Pienoismallit.net

Sturmin värit, taas kerran

Hyvät kollegat!

Mites nuo Sturmin sodanajan värit nyt menee? Tähän päivään asti olen elellyt siinä uskossa, että värit olisivat nuo tutut Suomi-värit: Hiekka, ruskea ja vihreä. Näin muistaisin kaikkien Sturmi-mallienkin olleen maalatut.

Kuitenkin on joissain yhteyksissä ollut - ainakin piirroksissa - käytössä psv-kalustossa myös vaalean siniharmaata. Tänään sain sähköpostina kaveriltani kuvan, jossa komeilee värikuvassa Sturmi 531-5. Kuvassa juovat, jotka ainakin ennen on tulkittu hiekan värisiksi, ovatkin osittain vaalean siniharmaita.

Kuvan värit ovat hiukan liian terävät tai puhtaat sota-ajan valokuvaksi mielestäni. Eli: onko tosiaan taas paljastumassa uusi totuus, että hiekanväri olikin loppujen lopuksi vaal. siniharmaata vai onko kuvan mahdollisessa jälkeen päin värityksessä, jälleen käytetty ns. "Minusta tuntuu kyllä nyt vuonna 2016, että hiekanväri olikin siniharmaata"-metodia? Vai onko varmasti näyttöä siitä, että on käytetty sekä hiekanväriä että siniharmaata ja vielä samassa vaunussa?
Kyllä se siniharmaa on fiktiota, museolla Purhosen Jukka raaputteli useammasta sturmista noita kolmivärikaavion värejä esiin tehdessään ekstensiivistä värin määritystä. Valokuva on vain valokuva ja sitä vääristää vielä tietskarin näyttökin…
Jatkosodan ajan maakaluston naamiomaalijärjestelmään kuului viisi väriä: harmaa, sammaleenvihreä, hiekanruskea, valkoinen ja siniharmaa. Näistä kesäsävyjä olivat kolme ensimmäistä ja talvikäyttöön tarkoitettuja kaksi viimeistä. Sturmeissa käytettiin kolmea ensimmäistä. Sävynimityksissä on ajoittain herättänyt hämmennystä vaaleimman kesäsävyn nimitys "harmaa" verrattuna "hiekanruskeaan", kun vaalein sävy on useasti miellettävissä hiekan väriseksi ja "hiekanruskea" on selkeästi tummempi punertava ruskea.

Netissä julkaistu Ps 531-5:n värikuva on VÄRITETTY JÄLKIKÄTEEN. Kuvan värisävyt ovat siis VÄRITTÄJÄN käsitys asiasta. Faktaa on kuitenkin se, että "harmaa", siis vaalein kesänaamiomaaleista, on lievästi punertava vaalean ruskea - ei missään tapauksessa siniharmaa.
Lienee ollut tämä kuva kyseessä? Väritystyö kyllä tehty hyvin, mutta ilmeisesti mallia on otettu päin honkia maalatuista museuvaunuista, kuten tästä PS.531-12:sta ja PS.531-19:sta.
Kiitokset! Eli kaikki on siis niin kuin ennenkin.
Näin siinä käy, kun Photoshopilla aletaan värittelemään vanhoja mv-kuvia ja tulkinnasta tuleekin totuus. Ketään mitenkään syyllistämättä.
Ehkä kannattaa kuitenkin muistaa, että punainen pigmentti haalenee auringonvalossa välillä hyvinkin nopeasti. Harmaa (hiekanväri) menee silloin kohti puhdasta harmaata.
Osallistun tähän reilun vuoden takaiseen keskusteluun Sturmin väreistä toisesta näkökulmasta, nimittäin rakennusten naamioinnista!
Arkistolla tuli eteeni paperi jonka otsakkeena on "Ohjeita tehdasrakennusten naamioimiseksi päivänvalon aikaista lentotiedustelua varten". Paperi on päivätty aivan talvisodan kynnyksellä, 18.11.1939. Siinä on paljon muutakin naamiointiin kuuluvaa mainittuna mm. luonnosta saatava aines, mutta nyt kerron mitä itse väreistä sanotaan.

