Pienoismallit.net

Uivan mallin radiolaitteistosta

Kaj-Krister Lindeman kirjoitti:
Eihän jetti tarvitse moottoreille nopeudensäädön kuin yhteen suuntaan? Vai onko tuo KAMEWA jotenkin poikkeava muihin verrattuna?
No niinpä tietenkin, eihän sitä pakkia tässä tapauksessa tarvitse tehdä moottoreilla. Tämä yksinkertaistaa asioita kovasti, joten jos haluaa käyttää tuollaista kaksoissäädintä, voi sen virittää toimimaan niin, että sauva takana keskellä seisovat molemmat moottorit. Sauva edessä keskellä käyvät molemmat maksimikierroksilla, ja sauva edessä oikealla käy oikeanpuoleinen moottori täysillä ja vasemmanpuolinen seisoo.
Itseasiassa moottorit voivat käydä samoilla kierroksilla koko ajan. Ohjaus eteen/seis/taakse tapahtuu kauhan asentoa säätämällä, eli kauha keskiasennossa puolet vesisuihkusta suuntautuu eteen ja puolet taakse jolloin lopputulos liikkeen kannalta on nolla. Tämän videon loppupuolella selviää aika hyvin tuo toimintaidea.

Pohdin tässä nyt sellaista vaihtoehtoa, että tuo HobbyKing 2.4Ghz 6Ch Tx & Rx V2 (Mode 2)(THROTTLE ON THE LEFT).

Vasempaan tikkuun (tässä ilmeisesti tuo vasen ilman jousikeskitystä) molempien koneiden kierrosluku, tikku alhaalla koneet seis ja ylhäällä maksimikierrokset. Samaan tikkuun molempien ohjaussuulakkeiden vasen oikea samanaikaisesti.

Oikeaan tikkuun tuommoinen miksaus, jossa tikku eteen molemmat kauhat yläasennossa eli vesisuihku osoittaa taakse. Tikku takana molemmat kauhat pakilla ja tikku keskellä kauhat keskiasennossa. Sitten kääntämällä tikkua vasemmalle/oikealle, toinen kauha peruuttaa ja toinen vetää eteenpäin. Viemällä tikkua samalla eteen/taakse, toinen kauha jää keskelle ja toinen puoli vetää eteen/taakse.

Vähän sama idea kuin tuossa aiemmin mainitussa potkuriversion yhdellä tikulla tapahtuvassa ristikäytössä, mutta se tikku ohjaa vain vesisuihkujen suuntaa tehonsäädön tapahtuessa samanaikaisesti oikeanpuolen tikusta.

Tämä vissiin on mahdollista toteuttaa eikös vain. Ja kanavia kuluisi tällöin 1. koneiden kierrokset, 2. vasen/oikea, 3. vasen kauha ylös/alas ja 4. oikea kauha ylös/alas. 5. ja 6. kanavaan voi sitten laittaa jotain kivaa ekstraa, kuten esim tutkat pyörimään tms. Jäähdytysvedenhän tuossa saa ryövättyä jettien painepuolelta, joten erillistä vesipumppua ei pitäisi tarvita.
Lisätääs tänne vähän kuvamateriaalia projektista.Kölipuu ja kaaret 4mm vaneria. Kyljissä 5x20mm rimat, joihin päädyin varmistaakseni rungon suoruuden. Tarkoituksena hioa nuo lopuksi dremelillä ohuemmaksi ja samalla hieman kaareviksi päältä, jotta kaarella oleva kansi istuu päälle oikein. Toivottavasti ei nyt tule liikaa painoa, jää nähtäväksi. Runkolevyt on tarkoitus taivuttaa kaarille 1mm vanerista.

Vetolaitteiden osalta homma nyt hieman takkuaa. Tuolta Kehrerin verkkokaupasta ei tule sähköpostiin sitä tilin aktivoimislinkkiä ja tilaaminen on näin ollen mahdotonta. Myöskään lähettämääni sähköpostiin asiasta en ole saanut mitään vastausta. Näinköhän koko putiikkia on enään olemassa. Ebaysta löytyisi 2 kappaletta samoja laitteita, mutta hinta tupla $99,95/kpl ja tulee jenkeistä niin siihen vielä tullit ja verot päälle. Tarvinnee ehkä vielä odotella jos tuolta Kehreriltä joku vastaisi sähköpostiini ja mikäli ei niin alkaa miettimään jotain korvaavaa ratkaisua.
Sami Wetterstrand kirjoitti:
3. vasen kauha ylös/alas ja 4. oikea kauha ylös/alas.
Melkein näin, mutta jos miksaat kauhojen ohjauksen kanavien 3 ja 4 avulla, näkisin toiminnan olevan niin, että kanava 3 hoitaa molemmat kauhat ylös/alas, ja kanava 4 niiden vasen/oikea ohjauksen.
Elikkä tikku 3 täysin edessä ja tikku 4 keskellä: molemmat kauhat ylhäällä ja vene kulkee suoraan eteenpäin.
Tikku 3 täysin edessä ja tikku 4 täysin oikealla: Vasen kauha täysin ylhäällä ja oikea täysin alhaalla, jolloin vene kääntyy (lähes) paikallaan oikean kautta.
Tikku 3 täysin takana ja tikku 4 keskellä: Molemmat kauhat alhaalla ja vene kulkee suoraan takaperin.
Ja niin edelleen.

