytänyt yhtään asiaa Spiteistä, jossa Morgan & Shacklady olisivat väärässä opuksessaan.

Robert Humpreys:n molemmat The Supermarine Spitfire A Comprehensive Guide Part 1: Merlin Powered opukset sekä vanhempi (First Editon 2000), että uudempi (Second Edition 2014) tukevat täysin Morgan:n & Shacklady:n Spitfire: The History teosta.

Jonkin verran olen myös tavannut Seafire lekoista; kts. Kirjoitukset Seafire lekoista:
www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_615/
www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_616/
www.pienoismallit.net/galleria/referenssi_11802/
AJ kirjoitti:
Ensimmäiset Seafire lentokoneet muokattiin yksinkertaisesti Spitfire Mk.Vb:stä, siten että niihin asennettiin HF-radiot, omatunnistuslaite, kohtilentolaite, hydraulisesti vaimennettu A:n mallinen jarrukoukku ja nostokiinnittimet. Näin Spitfire Mk.Vb:stä tuli Seafire F Mk.Ib. Amiraliteetti varasi 250 kpl:tta Spitfirea Mk.Vb:tä ja Vc:tä muunnostöitä varten. Varauksesta 48 kpl:tta Spitfirea Mk.Vb:tä muutettiin Seafire F Mk.Ib:ksi ja puolestaan varauksen 202 kpl:tta uustuotanto Spitfirea Mk.Vc:tä valmistettiin suoraan Seafire F.Mk.IIc:ksi. Lopulta valmistettiin yhteensä 211 kpl:tta Seafire F Mk.Ib:tä, Air Service Training Ltd. valmisti em. 48 kpl:tta, Cunliffe-Owen Aircraft Ltd. valmisti 118 kpl:tta ja RAF:n huoltoyksiköt 45 Kpl:tta - yhden Spitfirea Mk.Vb:n muutostyöhön kului yli 1000 tuntia. Seafire F Mk.Ib:n moottorina toimi keski- ja yläkorkeuksille viritetty 1415hv:n Merlin 45 tai 46 moottori ja koneen huippunopeus oli noin 584km/[email protected] Seafire F Mk.Ib:ssä oli B-siivet yhteensä kahdella 20mm Hispano Suiza Mk.II tykillä ja neljällä 7,7mm Browning konekiväärillä - samat kuin Spitfire Mk. Vb:ssä.

Seafire F Mk.IIc oli ensimmäinen varta vasten laivaston ilmavoimille rakennettu meritoimintahävittäjäkone, johon asennettiin HF-radiot, omatunnistuslaite, kohtilentolaite, hydraulisesti vaimennettu A:n mallinen jarrukoukku, nostokiinnittimet, katapulttipuolat, vahvistettu ulkoinen sidelevy ja vahvistetut laskutelineet. Kuten edellä on jo viitattu 202 kpl:tta uustuotanto Spitfirea Mk.Vc:tä valmistettiin Vickers-Supermarinen toimesta suoraan Seafire F Mk.IIc:ksi. Vickers-Supermarine valmisti vielä 60 kpl Seafire F Mk.IIc:tä ja Westland Aircraft Ltd. valmisti 110 kpl:tta Seafire LF Mk.IIc:tä. Kaiken kaikkiaan eri Seafire Mk.IIc, Supermarine Type 357, tyyppejä valmistettiin yhteensä 372 kpl:tta.
Joten en usko, että Spitfire Vc BP964 olisi ollut missään vaiheessa Seafire Dark Slate Grey/Extra Dark Sea Grey ja Sky (DSG, EDSG & Sky) tai Dark Green/Ocean Grey ja Medium Sea Grey (DG, OG & MSG) -kaaviossa. Se on käytännössä jopa mahdotonta ottaen huomioon tarkat kirjaukset per tilaus ja valmistusmäärä plus vielä fakta, että Seafire camot olivat ns. Fleet Air Arm:n (FAA) tunnusvärejä, ei RAF:n.

Sen sijaan olen Jari B:n kanssa samoilla linjoilla, ettei kaikkia Spitfire Vc:tä maalattu USS Wasp:lla Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue (DE, MS/LE & AB) kaavioon; johtuen ilmeisesti sekä ajan, että maalin puutteesta, vaikkakin tarkoitus mitä ilmeisimmin oli maalata. Missä kaikissa eri camokaaviossa Maltan Spitit olivat on hyvä kysymys, muttei varmastikaan Seafire camo-kaavioissa. Todennäköisesti ainakin Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue (DE, MS/LE & AB) ja Dark Green, Middle Stone aka Light Earth ja Dark Mediterranean Blue (DG, MS/LE & DMB) kaavioissa.

