Pienoismallit.net

tuuletin maalauskaappiin

Tekaisin eilen maalaus- eli vetokaapin, mutta Bilteman ilm. wc:n ilmanvaihtoon tarkoitettu tuuletin on hengetön imemään pölyjä suodattimen läpi.
Ne ketkä ovat itse ko.kaapin tehneet, millaisia tuulettimia olette käyttäneet?
Omassa vanerilaatikossani huutaa tällainen ropelli: www.motonet.fi/fi/tuote/386445/Tunnelipuhallin-12V10A-4-6000-lmin (tai sitten se oli tuolta löytyvä 24 V malli).

Ääntä tosiaan tulee, mutta vastaavasti suodattimen läpi ilmakin tuntuu hyvin siirtyvän. Ajelen jännitesäädettävällä muuntajalla, jolla voi sentään vähän rajoittaa melutasoa.
Itse ostin joskus bauhaussista halpis liesituulettimen jonka asensin vanerilaatikon kattoon. Siihen allergia-avusta aktiivihiilisuodatin, voi ruiskutella vähän tymäkämmilläkin myrkyillä, ei juuri hajuja leviä sisäilmaan. ja Sallisen Petriltä kuultu vinkki, aaltopahvia mistä toinen pahvikerros revitty pois ja sen kun suihkuttaa kevyesti vedellä imee tehokkaasti maalihöyryt, ei jää leijumaan sinne maalauskaappiin. Tosin kyllä se liesituuletin niin tehokkaasti imee että liekö täysin välttämätöntä. Ja ei ole meluongelmaa.
Itsellä on tällainen: www.biltema.fi/fi/Veneily/LVI/Ilmanvaihto/Moottoritilan-tuuletin-2000020322/

Eli sama malli kuin Motonetissä, mutta halvempi. Tärkeää on valita kipinäsuojattu malli, ettei kaasut syty palamaan.
Itselläni on käytössä juurikin tuollainen 12V tunnelipuhallin 4" lähdöillä. Maalauskaapin koko on k.50 cm l.60 cm s.50 cm ja suodattimena scalesuplysta ostettu suodatin. Poistoputki on ikkunasta pihalle ja hyvin tuo imee pölyt ja huurut. Puhallin on ilmeisesti kipinäsuojatta kun on tarkoitettu veneen konehuoneen tuuletukseen.
Puhallin saa virtansa järjellä varustetusta akkulaturista.
Kipinäsuojaus on tärkeä, mutta se ilmanvirtausnopeus on myös oltava kunnossa. Wiltecin loota imee neljä kuutiota minuutissa, eli 4 000 litraa. Bilteman WC-tuuletin imee karkeasti 1,6 kuutiota minuutissa, joten ei ihme ettei pölyt imeydy.
Omaan maalauskaappiini asensin tällaisen kanavapuhaltimen. Puhallin toimii oikein hyvin ja on tehokas.
www.taloon.com/kanavapuhallin-ostberg-ck-125-c/LVI-8014708/dp?openGroup=267
Itsekkin harkinnut jo jonkin aikaa vakavasti ruiskumaalaukseen tutustumista, ja jonkinlainen maalauskaappi pitäisi kasata.
Tuollainen bilteman 12V puhallin vaikuttaisi parhaalta/halvimmalta vaihtoehdolta mutta minkälaista viritelmää voisitte suositella virtalähteeksi moiselle?
Miika R kirjoitti:
Tuollainen bilteman 12V puhallin vaikuttaisi parhaalta/halvimmalta vaihtoehdolta mutta minkälaista viritelmää voisitte suositella virtalähteeksi moiselle?
Itsellä on tuon Bilteman tuulettimen kaverina läppärin laturi, 12V 5A (tuuletin 4,5A). Suurempi virta ei haittaa, katsoo vain että jännite on oikea. Katkaisin laturin kaapelin ja juotin suoraan tuulettimen liitäntöihin. Tuuletin käy koko ajan kun johto seinässä.
Minä hipistelin erittäin paksusta pahvilaatikosta maalauskaapin ja rautaromulasta kaivelin tietokoneiden osaläjästä serverin jäähdytyspuhaltimen kokonaista 3€ maksoi,suoraan verkkovirtaan,vanha porakoneen irroitettu johtopistokkeineen liitetty jakorasialla,töpseli seinään ja ropeli pyörii.Ja kyllähän pölyt ja hajut lähtee.