Pienoismallit.net

Spitfire BP964 X-I

Xtradecalin arkilla X72-161 on siirtokuvat Spitfirelle BP964. Arkin ohjeet sanovat koneen olleen operaatio Boweryn aikaan Maltalle siirretty Vb. En ole löytänyt koneesta valokuvia. Kirjallisuus on varsin yksimielinen siitä, että kone on Vc. Lisäksi näyttää siltä, että kone on siirretty Maltalle jo operaatio Calendarin aikaan.

Xtradecalsin ohje näyttää viittaavan maalaukseen, joka muistuttaa useasti esillä olleen Calendar-Spitin BR124 "U-2" maalausta. Mielelläni tekisin sitä vastaavan BP964 "X-I":n. Sattuisiko joku tietämään koneesta kuvamateriaalia referenssiksi?
Moi Timo-Matti, Kyllä jossain Spitti opuksessa on valokuva Spitti BP964:sta, valitettavasti en muista missä. Joka tapauksessa hieman kaipaamaasi tietoa ko. Spitistä:

Spitfire Vc, Taktinen tunnus "1-X" tai "X-1", s/n eli sarja# BP964, c/n eli valmistus# 2716, contract eli tilaus# B19713/39, Qty eli sarjan Spittien valmistusmäärä 44 ja valmistettu Supermarine:n Chattis Hill:n tehtaalla. Moottorina oli Merlin M46.

Lekon historia pähkinäkuoressa:
Ensimmäinen lento 24.3.1942. Siirto 25.3.1942 6MU:hun eli huoltoyksiköön. 10.4.1942 siirto RAF:n Abbotsinch:n lentotukikohtaan Glasgow:iin Skotlantiin No 601 Squadron:iin, lentäjänä toimi Sgt. Dickson. 14.4.1942 USS Wasp lentotukialukseen osana Operation Calendar:ia. Samana päivänä, 14.4.1942, USS Wasp purjehti Glasgow:sta kohti Maltaa ja Spitfire Vc BP964 matkasi No 601 Squadron:n mukana, lentäjänä toimi yhä Sgt. Dickson. 20.4.1942 saapuminen Maltalle ja siirto No 126 Squadron:iin, lentäjänä toimi Sgt. Adrian Goldsmith. 9.5.1942 siirto Maltalla No 603 Squadron:iin, lentäjänä toimi F/Lt. Bill Douglas. 11.5.1942 F/Lt. Bill Douglas BP964 Spitissään törmäsi ilmassa P/O RR Barnfather BP991 Spittiin Takalin yläpuolellä. Molemmat pilotit hyppäsivät laskuvarjolla ja joutuivat sairaalaan Imtarfassa. Myös molemmat Spitit BP964 ja BP991 tuhoutuivat täysin. 13.5.1942 Spitfire Vc BP964 merkittiin lopullisesti pois RAF:n kirjoista. Lentotunteja Spitfire Vc BP964:lle kertyi vain 18,25 tuntia.

Sgt. Adrian Goldsmith pudotti Spitfire Vc BP964:llä yhden Bf 109E:n ja vaurioitti toista. Spitfire Vc BP964:llä F/Lt. Bill Douglas jakoi yhden Bf 109E:n pudotuksen P/O RR Barnfather:n Spitfire Vc BP991:n kanssa.

Spitfire Vc BP964:n camomaalaus oli Dark Earth (FS30118), Middle Stone aka Light Earth (FS30266) & Azure Blue (FS35231). Ohessa linkki koneen profiilipiirrokseen: www.markstyling.com/spitfiresmkv2.htm

Toivottavasti auttoi edes vähän. Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 13.9.2018 08:18 +
  • Typokorjaus AJ
Hei, AJ,

Suuret kiitokset, tuossa on paljon tärkeää informaatiota, jolla saa suljettua muutamat epävarmat tulkinnat pois. Tieto mallista, tehtaasta ja valmistumisen ajasta kertoo Spitien(kin) kohdalla mallarille varsin monia asioita.

Ilma kuvamateriaalia varma valinta mallille olisi nähdäkseni tuo DE, MS ja AB -kaavio ilman X-I-tunnusta. Näkemäni kuvamateriaali operaatio Calendarin lastauksesta sekä matkalta Waspin kannen alta ja kannelta näyttää tukevan käsitystä siitä, että mahdollinen maalaaminen uudella värillä - mikä se sitten olikaan - sekä kirjaimet ja numerot maalattiin matkan aikana.

