Pienoismallit.net

Kohtilentoantenni?

Jälleen kysymys teille asiasta tietäville.

Kun en määritelmää googlaamallakaan löytänyt ja asia opiskelumielessä kovasti kiinnostaa, niin kysynpä täältä. Mikä on kohtilentoantenni ja miten se toimii, nimenomaan WW2 lekoissa?

Tiedosta kiitollisena ja oppia ottaen!
YT
Kalle
Ilmeisesti sama kuin kohtilentolaite?
Olen jotain asiasta joskus lukenut ja ymmärtänyt että se on eräänlainen radiolaite. Kohtilentolaitteella on siis mahdollista hakea suora suunta radiomajakkaan, tyyliin kun olet suunnassa majakkaan radiosta kuuluu säkkijärvenpolkkaa ja kun suunta on väärä signaali heikkenee. Kaiketi vastaavaa lentosuunnistus menetelmää käytetään edelleen. Tietysti taajuudet pitää olla tiedossa että tietää mihin majakkaan ollaan suunnistamassa.
Korjatkaa jos meni aivan mönkään.
Ns. kohtilentoantenni on siis kohtilentolaitteen antenni. Nimi on varsin kuvaava eli mahdollistaa lentämisen kohti (tai pois päin) tunnetulla taajuudella toimivaa radiolähetintä eli alkeellinen navigointijärjestelmä. Ainakin Suomessakin käytetyissä saksalaisissa järjestelmissä järjestelmä käytännössä kertoi jos ollaan lentämässä sivuun majakan suunnasta ja kummalle puolelle. Kuitenkin niin, että osoittimen toiminta riippui siitä lennetäänkö kohti majakkaa vai siitä pois päin eli tulkinta jäi käyttäjän vastuulle. Myöhemmin siviilikäytössä ADF oli perusajatukseltaan samanlainen, mutta kehittyneempi (vaikka sekin alkaa olla nykyään antiikkia).

Lisää esim. Wikipediasta: Radio direction finder
Aiempaa asiaa pm.netissä: Kohtilentolaite?
Noista saksalaisten järjestelmistä löytyy tietoa hakusanoilla zielflug- tai peilanlage ( tai geräte). Tässä yksi hyvä sivu, jossa mm. teoriaa toiminnasta ja kuvia eri kehitysasteisista laitteistoista.

www.germanluftwaffe.com…/archiv/Dokumente/ABC/f/Funk/bordfunkgereate/Bordfunkgereate.html
Hienoa, kiitos vastauksista! Nyt käsite tuli selväksi.

YT
Kalle