Pienoismallit.net

Parhaat mallit

Jep, mielenkiintoinen blogi. Lyhyen mallailu-urani aikana olen oppinut kiinnittämään enemmän huomiota paitsi tietenkin itse malleihin, niin myös kuvaukseen. Aiemmin esitetyt kommentit valaistuksesta, taustasta ja mm. syväterävyydestä ovat paikallaan. Mallailu-urani alkuvaiheessa etsin ehkä turhaan "taiteellista" näkemystä siinä onnistumatta. Nyt mennään enemmän mallin yksityiskohtien esiin saamisen keinoin. No, paljonhan tässä amatöörillä on vielä opittavaa. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että itse mallin ja onnistuneen kuvauksen ohella hyvä historiikki mallin rakentamisesta ja esikuvan taustasta on paikallaan. Uskon, että monet lukijat myös haluaisivat kuulla milloin, miten ja kenen toimesta kyseisen mallin esikuva on toiminut (tämähän siis pätee lähinnä sota-aikojen malleihin).

Tämä kuitenkin vain oma vaatimaton subjektiivinen näkemykseni.

Erinomaista kevään mallailua kaikille kollegoille!
Kalle
Huomautan - ettei totuus taas kerran unohtuisi - että alun perin kysyin, miten malli saatetaan valita osioon "Uusimpia parhaita malleja", vaikka malleista ei ole yhtään arviota tai saattaa olla vain yksi kommentti, ei edes pisteytys. Tämä kysymys ei tee kyseisestä mallista yhtään, eikä millään tavalla huonoa, koska ne eivät sitä ole. Malleja täällä on pilvin pimein ja jatkuvasti tuuppaa uutta mallia ihmeteltäväksemme, ja taso on melkoinen. Vastausta en kysymykseeni saanut, vaan keskustelu ohjattiin aivan sivuraiteille.

Mutta jos mallit vain yhtäkkiä putkahtavat ko. osioon, eikä kukaan osaan selittää miksi, on se melko merkillistä. Eli siis: jos kukaan ei sivustoa ohjaile, elää se aivan omaa elämäänsä ja tekoäly valitsee sitten minkä hyväksi näkee?

On hyvä, että valokuvista ja valokuvaamisesta aina silloin tällöin keskustellaan ja on totta, että tyylikkäästi toteutettu pieni dio tai alusta vaunun alla tai kiitoradan pätkä lentokoneen alla, saattaa innostaa antamaan hyvät pisteet, mutta silloin ei arvostella mallia Tigeristä tai F-16:sta, vaan arvostellaan dioraamaa ja se on jo aivan toinen juttu.

Kevään mallailua!
PhantomII kirjoitti:
Vastausta en kysymykseeni saanut, vaan keskustelu ohjattiin aivan sivuraiteille.
Tuossahan se Tomin vastaus oli:
"Tuo on ollut mahdollista, sillä listalle on haettu korkeimman keskiarvon saaneita malleja huomiomatta sitä, ovatko ne sillä hetkellä arvioitavissa. Arviointimahdollisuudenhan voi mallikohtaisesti ottaa kesken kaiken pois käytöstä.

