Pienoismallit.net

Maalin poistaminen muovilta

Aloin viikko sitten kasaamaan Tamiyan 1/48 A1H Skyraideria. Koneen pohjan on valkoinen ja aloin suihkia Mastonin 221 Matt White:ä. Ilmeisesti suutinvika ja sen tukkuetuminen aiheutti maalin epätasaisen leviämise. Maalipinta on siis pilaantunut.
Olisiko kenelläkään minkäänlaista ideaa tai neuvoa kuinka poistaa maali muovia vahingoittamatta.

-Leo.L
kodin putkimieheen lillumaan hetkeksi ja sitten hammasharjalla tms. maalit pois pinnalta. Putkari on stydiä kamaa, joten varovaisesti sen kanssa. Toinen vaihtoehto putkarille on Fairy Power Spray. Sitä pintaan ja hinkkaamaan
Uuninpuhdistusaine (esim. Mr Muscle) käy myös maslinpoistoon; eikä vaurioita muovia.
Suihkit vaan tuota aine mallin pintaan, n.10-15 min. Odottelu ja pesu! Voila! Mallin pinta on puhdas
Hei Petri ja Marko!
Kiitokiksia näistä ohjeista. Enköhän pääse alkuun tämän kanssa.
Fairy Power Sprayn käytöstä löytyy ohje, joka voi olla hyödyllinen: www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_358/
Nuo varoituksen sanat ovat paikallaan. Minulle kävi taannoin niin, että poistin maalia vaunumallista Kodin Putkimiehellä ja taisipa osat lilluskella hiukan liikaa liemessä, koska vaunun tornista tuli sinänsä mielenkiintoinen, osittain chopattu custom-torni.

Yksityiskohtana mainittakoon, että aivan kaikki maali ei kuitenkaan irronnut helposti pinnasta. Vaunu oli Tamiyan tuotantoa, eli eri valmistajien käyttämät muoviseokset ilmeisesti reagoivat hiukan eri tavoin noihin litkuihin?
Tuo uuninpuhdistusaine ei minulla ole aiheuttanut muutoksia muovisille osille, vaikka olisivat "lilluneet" vähän pidemmänkin aikaa…
Mastoneista sen verran kokemusta, että liuotin puree muoviin eikä maali ehkä täysin lähde ilman hiomapaperia. Putkimiehen ja fairyn lisäksi kannattaa kokeilla Tikkurilan Pensselipesua. Silti voi jäädä hiottavaa.
Tikkurilan pensselipesu tuntuu liuottavan polystyreenistä öljyjä tai jotain vastaavaa. Kerran sivellin oli likoamassa pensselipesussa polystyreenisessä kertakäyttökupissa noin viikon ajan. Viikon päästä kuppi mureni kuin munankuori joten pensselipesu oli tehnyt jotain kupin muoville.
No sitä ei ole tarkoitus jättää pensselipesuun viikoksi. Eikä fairyyn eikä putkariin. Eikä sen puhdistuksen jälkeen tartte kestää kulutusta, kunhan pysyy kasassa.

Noin yleisenä havaintona valkoisista spraymaaleista, että ne krakuloi lähes merkistä riippumatta. Tamiya suunnilleen ainoa, jota uskaltaa käyttää. Mastoneissa liuottimena ksyleeni, mikä varmistaa, ettei maali tod irtoa ainakaan helposti. Kaikkia Mastoneita en ole kokeillut, mutta yhden vaunumallin jouduin heittämään roskiin ja ostamaan uuden. Eikä Maston-merkkisiä spraymaaleja enää ole vuosiin ollut samalla tontilla. Kokeiltu mainitut aineet kaikki, kokeilkaa ite jos neuvot on huonot.
Viimeksi muokattu 26.8.2015 13:21