Pienoismallit.net

MT-452 late/early???

Tietäjä-kollegoille taas kysymys:

Utin Suomi-Mersu MT-452, oliko malli G-6 Early vai Late? Kun peräsin on mielestäni Early-, ja taas kuomu nähdäkseni Late-mallia?

YT
Kalle
Ei late/early mene noitten kabiinien tai peräsinten mukaan. Niitä voi olla ihan ristissä miten vaan, late/early erot eivät välttämättä ole ulkoisia.
Late/early on enemmänkin pienoismallien valmistajien nimitys, kuin oikea mersumääritelmä. Muistelen, että Suomessa vaihdettiin noihin G6:iin pieniä peräsimiä. Olisikohan tuolla saatu vähän lisää nopeutta.
Ok, tämä selvä. Kiitos avusta Jari ja Heikki!
YT
Kalle
Moi Kalle,

Kuten herrat edellä jo totesivat Early ja Late nimitykset ovat enemmän pienoismallien rakennussarjojen valmistajien nimityksiä, kuin oikeita Mersujen määrityksiä, mutta siitä huolimatta Early ja Late nimikkeet auttavat kategoroimaan Mersuja aika kivasti tiettyjen ominaispiirteiden/ominaisuuksien osalta, sen mukaan kun niitä otettiin valmistukseen. Eli Early ja Late nimikkeet heijastavat lähinnä tuotannossa/valmistuksessa otettuja ominaisuuksia ja ominaispiirteitä ajankohdan mukaan - Early ominaisuudet/ominaispiirteet aikaisemmin tuotannossa/valmistuksessa ja Late ominaisuudet/ominaispiirteet myöhemmin tuotannossa/valmistuksessa. Kuten Jari edellä oivasti totesi, erot eivät välttämättä ole ulkoisia; mutta toki usein myös ulkoisia.

Kts. esim. nämä:

Bf 109G-6 Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 Erla Haube Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 Erla Haube no antenna mast Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 Larger Tail Surfaces Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 DF loop and Gallandpanzer Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 AS y Erla Haube Prien Rodeike lähteenä

Bf 109G-6 Drawing Radinger Otto lähteenä

Kari Stenmanin loistavan "Mersu Messerschmitt Bf 109 G Suomen Ilmavoimissa" teoksen mukaan MT-452 (W.Nr. 165277) lekossa oli Erla Haube kuomu, aerodynaamisesti kevennetty metallirakenteinen matala peräsin ja se oli tykki-Mersu eli typpiä Bf 109G-6/R6. Ilmeisesti sodan aikana tykit poistettiin, sillä sodan jälkeen ei ainakaan ollut tykkejä.

MT-452 on W.Nr. 165277 perusteella rakennettu Messerschmittin Regensburgin tehtaalla joskus tammikuun - toukokuun välillä 1944 ja siten on "Late" Mersu.

Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Viimeksi muokattu 1.5.2018 15:59 +
Kiitos AJ jälleen asiantuntevasta analyysistä!
YT
Kalle