Väärinkäsitysten ja hämmennyksen välttämiseksi muutin tuota nyt siten, että listalla näkyy jatkossa vain malleja, jotka ovat sillä hetkellä arvioitavissa."
PhantomII kirjoitti:
Mutta jos mallit vain yhtäkkiä putkahtavat ko. osioon, eikä kukaan osaan selittää miksi, on se melko merkillistä. Eli siis: jos kukaan ei sivustoa ohjaile, elää se aivan omaa elämäänsä ja tekoäly valitsee sitten minkä hyväksi näkee?
Johan Tomi tuon selitti, etkö lukenut vastausta? Että ainut tapa millä malli ilman pisteytystä on voinut olla ko. listassa esillä on se, että mallari on lennossa ottanut pisteytysmahdollisuuden pois jostain syystä (tiputtamasta omaa niin kallista keskiarvoa?).
Melko erikoista!? Tosin käytäntö ei sinänsä vaikuta juuri mihinkään, mutta alun perin ihmetytti juuri tuo status ilman minkäänlaista arviointia ja juuri se mistä se johtuu, koska tosiaan jollakin tavoin malli valitaan. Mutta käytäntö johtuu siis vain tietokoneen rajallisuudesta suoriutua tehtävästään, eikä subjektiivisesti suhtautuvasta raadista tai yksittäisestä valitsijasta. Hyvä niin.
PhantomII kirjoitti:
…tyylikkäästi toteutettu pieni dio tai alusta vaunun alla tai kiitoradan pätkä lentokoneen alla, saattaa innostaa antamaan hyvät pisteet, mutta silloin ei arvostella mallia Tigeristä tai F-16:sta, vaan arvostellaan dioraamaa ja se on jo aivan toinen juttu.
Sinänsä mielenkiintoinen keskustelu, hupaisinta on seurata miten helposti keskustelu lähtee harhapoluille. Nyt itsekin siihen syyllistyn😉.
On tosi hyvä, kun tännekin ilmaantuu enemmän ja enemmän huoliteltuja alustoja mallien alle, niitä kun nimittäin tarvitaan kansainvälisissä kisoissa. Tietyissä paikoissa alustat ovat jopa pakollisia.
Juu ja jep, yleensä keskustelu siirtyy sivuraiteille toisella tai viimeistään kolmannella sivulla. Ei kai se muuten haittaa, paitsi alkuperäinen aloituskommentti unohdetaan.

Nuo mallien alustat; kilpailuissa joissa sellaiset vaaditaan, niin ilmeisesti silloin myös alustat ovat osa pisteytystä tai ainakin vahvasti saavat vaikuttaa mallin kokonaiskuvaan kilpailussa? Eikä ne tietenkään ikäviä katsella ole, uusimpana näyttönä tästä on tuo Suomi-Brewster dio, joka on mielestäni tyylikkäästi toteutettu polkupyörineen päivineen - Brewster-mallin itsensä lisäksi. Mutta ehkä hiukan harmillista, jos mallailu lähtee kehittymään siihen suuntaan, että alustat alkavat tulla "pakollisiksi", jotta ne katsojien silmissä pärjäävät pisteytyskisassa tai kilpailuissa - joka toisaalta silti on melko luonnollistakin mutta…
Tuohon ihan pakko pistää kommentti"alustoista".Menetämmekö me pisteitä paljonkin jos ja kun rakennamme merellä kulkevan aluksen alustaksi Saimaan???.Täältä on piiitkä matka meren äärelle,jos tahtoo kuvata esm Herzogin Cecilien..vesiympäristössään.

Kevään jatkoa kollegoille ;)

T.Marko ja Anne
No iltaa jälleen kollegat. On pakostakin mietittävä ylipäätään dioraaman käsitettä. Sehän perinteisesti ja virallisestikin tarkoittaa jotain tapahtumaa, sessiota jossain tietyssä miljöössä, jossa on milloin mitäkin rekvisiittaa. Mutta kysymykseni onkin, että milloin alusta ei tee mallikokonaisuudesta dioraamaa? Eli jos kenties laittaa lentokonemallin virittelemälleen alustalle, joka mahdollisesti muistuttaa mitä nyt haluaa ja sopii kuvaan, onko silloin jo dioraaman puolella? Tarkoitan tässä nyt ainoastaan esim. lentokentän alustaa…
Juha
PhantomII kirjoitti:
Nuo mallien alustat; kilpailuissa joissa sellaiset vaaditaan, niin ilmeisesti silloin myös alustat ovat osa pisteytystä tai ainakin vahvasti saavat vaikuttaa mallin kokonaiskuvaan kilpailussa?
Kansainvälisissä kisoissa olen muutaman kerran käynyt ja tuomaroinutkin pari kertaa. Alustojen suotavuus/pakollisuus johtuu usein siitä että tuomarit käsittelevät malleja tuomaroinnin yhteydessä.
Malli viedään usein erilliselle tuomarointipöydälle jossa se kiertää kädestä käteen ja on tarkan tutkinnan alla. Alusta varmistaa sen että malli säilyy ehjänä tämän prosesssin ajan. Esim Panssari tai lekomalleissa on usein pelkkä jalopuualusta ilman maastoa alla. Tuomarointiohjeissa eritellään luokkakohtaisesti vaikuttaako mahdollisesti mukana oleva maasto tuomarointipisteisiin vai ei. Jalopuun laatu ei vaikuta ;-)