Entäpä sitten Spitfire Vc BP964? Mitä todennäköisimmin Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue (DE, MS/LE & AB) kaaviossa "1-X" tunnarilla Maltalla, kuten Mark Styling esittää profiilipiirroksessaan.

Toivottavasti auttoi edes vähän, eikä sekoittanut lisää. Parhain terveisin, AJ
Mansfieldin Barnfather elämänkerran mukaan Douglasin ja Barnfatherin yhteenajo ainoa kerta kun Spitit törmäsivät Maltan yllä, että siinä mielessä historiallinen yksilö. Douglas lensi taistelulennon seuraavan kerran 23.5. ja Barnfather 4.6.
Ja hämmennetään keitosta vielä hieman. Ospreyn Malta Spitfire Aces kirjasta löytyy seuraavanlaista tietoa, BP964 olisi toimitettu USS Waspille DE/MS/AB (Sky Blue?) kaaviossa. Matkan aikana ruskeat alueet olisi maalattu uudelleen käyttäen laivan varastosta löytyviä värejä, mahdollisesti US Navy Blue-Grey. Tai siniharmaa väri sotkettiin useammasta sävystä. Profiilipiirroksessa esiintyy siniharmaa BP964 tunnuksella 1-X. Liekö taiteilijan näkemystä, mutta paikoitellen ruskeat värit kuultavat hieman läpi. Moottoripellit ja pyrstö ovat täysin peitossa.

Nämä Malta koneiden suojaväritykset ovat varsin kirjava tapaus.

E-P
Noiden SAM:ien (joulukuu 2015 ja tammikuu 2016) hankkiminen saattaakin olla hankalampi juttu. Nähtävästi kustantaja on myynyt numerot loppuun.

Britmodellerilta löytyi keskustelua Lucasin artikkeleista. Jos oikein ymmärsin, hänen mukaansa esim. usein esillä ollut BR124 2-U maalattiin Dark Mediterranean Bluella – ei siis Non Specular Blue Graylla tai U.S. Navyn laivamaaleilla, kuten usein on spekuloitu. Mielenkiintoista.
Moi Timo-Matti, Jos Spitit oikeasti kiinnostaa niin hanki nämä kirjat:

Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n Spitfire: The History


Robert Humpreys:n The Supermarine Spitfire A Comprehensive Guide Part 1: Merlin Powered opukset (First Editon 2000) ja (Second Edition 2014)

Valitettavasti aina löytyy jotain kirjoittajia, jotka luulevat tietävänsä Spiteistä enemmän kuin Eric Morgan, Edward Shacklady ja Robert Humpreys. En enää toista sitä mitä on kirjoitettu Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n Spitfire: The History ja Robert Humpreys:n The Supermarine Spitfire A Comprehensive Guide Part 1: Merlin Powered (First Editon 2000) ja (Second Edition 2014) teoksissa; pääkohdat on jo kirjoitettu edellä. Toistan ainoastaan, että Spitit on tutkittu melko hyvin; niistä on olemassa tarkat kirjaukset per tilaus, valmistusmäärän, sarja- ja valmistusnumeroiden kanssa ja vähintään lyhyt operatiivinen historia.

Ohessa muutamia otteita brittien Air Ministry:n ohjeistuksesta ja sen muistakin dokumenteista:

Tropicalised Spitfire Vc aircraft for Malta; Air Ministry Instructions


Tropicalised (Trop) aircraft special equipment (Spitfire Vb & Vcs)


Trop Spitfire Vcs on USS Wasp


Trop Spitfire Vc' range

Nämä Air Ministry:n ohjeet osoittavat mm. sen, että Maltalle tarkoitetut Spitit olivat ns. Tropicalised (Trop) Spitfire:tä. Täten myös nämä ohjeet tukevat täysin sitä, mitä Eric Morgan, Edward Shacklady ja Robert Humpreys kirjoittavat teoksissaan.

