Pienoismallit.net

Vanhan tasoristeyksen puomin väri

1960-luvulla tasoristeyksen puomit olivat yksiselitteisesti oranssi-mustia. Värit muuttuivat puna-keltaisiksi 1970-luvun loppupuolella — tähän hätään minulla ei ole tarkempaa vuotta, mutta sekin voidaan selvittää. Mallia vanhan puomin väritykseen ei siis voi hakea nuorista kuvista.

Valtionrautateiden osalta väritietouttaa on hyvin tarjolla — olihan kyseessä virasto, jossa asiat tallennettin tarkasti. Puomien (ja myös keskustelussa mainittujen aurausmerkkien) oranssi on VR:n kielenkäytössä "opastinkeltainen". VR:n värit sekoitti aikanaan Teknos, jonka teollisuusvärikoodien perusteella maalin voi yhä sekoituttaa missä tahansa maalikaupassa, jossa on käytettävissä Teknomix-sekoituskone. Puomien opastinkeltaisen Teknos-koodi on AL1-VRS-IH ja mustan koodi on AL1-VRS-YP. Myöhemmin Teknos on määritellyt värit myös RAL-koodeina, mutta Teknokselta korostetaan sitä, että kyseessä on vain lähin RAL-koodi (tällä voi joskus olla merkitystä). Opastinkeltaisen RAL-koodi on RAL2010 ja mustan RAL9005.
Kiitos Petri perusteellisista tiedoista. Eiköhän noilla faktoilla taulu synny. Taidetyön värit ovat muutenkin ihan oma lukunsa mutta kun esikuvan värit on tiedossa niin pystyy tekemään myös uskottavan näköisen "taideversion".
Petrin tiedot ok. Wikipedian kuvassa keltainen risti saattaakin olla jossainvaiheessa päällystetty heijastavalla kalvolla. Siksi keltainen. Laitteen soittokello on AGA:n valmistama. Nämäkin soittokellot ovat tuttuja, huoltojen ja kunnossapidon kautta. Vanhojen puomien värit eivät olleet tasaväliset, kuten nykyään. Opastinkeltainen oli pidempi. Puomivarren punaiset, lasikupuiset lamput (Hella)olivat mustassa osassa. Nämä vahvistaa valokuvani 60-luvulta. Nykyään puna-keltaisissa puomeissa on lamppu myös radan puolella, se on keltainen ja lähellä puomin päätä.
Viimeksi muokattu 30.9.2015 08:54
Tuo tieto puomivarren lamppujen väreistä tuli hyvään tarpeeseen.