Mielenkiintoinen projekti. Kerrohan lisää rakennusblogin merkeissä kunhan projekti etenee.
Sen verran kommentoin, että kaariväli näyttää aivan liian harvalta, varsinkin jos käytät 1 mm vaneria. Se vain ei taivu siististi mitenkään ilman kunnollista tukea. Lisäksi palteiden kohdat pitää tehdä kapeammasta tavarasta lankuttamalla. Nuo yläreunan listat eivät riitä tueksi, lisäksi tulee mieleen, miten ajattelit hoitaa keulaosan? Ehdotan, että teet 3 kpl 3x5 mm rimoista yläreunan kaarevuudelle taivutetun listan, eli siis liimaat 3 tai 4 rimaa vierekkäin n. 9 tai 12 x 5 mm listaksi. Tällaisen paketin saa taipumaan kauniisti yläreunan mukaan, ja keulaan sitten tarvittaessa vaikka tuosta 4 mm vanerista täytepalan, johon myös reunalistat kiinnittyvät. Kyljet ja pohja mielellään 1.5 mm vaneria.

Lisäksi tarvitaan pituussuuntaisia listoja palteen kohdalle helpottamaan lankutusta sekä pohjan ja kylkien tasaisien osien =vaneria liittämistä toisiinsa.

Tässä kuva oman Haminani rungosta, jossa selviää jotenkin, miten ajattelisin tuon rungon rakentuvan helpoimmin ensi yrityksellä.Kyljet ja pohja muistaakseni 1 mm vaneria, ja palteiden kohdat 2x 5 mm leppärimaa. Runko päällystetty 100 g lasikuidulla ja epoksilla. Kaaret ja kölipuu 3 mm vaneria. Tämä siis 1:50, eli olenaisesti pienempi.

Mitä tulee tuohon ohjausjärjestelyyn, totean vain lakonisesti, että tuota ehtii kyllä miettiä vielä pitkään, ennen kuin on ajankohtaista. Jos käytössä on tosiaan oma servo molemmille kauhoille, ja ohjaukselle, voi eri kombinaatioita kokeilla helposti, vaihtamalla kanavien paikkaa vastaanottimessa ja ohjelmoimalla radioita. Molemmat kuvaamanne systeemit ovat ihan kokeilemisen arvoisia.

T:Ville H
Sen verran Sami pitää nyt sanoa tuohon, ettet välttämättä saa miksattua kanavia noin. Mun radio on mode 2, eli jousittamaton kaasu on oikeassa tikussa. Itselle tuli joku tenkkapåå juurikin noissa miksauksissa, kun kanavien mahdollisuudet eivät menneetkään aivan niin kuin ajattelin.
Jouduin siis tekemään kompromissin. Näissähän on muistaakseni 4 valmista eri moodia erilaisille koptereille ja lentokoneelle. Niistä sitten tuntikausien uurastuksen jälkeen sain muokattua sopivan.

Eli vasemmasta tikusta omassa veneessä pelkästään moottorit, hyödyntäen oikean tikun kaasua. Oikean tikun kaasu-toiminto on siis kokonaan pois käytöstä. Mun tekemällä ohjelmalla(pienin muutoksin), saisit kauhojen ohjauksen toimimaan juuri niinkuin sanoit, vasemmasta tikusta. Moottoreiden nopeussäätö olisi tuossa HK:n radiossa paras toteuttaa juurikin pieniin yläsäätimiin, sillä tarvitset sen toisen tikun kaasukanavan tuohon kauha-miksaus-käyttöön. Periaatteessa pystyisit hyödyntämään toisen kanavan sivusuunta-ohjauksen tuohon kauha-ohjaukseen ja sitten laittaisi sen kaasun siihen jousittamattomaan tikkuun. Mutta edelleen, en muista mitä rajoituksia tuossa miksauksessa oli. Kaikki ei onnistu, ainakaan helposti.