Tässä yhteydessä lienee syytä vielä toistaa RAF:n viralliset maalivärit:
RAF Standard Paints:
Dark Green, Ocean Grey & Medium Sea Grey (Deep Sky)

RAF Tropical Paints:
Dark Earth, Light Earth (Middle Stone), Dark Sand, Dark Red Sand & Azure Blue

RAF Tropical Sea Paints:
Extra Dark Sea Green & Dark Mediterranean Blue

Joten täysin explisiittisesti sanottuna Tropicalised (Trop) Spitfire:t Maltalle olisi pitänyt ohjeistuksen mukaan maalaata RAF Tropical Paints väreillä tai paremmin sanottuna jollain niiden combinaatiolla Dark Earth, Light Earth (Middle Stone), Dark Sand, Dark Red Sand & Azure Blue; kaikki muu on teksasilaisittain sanottuna puhdasta BS:ää, kirjoitti sen kuka tahansa.

Kuten jo edellä sanottu, tarkoitus oli mitä ilmeisimmin maalata kaikki Spitfire Vc:t Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue (DE, MS/LE & AB) kaavioon USS Wasp:lla, mutta johtuen ilmeisesti sekä ajan, että maalin puutteesta, se jäi tekemättä kaikille Spitfire Vc:lle.

Ohessa muutamia esimerkkiprofiilipiirroksia Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n sekä Robert Humpreys:n teoksista:

Trop Spitfire (Vb & Vc) standard camo: Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue. Note: Yellow codes are not standard.


More Trop Spitfire Vb & Vc camos


Trop Spitfire Vb & Vc camos, used in Malta, Tunisia & Italy

Muutamia värikuvaesimerkkejä Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue sävyistä:

The Supermarine Spitfire pilot of ER622 No40 Squadron South African Air Force confers with his No2 after landing at Gabes, Tunisia.
Värikuva esimerkkinä Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue sävyistä


Spitfire VCs 417 Sqn RCAF in Tunisia 1943
Värikuva esimerkkinä Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue sävyistä

Ja lopuksi mv-kuva siitä, kun Spitfire Vc:tä nostetaan USS Wasp:n kannelle:

A Spitfire Mk.Vc being loaded aboard USS Wasp (CV-7) at Port Glasgow, Scotland, in April 1942, at the start of Operation Calender.
Camo näyttäisi olevan standardi Dark Green, Ocean Grey ja Medium Sea Grey

Toivottavasti vielä täsmensi asiaa. Parhain terveisin, AJ

PS Special Hobby:n tulkinta Maltan Spittien väreistä; 1:48 Supermarine Spitfire Mk. VC Malta Defenders RAAF decal set included Nr. SH 48051
www.scalemates.com…069305-special-hobby-sh-48051-supermarine-spitfire-mk-vc-malta-defenders
www.specialhobby.eu…production/special-hobby/supermarine-spitfire-mk-vc-malta-defender.html
Viimeksi muokattu 15.9.2018 19:58 +
  • PS lisäys AJ
Moi, Jottei synny väärinkäsityksiä ja/tai turhia herneen nekkuun ottamista tarkoitin tällä kirjoittamallani lauseella
AJ kirjoitti:
Valitettavasti aina löytyy jotain kirjoittajia, jotka luulevat tietävänsä Spiteistä enemmän kuin Eric Morgan, Edward Shacklady ja Robert Humpreys.
kirjailijoita tai lehtiin kirjoittavia toimittajia, en ketään yksilöä tällä saitilla tai tässä keskustelussa. Toivottavasti tämä asia tuli nyt selväksi. Pahoittelen huonoa ilmaisutaitoani suomen kielellä, kun olen tälläinen kielipuolicase.

Summaus noista Maltan Spiteistä:

1) Koska määräys yhdenmukaisesta uudesta camosta Dark Green, Ocean Grey ja Medium Sea Grey (DG, OG & MSG) tuli vasta 15.8.1941 ja käskytyksessä ja sen toteuttamisessa on aina viiveitä ja koneita lähettiin eri tukikohtien kautta lienee loogista, että Maltalle lähtevien Spittien camo oli sekä uutta camoa Dark Green, Ocean Grey ja Medium Sea Grey, että vanhaa camoa Dark Green, Dark Earth ja Sky.

2) Air Ministry Instructions: Tropicalised Spitfire Vc aircraft for Malta 6.4.1942. Eli Iso-Britannian ilmailuministeriön ohjeistus Trop Spiteistä annettiin vasta 6.4.1942.
Koska ko. ohjeistus annettiin vasta 6.4.1942, se tukee täysin em. kohtaa, jonka mukaan Maltalle lähtevien Spittien camo oli sekä uutta camoa Dark Green, Ocean Grey ja Medium Sea Grey, että vanhaa camoa Dark Green, Dark Earth ja Sky.
Samoin ilmailuministeriön ohjeistus osoittaa faktan, että Maltalle tarkoitetut Tropicalised (Trop) Spitit oli tarkoitus maalata RAF Tropical Paints väreillä tai paremmin sanottuna jollain niiden combinaatiolla Dark Earth, Light Earth (Middle Stone), Dark Sand, Dark Red Sand & Azure Blue. Mutta koska ohjeistus annettiin noin myöhään 6.4.1942, on hyvin todennäköistä, ettei Maltalle lähetettäviä Trop Spittejä ehditty maalata RAF Tropical Paints väreillä, vaan maalaus annettiin tehtäväksi laivoilla matkan aikana. Tätä tukevat myös valokuvat koneiden lastauksesta laivoihin.

