Pienoismallit.net

Kynäruisku

Aki Leino kirjoitti:
Ja jos kaverin lankaa saa lainata sen verran niin kumpikohan noista Clasun ja Bilteman ruiskusta ois parempi?
Tuo Clasun ruisku näyttä olevan suora kopio Badger 350-7:sta. Itselläni ollut tuo Badgerin ruisku sellainen 15 vuotta ja se on ainakin pelannut kuin junan vessa. Ainoastaan ruiskun letkun vastakierreosan olen kahteen kertaan uusinut (käyttäjän moka). Nykyisin on pikalukolla niin ei tartte kierrellä letkua irti ruiskusta. Tuossa kopioruiskussa näyttäis olevan isompi letkukierre, niin sopii iwata, yms. letkut heittämällä. Kiva myös huomata, että clasulla on tarjota kuppeja ja kippoja tuohon badgeriin. Onkohan niillä neuloja ja ruiskun päitäkin…

Kompuran pävitin juuri tuohon clasun kompressoriin (79,90€ ja 5 vuoden takuu!) vanhan bilteman punasesta. Ei valittamista siitäkään. Clasun Cotech merkkisiin vehkeisiin taitaa aina saada 5 vuoden takuu, niin takuunkin kannalta järki ostoksia.
Jesse Gröndahl kirjoitti:
Ruiskujen kohdalla clas ohlsonin ja Bilteman ruiskujen lisäksi on mietinnässä Badger 360-7 joka toki kustantaisi sit satkun verran enemmän kuin nuo kaksi muuta vaihtoehtoa, mutta onko sen arvoinen?

Aikas hyvin tuntuu tuon Badgerin hinta vaihtelevan, kun skaalaa on melkein 100€ verran :D

Kompuroiden kohdalla taitaa olla se ja sama kumman ottaa, mutta entäs noiden ruiskujen kanssa?
Noista kolmesta sijoittaisin vähän enemmän ja ottaisin Badgerin. Yhtä Kiina-halpista (joita oletan Clasin ja Bilteman ruiskujen olevan, mutta isommalla katteella) kokeilin - kyllä sillä ruiskutteli, mutta ei sitä kyllä merkkiruiskusta vaan enää vaihtaisi halpikseen…

Badgerista puheen ollen, jos tiedät että tulet käyttämään lähinnä vain yläkuppia, suosittelisin katselemaan myös Badgerin 105 Patriot -ruiskua, se on muuten täysin sama ruisku kuin 360, mutta reilun kokoisella kiinteällä yläkupilla varustettu.

Itse ruiskuttelin 360:llä monta vuotta ja olin oikein tyytyväinen, mutta vaihdoin 105:een kun en käyttänyt sitä alasyöttömahdollisuutta oikeastaan ollenkaan ja se yläkuppi 360:ssä on niin pieni.
Kannattaa huomioida se, että 105:ssä tulee (ainakin silloin kun omani hommasin) vakiona "fine"-koon kärki, neula & suutin. Kun itse olin tottunut 360:ssä vakiona olleeseen "medium"-settiin (osat 41-034, 41-004, 51-048), päädyin hommaamaan ne 105:eenkin.
Eetun kanssa samoilla linjoilla. Mulla oli Bilteman halpisruisku ekana, ja se toimi ihan hyvin kunnes suutin murtui. Varaosan hankinta oli niin ja näin, joten sijoitin suoraan tuohon Badger Patriot -ruiskuun. Todella simppeli, helppokäyttöinen ja kestävä ruisku josta ei ole pahaa sanottavaa. Hintaa sillä on noin 100 - 120 euroa, joten vähän suurempi sijoitus on kyseessä.
Tätä ketjua seuratessa huomaa että kokeiluun kannattaa ostaa halpis ruisku ja jos innostusta riittää niin sijoittaa sitten parempaan. On vain ikävää huomata jos on hommannut kalliit vehkeet, että ei tää olekkaan mun juttu. Alasäiliöllinen kannattaa hommata vain siinä tapauksessa että maalattavat pinnat ovat suuria ja niiden miinuksena on että imusyöttöisenä maalin täytyy olla viskositeetiltään pienempi ja tästä syystä myös muodostuu enemmän maalisumua ja myös maalin hukka on suurempi.
Yläsäiliöllisessä painovoima huolehtii maalin syötöstä joten voidaan käyttää peittävämpiä kerroksia, pienempää ruiskutuspainetta, kaiken maalin saa käytettyä hyväksi, maalin saa ohennettua kupissa sopivaksi jne.
Tulen varmaan tulevaisuudessa ostamaan jonku paremman, mutta nyt mennään ihan halpiksilla vielä ja olen ihan tyytyväinen näihinkin, näissä on juuri sen verran laatua, mitä on maalarilla taitoa ja kun katsoo esimerkiksi herra Leinon töitä, niin mieleen tulee että kuka niitä ruiskuja tarvii :)
Vaikka itsellä on Badgerit ja Iwatat ainakin toistaiseksi hankkimatta, eikä vertailukohtaa sikäli ole, mutta koputan myös pöytää sen suhteen, että halpisruiskut ovat mallailutarkoituksessa ihan kelpo työkaluja. Eri asia sitten, jos maalataan vapaalla kädellä jotain taidetta tai erikoisempia kuvioita pintaan. Silloin halpisruiskun ominaisuuksien tuloksena kontrolli maalausprosessissa ei ehkä riitä niin tarkkaan työhön. On turha yrittää saada halpisruiskulla jotain ohuita viivoja maalattua ilman maskiteippejä. Käytännössä Double action ruisku kiinalaisversiona on single action, koska ruiskun mekaniikka on mitä on. Mutta yhden värin pinnoista saa siistit alle 20 euron värkilläkin. Ja neuloja ja neulanokkia saa tilattua ebaystä pikkurahalla. Ovat ihan samaa tavaraa kuin halpisruiskun alkuperäisetkin.