Mataksi maalatut värikuviot ovat hillittyjä, värien reunoissa on vältettävä pystysuoria linjoja, kuviot vaihtelevaa kokoa ja muotoa. Värit ja kuvion leveyden toleranssit:
- tumman vihreä (havumetsä) 10-20 metriä,
- musta 2 m.,
- harmaa 5-10 m.,
- likaisen ruskeanpunainen 0,5 m.

On tässä tulkinnassa suomalaisen luonnon väreistä jotain otettu Sturmiinkin!
Jari Lievonen kirjoitti:
Ehkä kannattaa kuitenkin muistaa, että punainen pigmentti haalenee auringonvalossa välillä hyvinkin nopeasti. Harmaa (hiekanväri) menee silloin kohti puhdasta harmaata.
Samaa mieltä Jarin kanssa… Kävin Panssarimuseolla, niin pintakäsittelyihmisenä tietenkin kiinnosti käytetyt maalit. Ulkona oleva Strumi on liituuntunut, eli UV-säteily on vaikuttanut vaunun ilmeisesti epoksivärein maalattuun ulkoasuun vuosien saatossa. En lähtenyt raaputtelemaan sävyä, mutta tulin siihen johtopäätökseen, että aloittamani Sturmin pienoismalli pitää maalata uudelleen "tuoreilla" sävyillä.
Sturmit kiinnostavat siksikin koska sukulaiseni sai koulutuksen po. vaunuun Jüterbogissa Saksassa 1943. Tämän koulutuksen jälkeen hän istui ajajan paikalla sodan loppuun - selviten hengissä.

Jukka Purhonen on päässyt Sturmin värien ja niiden sävyjen tutkimisessa "pintaa syvemmälle", joka on hieno juttu.

Koska näistä väreistä edelleenkin taitetaan peistä ja museovaunumme ovat kovin sekavissa väreissään, päätin käydä asiakirjojen alkulähteillä eli tässä tapauksessa Kansallisarkistossa (Parolan papereita en ole nähnyt). Sieltä löytyi tietoa maalihankinnoista; pvm, tuote, toimittaja, määrä, hinta. Aiheena siis

"Naamioimisvärit:
N:o 1, Harmaa,
N:o 2, Sammalvihreä,
N:o 3, Hiekanruskea".

Selvisi että näiden maalierien ainoa toimittaja oli Ab Schildt & Hallberg Oy, Tikkurila. Pystyin tämän tiedon jälkeen katsomaan ennen sotia julkaistua Tikkurilan tuhtia värikartastoa. Siitä löytyy 11 eri värikarttaa. En ole lähemmin tutustunut Jukan Lifecolor -settiin, mutta jo kansikuvasta selviää minkä sävyisiä maaleja se sisältää. Tämän jälkeen vertailin värikuvastoa etsien sopivia sävyjä. Vihreälle ja ruskealle löytyi nopeasti vertaisvärit kohdasta "Panssarivärit" (ei kylläkään tarkoita sitä itseään:)). Em. panssarimaaliväreissä löytyy kaikkiaan kahdeksan (8) harmaata eikä mikään niistä näyttäisi olevan sopivan vaalean harmaa. Mielestäni riittävän vaalean harmaa löytyisi "Teho kattoväreistä", joka myös tietysti on kestävä maali Sturmiinkin.

On selvää että naamioimisvärien koodit ovat armeijaa varten, mutta ei niitä ole tarvinnut erikseen alkaa valmistamaan löytynevät tuotannosta jo ennestäänkin - päättelen.

Vertailin valitsemiani Tikkurilan värikartan värejä F.S. 595B -väriviuhkan väreihin (jotka sain pysymään marginaalissa) seuraavin tuloksin:

N:o 1, Harmaa; F.S.26357,
N:o 2, Sammalvihreä; F.S.24138,
N:o 3, Hiekanruskea; F.S.23275.

Laitoin kaikki puolikiiltäviksi, siis kakkonen (2) ensin.

Nyt olisi tietysti mukava tietää miten nämä koodit istuvat Sturmista otettuihin näytteisiin..

T: Raimo
Viimeksi muokattu 19.10.2017 12:06