3) 15.8.1941 eteenpäin, RAF:n viralliset maalivärit olivat:
RAF Standard Paints:
Dark Green, Ocean Grey & Medium Sea Grey (Deep Sky)

RAF Tropical Paints:
Dark Earth, Light Earth (Middle Stone), Dark Sand, Dark Red Sand & Azure Blue

RAF Tropical Sea Paints:
Extra Dark Sea Green & Dark Mediterranean Blue

Joten lienee itsestäänselvää, ettei RAF:n koneita maalattu missään vaihessa Fleet Air Arm:n (FAA) Seafire Dark Slate Grey/Extra Dark Sea Grey ja Sky (DSG, EDSG & Sky) tai Dark Green/Ocean Grey ja Medium Sea Grey (DG, OG & MSG) -kaavioihin.

4) Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n Spitfire: The History ja Robert Humpreys:n The Supermarine Spitfire A Comprehensive Guide Part 1: Merlin Powered (First Editon 2000) ja (Second Edition 2014) opukset tukevat em. asioita.

5) Kuten edeltä jo käy ilmi, tarkoitus oli maalata kaikki Spitfire Vc:t RAF:n Trooppisien maalien Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue (DE, MS/LE & AB) kaavioon USS Wasp:lla, mutta johtuen ilmeisesti sekä ajan, että maalin? puutteesta, se jäi tekemättä kaikille Spitfire Vc:lle. Todennäköisesti ajan puute oli oleellisin syy, koska laivoihin lienee lastattu riittävä määrä RAF:n Trooppisia maaleja; tässä tapauksessa Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue maaleja, ilmailuministeriön käskystä.

6) Veli-Pekka viittaa ilmeisesti Brian Cull:n & Frederick Galea:n 249 at Malta: Raf's Top-Scoring Fighter Squadron opukseen ja Paul Lucas:n kaksiosaiseen Malta Spitfires artikkeliin Scale Aircraft Modelling-lehden joulukuun 2015 ja tammikuun 2016 numeroissa.
En ole lukenut Cull:n & Galea:n kirjaa, enkä Lucas:n artikkelia, mutta mikäli niissä väitetään, että Malta Spitit olisi maalattu Fleet Air Arm:n Seafire -värikaaviohin, niin se on kyllä 100% täyttä BS:ää.
Mutta mikäli Cull:n & Galea:n opuksessa ja Lucas:n artikkelissa kirjoitetaan, että Malta vaati myöhempien toimituserien Spittien olevan "in sea camouflage", niin siinä on tietty peränsä. Kenties vaatia sana ei ole oikea, koska se on liian vahva ilmaisu; paremmin sanottuna Maltalla havahduttiin siihen, että ilmataistelut käydään meren yllä (Malta on lopuksi melko pieni pläntti maata) ja Spitit olivat maalattuja RAF:n Trooppisiin maaleihin Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue, joka sopi naamioitukseen Maltan maaperällä, muttei meren päällä tapahtuviin ilmataisteluihin.
Koska Maltalla saatavat maalivarastot olivat juuri RAF:n Trooppisia maaleja Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue, niillä piti pelata. Joku sai idean ruiskuttaa ohennettua Azure Blue:ta Dark Earth:n ja Middle Stone:n päälle, jolloin saatiin sinertävänharmaa "in sea camouflage".
Valitettavasti juuri tätä Dark Earth + Thinned Azure Blue, Middle Stone aka Light Earth + Thinned Azure Blue & Azure Blue kaaviota on ilmeisesti sekoitettu sekä Cull:n & Galea:n opuksessa ja Lucas:n artikkelissa Fleet Air Arm:n Seafire -värikaaviohin ja ties missä yhteyksissä tulkittu ties miksi.

