Pienoismallit.net

Parhaat mallit

Niin. Kovin suhteellista kaikki on. Ylipäätään.
Kyllä tuo käsite siitä mikä on diorama ja mikä ei tuntuu maailmalla olevan aika häilyvä. Esimerkiksi viime vuoden SMC:n panssariluokassa oli muutama malli, joka jopa meikäläisen mielestä oli enempi diorama kuin varsinainen "panssarimalli". Joka tapauksessa etenkin panssariluokissa alkaa nykyään alustan merkitys korostumaan. Muutamissa lekomalleissakin alkaa alustat olemaan aika hienoja. Muita kisoja en ole maailmalla viime aikoina seurannut kuin Mosonia ja SMC:tä, joten näkökulma on siltä osin rajoitettu. Ne figumallit, joita kiireiltäni😉 olen kerinnyt seuraamaan on pitänyt allaan melkoisen huikeita alustarakennelmia - ja hyvä niin.
Kyllä toki maailmalla edelleenkin pärjää pelkällä puualustallakin, mutta näköjään kehitys on menossa hienojen alustojen suuntaan.
Tämän keskustelun voinee siirtää omaksi ketjukseen?
Parhaat malli -otsikon allehan sopii hyvinkin moninaista mielenkiintoista tarinaa. Esim. tämä huomio jalustan tärkeästä merkityksestä maailman näyttelyissä. Tästä maailmanluokan näyttely- ja arvostelutouhuista voisi mestarit tehdä oman säikeen vinkkeineen ja varoituksineen. Tähän liittyviä hyviä luentoja arvostelukriteereistä on kuultu kotimaisissa näyttelyissä ja mielellään kuulisi lisääkin.

PM-sivustoahan voisi myös taiten fixailla, jotta parhaita malleja saataisiin lisää:

Ex parhaat mallit, nyk. arvostetuimmat- ja viikonmallimeininkiin voisi lisätä eri ryhmien top valintoja; viikon scifi, auto, vene, kommentti, vinkki, kuva … runsas jako luulisi lisäävän intoa vuorovaikuttaa ja osallistua. Statistiikkahan kertyy jo kokoajan yleisön klikkaillessa ja tökkiessä.

Toisaalta yleisöltä voisi lisäksi udella vielä useampia parametreja mallikohtaisesti; rakennusjälki, autenttisuus, jalusta, kiinnostavuus, kuvien laatu … dataa kertyisi näin lisää analysointiin.

- - -
Montako tähteä kuuluisi tälle kohteelle? Rankasti ylivanhennettu(?) laivamalli, ilman referenssiä, vähän sumealla kuvanlaadulla ja sopivalla jalustalla … olisiko yleisarvosana 3/5 ?
Mika, suurin osa SMC:n vaunumalleista oli paljaalla alustalla. Joukossa oli toki joitakin malleja jotka olisivat minustakin kuuluneet vignetti- tai jopa diorama luokkiin. Tuomareiden tehtävänä on arvostella malli ja jättää alusta huomiotta. Käytännössä helpommin sanottu kuin tehty koska alusta vaikuttaa siihen miltä malli näyttää, jos ei muutoin niin ainakin värimaailmaan. Rakentajalle neuvo alustan suhteen on, että sen tulisi olla laadultaan mielellään samaa tasoa kuin mallikin. Jos malli on huippuluokkaa ja alusta hutaisten tehty on todennäköistä, että alusta vie pisteitä mallilta. Huipputyötä oleva alusta taas voi joskus onnistua korottamaan mallin arvostusta mutta todennäköisemmin se korostaa mallin heikkouksia.