Maltan Spitfiret ovat erittäin mielenkiintoisia kohteita tutkimukselle ja rakentelulle. Samalla ne ovat kohteita, joiden kohdalla hyvin perustellun uskomuksen ja valistuneen arvauksen välinen ero on usein olematon.
Moi Timo-Matti, Ole hyvä. Eilen illalla myöhään kun kirjoitti taustoja tuli paljon typoja ja virheitä, mutta onneksi huomasin ja korjasin ne aamulla. Eiköhän tuossa Spitissä BP964 ollut DE, MS ja AB -kaavio "1-X" tunnarilla Maltalla, aivan kuten Mark Styling esittää profiilipiirroksessaan.

Olen samaa mieltä, että kuvamateriaali operaatio Calendarin lastauksesta sekä matkalta Waspin kannen alta ja kannelta tukee käsitystä siitä, että DE, MS ja AB -kaavio, tehtiin matkan aikana. Tämä on hyvin tyypillistä brittien toimintaa, jota tapahtui vielä mm. myös Falkland:n sodassa 1982.

Nuo Spitfire Vc:t, mukaanlukien BP964, olivat aikakauden normi-britti-camossa Dark Green, Ocean Grey yläosissa ja Medium Sea Grey alaosissa, kun ne lennettiin USS Wasp:lle. Sitten matkan aikana sudittiin/ruiskutettiin Dark Earth, Middle Stone aka Light Earth & Azure Blue kaavio. Tätä tukee myös Robert Humpreys:n The Supermarine Spitfire A Comprehensive Guide Part 1: Merlin Powered ja Eric Morgan:n & Edward Shacklady:n Spitfire: The History opukset.

Toivottavasti tästä oli lisäapua. Parhain terveisin, AJ
Osassa koneista maalattiin vain Middle Stone tai Light Earth, niin että Dark Green jäi toiseksi väriksi. Alapinnoilla myös Mediterranean Blueksi nimettyä tummansinistä tuon Azure Bluen kaverina. Vaikea paketti avata näin monta vuotta tapahtumien jälkeen, mutta variaatioita löytyi jo kuljetuksen aikana.
Hei. Maltan Spitfireiden maalaus… oh no! Viimeisin ja vakuuttavin tieto lienee Paul Lucasin SAM- lehteen kirjoittamissa A Malta Story- jutuissa. Joulukuun 2015 numerossa aiheena on juurikin Op. Newmanin ja Calenderin avulla saarelle toimitetut koneet. Sen mukaan BP964 saapui Abbotsinchiin ASU (Aircraft Servicing Unit) merinaamiomaalauksessa eikä yllä kuvatussa päivähävittäjien DG/OG/MSG- kaaviossa. Juttu on aika monimutkainen, sen mukaan tuotakin ASU- kaaviota piti sitten muuttaa jonkin DSM- ohjeen mukaiseksi. Joka tapauksessa jutussa todetaan esim. BP966 saapuneeksi Abbotsinchiin aavikkokaaviossa 10.4.42 ja kuvaprofiileissa samainen kone esitetään kesä-heinäkuussa Maltalla 249 Sqn:n riveissä Dark Sea Grey/Dark Slate Grey/Sky- kaaviossa. Maltalla konetta ei ole noihin väreihin maalattu, enkä usko myöskään BP964:n nähneen Välimeren aurinkoa DE/MS/AB- kaaviossa. Xtradecalin maalausohjeet on laadittu jonkin aikaa ennen Lucasin kirjoitusten julkaisua. Terv. V-P
Matkassa olleet Seariret oli maalattu merinaamioon =)
Ensimmäiset Seafiret osallistuivat sotatoimiin vasta op. Torchin myötä. Näillä Maltan reissuilla niitä ei ollut vielä tukialuksilla mukana. V-P
Kyse olikin alueella toimineiden koneiden meritoimintamaalauksesta joka oli vain Seafireissä ei Spiteissä. Maltan Spitit ovat oma lukunsa ja niihin paras perehtymispaikka on Maltan sota- ja ilmailumuseo. Middle Stone on myöhäinen väri jota edelsi Light Earth, sitä oli tarjolla normaalin "shadow" suojamaalauksen (DG/DE/LE/LG) muututtua muotoon DG/DE.
Jari, olen ta-van-nut varsin useasti läpi sekä Brian Couchin kirjan että sittemmin nämä Paul Lucasin brittiläisiin arkistotietoihin perustuvat kirjoitukset. Vain pari ensimmäistä erää Spitfirejä toimitettiin RAF Middle East Commandin käyttämässä aavikkokaaviossa, sen jälkeen Malta vaati seuraavien toimituserien olevan "in sea camouflage". Siinäpä sitten olikin variaatioita! Kuitenkin nämä kesän -42 kuumimpien taisteluiden torjuntahävittäjä-Spitfiret olivat jossain muussa kuin aavikkokaaviossa. Se on aika selvä juttu se.