Pienoismallit.net

Polyuretaanin kovettuminen?

Tilasin Ebaysta englantilaista Mouldcraftin Fast Cast A2000L -uretaanihartsia.
Tarkoitus olisi valaa esineitä kokoluokkaa noin rusinasta - pikkurillin pään kokoisiin.
Silikonimuottina tavallista kylppärisilikonia.

24 h jälkeen vain ohuet kohdat ovat jotenkin kovettuneet, mutta "syvät" eivät lainkaan.

Kestääkö kovettuminen todellakin useita päiviä? Auttaako lämpö mitenkään?
Aikanaan kun näitä hartsivaluhommia tein, niin huomasin että hartsi ja kovettaja pitää sekoittaa todella hyvin keskenään. Vaikka näyttäis ja tuntuis siltä että aineet ovat jo sekoittuneet, niin jatka vaan sekoittelua se minuutti tai kaksi mitä ohjeissa sanotaan. Vasta sitten saat aineen kovettumaan kunnolla. Nimimerkki "kokemusta on".
Onko sekoitussuhde oikein (ohjeen mukaisessa suhteessa just tasan tarkkaan) ja sekoitettu hyvin?

Jos vastaus jompaan kumpaan kysymykseen on "ei" tai "en tiedä" niin syy ollee siinä. Kokeile tehdä uusi (pieni) satsi puhtaassa kipossa ohjeen mukaan ja sekoita huolella, myös reunoja ja pohjaa pitkin. Kaada johonkin joutilaaseen purkkiin kovettumaan ja seuraile tilannetta. Jos ei vieläkään toimi niin tuumaustauko, jos toimii niin sitten ekan erän kanssa on joku mennyt pieleen.
Joskus vanhentunut hartsi jää kovettumatta tai kovettuu välittömästi, kun hartsi ja kovetin sekoitetaan keskenään -molempia ilmiöitä olen havainnut.
Heräsi myös epäilys, että voisiko hartsi reagoida kylppärisilikonin kanssa; kaikki aineet eivät aina sovi keskenään yhteen.
Untamo Sallinen kirjoitti:
Heräsi myös epäilys, että voisiko hartsi reagoida kylppärisilikonin kanssa; kaikki aineet eivät aina sovi keskenään yhteen.
Tuo ei tullut mieleen, voihan tosiaan hyvin olla että kylppärisilikoni ei sovellu muotin tekoon.
Tuosta tuli mieleen eräs video, jossa käytettiin aivan tavallista rautakaupan silikonia ja siinä korostettiin, että pitää valita silikoni ilman homeenestoaineita. Eli ei se kylppäriversio juuri.
Kiitos hyvistä vastauksista.

Sekoitussuhde:

Neste B on hieman painavampaa kuin A, joten B:ta tarvitaan ihan aavistuksen verran vähemmän kuin A:ta.
Yritin annostella mustekasetin injektioneulalla, mutta litkut ovat sen verran paksuja ettei oikein meinaa tuolla onnistua. Silmämääräisesti sitten…

Silikoni:

Ensin valutin kopioitavien esineiden (=potikoiden nuppeja) päälle ohuen kerroksen mustapäiden poistoon tarkoitettua mustaa mömmöä (engl. Facial Mask). Kuivuttuaan esineen kaikki hiuksenhienot detaljit kopioituvat tarkasti. Kuivuttuaan mömmö muodostaa ohuen silikonikalvon mistä objekti lähtee tosi helposti irti - päinvastoin kuin saniteettisilikonista joka ei välttämättä aina kopioi edes yhtä tarkasti, riippuu tietysti silikonin laadusta.
No, tämän jälkeen pursotan komeuden päälle aimo annoksen vessasilikonia, jotta mötikästä tulee riittävän tukeva kun objekti irrotetaan lopuksi muotista.
Aikoinaan kun Facial Maskeja ei ollut, valoin H0-junavaunujen lehtijousiripustuksia, käytin tähän tarkkaan kopiointiin Bilteman tinnerissä vuorokauden sulatettua, tähteeksi jäänyttä polystryeeniä, hyvin toimi. Itse valun tein Plastic Paddingilla kun Ebayta ei ollut eikä Suomesta uretaania taida saada vieläkään.
Ja mitä tulee mustapäiden poistoon, en ole törmännyt yhteenkään toimivaan kasvonaamioon, humbuuk, no keksinpähän onneksi niille järkevämpää käyttöä.

Sekoitus: No täytyypä tunnustaa että käytin sekoittamiseen vaivaiset 5 sekuntia, joten täytyypä re-mixata seuraavalla yrittämällä mainittu 1-2 min. Veikkaan että tämä saattaisi auttaa.
Polyuretaanin ohjeissa lukee lämpöreakointiin,lisäsin lämpöä laittamalla valun takan pankolle +38 astetta ja kuivui aika joutuin.Tuolla youtube videoissa useat valajat töhöttävät tulella(puhallus kaasu töhöllä) kuivattamista.