Onko kuitenkin tarkoitus laittaa molempien kauhojen lateraalinen ohjaus samaan, eli v-o suunta on synkronissa molemmissa kauhoissa(yhdella vahvalla servolla)? Jos näin, niin sitten tuo miksaus on "helppo" toteuttaa. =)

Pätkä tuosta purtilosta:

www.youtube.com/watch?v=38p3PExe9BE

105cm ja 5,5kg silkkaa rakkautta… RC-veneilyyn. =D
Viimeksi muokattu 19.8.2013 19:37
Noita leikattuja runkokaaria on enemmänkin, jätin toistaiseksi joka toisen väliin. Tosiaan kun tuo koko projekti muuttui tässä ensimmäisiä osia vanerista leikatessa pelkästä isosta sisustuksellisesta elementistä toimivaksi malliksi niin alkoi nuo painot hieman arveluttamaan. Alustavien sovittelujen perusteella suunnilleen tuohon keskilaivaan asti runkolevyt ovat sen verran suorat, että taipuvat nätisti noinkin. Mikäli ei niin liimataan lisää kaaria paikoilleen ja toivotaan että kelluu. :D

Keulaan on leikattuna samaisesta 4mm vanerista kaarevat runkokaarien päälle tulevat suikaleet. Näitä sitten hiomalla hieman kaltevaksi jotta keulakansi istuu päälle mukavasti.

Palteet oli alustavasti tarkoitettu 5x5mm rimasta jotka sitten asennuksen jälkeen hiomalla rungon muotoon sopivalle kaarelle. Pitää tässäkin sitten katsoa tuota painojuttua ja tarvittaessa jatkojalostaa suunnitelmia.

Ja tosiaan juu tarkoitus tuossa ohjausideassa oli juurikin se, että molemmat jetit kääntyy aina samaan suuntaan siitä kaasutikusta vasen/oikea. Toisessa tikussa ainoastaan kauhat eli kaksi servoa.
Musta tuo vaikuttaa ihan perus - deltasiipimikasaukselta, jollen nyt tajunnut asiaa väärin. Lennokin sivuperäsintoiminto ohjaa sitten suulakkeiden sivuohjausta?
Sulla Kaj -Krister on "vääräkätiset" radiot, tuo Samin mainitsema radio näyttäisi olevan siis mode 2 ja kaasu nimenomaan vasemmalla ja sinulla mode 1/3 jos kaasu kerran oikealla.

110 cm ja 6 kg, sekä vajaa 1500 työtuntia, rakkautta esikuvaan ja RC-laivamalleihin:Kuva Harri Niemi.

T:Ville H
Komia alus. =)
Ja deltasiipimiksaustahan tuo juurikin on. Mulla olis sellainen 200-portainen deltasiipimikseri hankittuna erikseen, mutta se ei toimi nopeudensäätimien kanssa halutulla tavalla. Noiden jettiservojen kanssa se voiskin toimia järkevästi.

Juu, mullahan tosiaan on "V2, mode 1", kaasu oikealla. On "vääränkätinen", mutta ei sitten kuitenkaan, ihan tietoisesti valittu tähän käyttöön. ;) Purjeveneessä mulla on radio, jossa on jouseton kaasu vasemmalla purjeiden trimmausta varten. Apumoottori toimii samasta(oikeasta) tikusta peräsimen kanssa.
Mitä tohon runkoon tulee niin laita vaan lisää kaaria, ihan vain kestävyydenkin takia. Jos sattuu pienikään ajovirhe tai joku kaveri tms nostaa venettä vedestä niin noin pitkillä väleillä on mahdollisuus saada isojakin vahinkoja aikaan kun ohut vaneri antaa periksi noi pitkillä jänne väleillä. Vaikka sitä kuiduttaisikin niin ei se runko liian joustava saisi mielestäni olla, varsinkaan kun sen rungon sisällä on kohtuuttoman paljon työtä ja hikea(ja myös rahaa) kiinni…
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
En tiedä miten nykyään radiot on rakentuneet mutta viimevuosituhannella sai ainakin robben paloveneen mukana tulleen radion muutettua kumman kätiseksi vain, eli siellä siis kirjaimellisesti oli vain jousi joka joko oli paikallaan tai sitten ei, samoin sai sivusuunnasta palautuksen pois. Radio ei tosin ollut gigahertsejä saati tietokoneita koskaan nähnytkään ja nykyään asiat voi olla toisin, mutta tuon ajan radioissa sai vaihdettua koko tikku kombinaation paikkaa, näin jouduin tekemään kun ohjait tahattomasti päätti sukeltaa ja juurikin käytössä ollut ohjaus tikku lakkasi toimimasta… Toisaalta ihmettelisin jos nyky radioissa ei olisi mahdollisuutta vaikuttaa tikkujen toimintoihin muutoin kuin osto hetkellä… Ja mitä muutoin radioiden miksaukseen tulee niin olen vahvasti siinä uskossa että oikeastaan kaikki on mahdollista, ainakin niissä vähän hintavammissa laitteissa Näin ainakin yksi tuttu kehui kun helikopteriaan viritteli, kehui tosin samalla että ei ole valkoisen miehen hommaa säätäminen, mutta kaikki olisi säädettävissä juuri niinkuin haluaa ja kaiken saa vaikuttamaan kaikkeen tai sitten ei mihinkään…
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.