7) Lopulta päästään siihen missä kaikissa camoissa Maltan Spitit mitä todennäköisimmin olivat:
A) Pääsääntoisesti Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue; tämä on varmaa
B) Dark Earth, Dark Green & Azure Blue; tämä on melko varmaa
C) Dark Green, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue; tämä on melko varmaa
D) Dark Earth, Dark Green & Sky; mahdollisesti
E) Dark Green, Middle Stone aka Light Earth & Sky; mahdollisesti
F) Dark Earth + Thinned Azure Blue, Middle Stone aka Light Earth + Thinned Azure Blue & Azure Blue; tämä lienee varmaa

8) Parhaan olemassa olevan tietämyksen mukaan Spitfire Mk.Vc BP964 oli Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue kaaviossa.

www.markstyling.com/spitfiresmkv2.htm
www.markstyling.com/spitfiresmkv3.htm
www.markstyling.com/spitfiresmkv4.htm
www.markstyling.com/spitfiresmkv5.htm
www.markstyling.com/spitfiresmkv6.htm
www.scalemates.com…069305-special-hobby-sh-48051-supermarine-spitfire-mk-vc-malta-defenders

Toivottavasti auttoi eteenpäin. Parhain terveisin, AJ
Minun kantani on, että kuvat ovat paras lähde ja niihinkin pitää suhtautua kriittisesti. Kuvatekstit joskus vääriä, eli kuva esittää jotain muuta kuin väitetään ja käytetty filmi, kuvausolosuhteet ja kuvaajan taito sekä painotyö vaikuttavat lopputulokseen. Hyvä on myös hankkia taustatietoa, esim. Spiteistä puhuttaessa vaikka Morgan & Shackladyn kirja, mutta on syytä muistaa, että määräys on vain määräys, toteutus saattaa olla erilainen. Lisäksi erityisteokset voivat antaa parempaa tietoa omasta aiheestaan kuin yleisteos. Virheetöntä kirjaa ei ole olemassakaan ja ei kukaan voi hallita kaikkea, etenkin kun kyseessä on konemalli, jota rakennettiin yli 20'000 kpl ja jota käytettiin "ympäri maailmaa".
Toteutus voi poiketa määrätystä ja todennäköisyys kasvaa mitä kauempana "pääkallopaikalta" ollaan ja mitä huonompi huoltotilanne on. Mutta myös paikallisista olosuhteista riippuen, ja esim. "Lontoon tollojen" paikalle ilmestymisen todennäköisyys laski sen mukaan mitä huonompien yhteyksien päässä oltiin.
Tässä tapauksessa AJ tod.näk oikeassa, mutta pitää muistaa, että Malta oli kesään 1940 ensi sijaisesti laivastotukikohta ja RN:n varastoista ne kuuluisat Sea Gladiatoritkin (Hope jne) kaivettiin käyttöön. muistaakseni HMS Gloriouksen varakoneita, jotka jääneet, jätetty sinne kun Glorious muistaakseni alkuvuonna 1940 siirtyi Välimereltä Home Fleetiin. Lisäksi Maltalla oli FAA:n lekoja, joten kaipa siellä oli myös laivaston lekomaaleja. Maltalla oli ajoittain erittäin huono huoltotilanne, löpö, ammukset ja jopa ruoka välillä todella vähissä. Enpä usko, että RAF:n lekomaalit olivat silloin tarvelistan kärjessä, varsinkin jos RN:n lekomaaleja oli vielä jäljellä.

Nämä tällaisia yleishuomioita Maltan taisteluista paljon lukeneelta mutta huonosti mv-kuvia tulkitsevalta. Katsoin juuri Spit BR344/3oM kuvaa USSn Waspin kannella varmaankin 9.5.1942 aamulla Shores et al. Malta: The Spitfire Year 1942sta ja Mansfieldin Barnfather elämänkerrasta, ja kyllä näyttivät erilaisilta. Sarjanumeroa ei edes erottanut Shores et.al. kirjan kuvasta. Mutta muista kuvista kyllä näkee, että ainakin joitakin koneita maalattiin Maltalla uudestaan tummemmalla värillä. Esim s. 289; kuvateksti "Spitfire BR246/B of 249 Squadron at Takali. The aircraft has been roughly overpainted locally because the Desert sand and stone camo scheme in which most of them were delivered was not favoured by some pilots." Tummia Spitejä näkyy myös s. 278, myös 249 Sqn:in ToH. s. 199 BR12x/Uo2 USS Waspilla tod.näk Oper. Calendarin aikana on tummennettu aika karkealla kädellä viimeistään tukialuksella.

Juha
Viimeksi muokattu 16.9.2018 16:32