Olisin kyllä valmis tämän harrastuksen puitteissa investoimaan 100-150 euroa vakaampaan ja laadukkaampaan merkkiruiskuun, mutta hankintaa on pidätellyt lähinnä epäilys siitä, ettei täyttä hyötyä kuitenkaan saa merkkiruiskusta irti yhden värin pintoja maalatessa. Mielelläni toki otan vastaan perusteita sille toiselle näkemykselle.
Viimeksi muokattu 12.5.2015 12:54
Laaturuisku on aina investointi ja yleensä sillä on myös hyvä jälleenmyyntiarvo, ellei sillä ole ihan asfalttia kynnetty. Melko hyvin tällä sivustollakin menee ruiskut kaupaksi, kunhan ne on vaan ehjiä ja huolettuja.
Suosittelen myös oman kokemuksen pohjalta ensin halppisruiskun (/käytetyn) hankkimista, jolla näkee uppoaako homma ylipäänsä ja sitten vasta kalliimman hankkimista.
Bilteman kalliimpi ruisku oli oman kokemuksen mukaan käypä maalaushommissa, mutta oli työläs puhdistaa ja suuttimen kierteet murtuivat 2x jopa hellävaraisessa käsittelyssä (ensimmäisellä kerralla vaihdoin uuteen ja toisella kerralla sain rahat takaisin). Sen sijaan Harder & Steenbeckin Infinity CRPlus 2-in-1 on sekä mielettömän hyvä maalauksessa, että helppo puhdistaa. Lisäksi varaosia saa todella hyvin jopa ihan Suomesta, jos jotain mekaanista ongelmaa jossain vaiheessa tulee.
^ Halpisruiskut ovat toisaalta kaksipiippuinen juttu. Jos sattuu omalle kohdalla ruisku, joka ei tee oikein hyvää jälkeä ja jonka käytön, puhdistuksen ja huollon kanssa saa tapella, voi olla että jää hommasta niin huono maku ettei ehkä päädy kokeilemaan laadukkaampaa myöhemmin.
Tuo Eetun pointti oli minullakin yksi tärkeä näkökohta kun aikoinaan pähkäilin halpiksen ja merkkiruiskun välillä.
Mikään ruisku ei lopulta toimi kunnolla, jos puhdistamisesta laistaa. Kyllä omassakin halpisruiskussa roikkuu kupin ulkopuolella kuukausia vanhoja maalinoroja, mutta edes sisäpinnat tulisi huuhdella/liotella kunnon liottimilla ja asianmukaisilla pesuaineilla. Jos neulanokkaan kertyy maalia (ja aivan varmasti kertyy) niin hommasta ei tule mitään. Kannattaa aina ennen jokaista maalaussessiota tarkistaa parilla ohennintilkalla, että suihku on tasainen.

Halpisruiskujen ehdoton valtti on se, että niitä voi surutta puhdistella niinkin kovilla aineilla kuin asetoni, koska kumitiivisteitä niissä ei useinkaan ole. Huono puoli niissä on juuri yllämainittu riski, että saa kaupasta pari kertaa peräjälkeen "roskametallista" valetun yksilön, jonka neulatuki tai muu osa murtuu. Itselläni ensimmäinen ruisku oli tällainen tapaus, mutta nykyinen on kestänyt sitkeästi.