Pienoismallit.net

Laatikkodioraamat

En ole montaa korkeussuunnassa etenevää dioa nähnyt, mutta pitkään ovat minua kiehtoneet ns."forced perspective" latikkodiotiot eli joissa mittakaavat pienenevät mitä syvemmällä laatikossa maillit ovat, joten ne näyttävät kaukaisemmilta. Youtube-kanava Panzermans Bunker on yksi lempi mallareistani, vaikkeivat teokset yllä realistisuudessaan parhaalle paikalle, niin silkka mielikuvituksen käyttl miellyttää. Itsekkin on sunnitteilla tälläinen pakotetun perspektiivin dioraama. Pystysuunnassakin etenevän dion haluaisin myös tehdä, aiheen keksiminen vain on vaikeaa.
Monilla sivustoilla törmää tosiaan satunnaisesti laatikkodioraamoihinkin, mutta mainio pelkästään niille omistettu sivusto on Box Dioramas.com, josta löytyy maailman parhaiden dioraamataiteilijoiden mestariteoksia.

Sivustolta löytyy monien toinen toistaan inspiroivampien dioraamojen lisäksi myös Ray Andersonin ja Shep Painen töitä. Molemmat herrat ovat alan legendoja, ja heidän klassikkokirjoistaan opin itsekin junnuna huimasti. Tulipa silloin niiden innoittamana tehtyä omakin laatikkodioraama, joka on toistaiseksi jäänyt ainoakseni.

Houkuttelisi kyllä tehdä joskus edes toinenkin, etenkin kun nykyään valaistuksenkin voisi toteuttaa simppelimmin LEDeillä, eikä tarvitsisi verkkovirran kanssa sählätä.

Ja mitä tulee idean vanhuuteen, niin dioraamojen alkuperäinen muotohan on oikeastaan ollut suljettuun laatikkomaiseen tilaan rakennettu esitys esimerkiksi jostakin historiallisesta tai luonnontieteellisestä tapahtumasta. Näissä on yleensä ollut myös maalattu tausta, joka on sulautettu kolmiulotteiseen etuosaan. Pääasiassa näitä on tehty siis museoihin ja ne ovat olleet luonnollista kokoa, eivät pienoismalleja.

Kaikilta sivuiltaan katseltavissa oleva mittakaavaan rakennettu dioraama lienee tullut suurempaan suosioon vasta muovimallien yleistymisen myötä. Laajemmassa merkityksessä dioraamaksi luokiteltavia teoksia on tosin tehty varmasti jo tuhansien vuosian ajan; ovathan vanhimmat figuurimallaritkin venuksenveistelijöitä. :)
Vapriikissa Tampereella on yksi tällainen iso laatikkodioraama esillä Luonnontieteellisen museon osastolla. Siinä on kuvattuna Pyhäjärven puolelta katsottuna järven elämää ja taustalla siintää Pispala. Linkin tekstissä on jostakin syystä järvi nimetty Näsijärveksi vaikka näin ei ole. Vapriikissa kannattaa vaikka piipahtaa Tampereen Pienoismallipäivän aikaan jos sattuu kulmille kauempaa.

www.museokompassi.fi/wp-content/uploads/2010/10/nasijarvi.jpg
Kyllä on hienoja laatikkodioja tullu esille ja vaivaa on nähty paljon esim. Space Hulk ja Mynttisen boxidiolle. Noi LEDit on myös hieno juttu ihan perusmallailussakin, paljon olen nähnyt sisältä valaistuja hekoja, laivoja ja sukellusveneitä. Myös toi museodio oli jotenki todella kiehtova!
Terve,
shadow box-konsepti tuli itselleni tutuksi Shepard Painen kirjassa: How to build dioramas. Mahtavaa luettavaa vielä nykypäivänäkin perusasioiden osalta vaikka mallivalikoima ja eri tekniikat ovatkin osittain ajaneet ohi.
Suunnittelin vaikka mitä ideoita mutta jäivät sitten toteuttamatta. Yksi oli savuava tankki johon tein itse "savukoneen". Laskeskelin jopa tarpeita jotta savuttaisi koko Model Expo-viikon:D Oi niitä ennakkoluulottomia aikoja kun kaikki oli periaatteessa mahdollista.

Niko