Pienoismallit.net

Vanhojen mallien lakkaus ja vanhennus/säistäminen

Tervehdys!

Hyllystäni löytyisi useita vanhoja malleja aikakaudelta jolloin niitä ei tullut ollenkaan pintakäsiteltyä siirtokuvien laiton jälkeen. Kysymykseni kuuluukin, teenkö niille vain hallaa jos lakkaan ne näin +15 vuoden jälkeen ja koitan laittaa vielä säistyksiä tms. "nykytekniikkaa" litkutuksineen mallien pintaan? Lakkaus olisi tarkoitus suorittaa ruiskulla jotta se olisi mahdollisimman hellävarainen siirtokuvillekin. Onko lakalla väliä? Mallit on aikoinaan maalattu Humbrolin ja Revellin emali-maaleilla. Nyt löytyisi valmiiksi vain Vallejon lakkoja kun tuota kuuluisaa Klearia/Johnsonia en ole mistään vielä löytänyt.

Toki pinnoille kertynyt pöly voi tehdä tepposensa jos sitä ei saa kunnolla poistettua…

Mitäs mieltä on forumin väki?
Kyllähän nuo hyvistä harjoituskappaleista käy jos tosiaan saa pölyt kunnolla pois, ja itse en ainakaan keksi syytä miksei Vallejo toimi siinä missä muutkin. Kysymyshän on vaan siitä millaista arvoa kokee malleilla olevan, itse olen pistänyt aika surutta kiertoon vanhoja vaunuja sitä mukaa kun taidot on kehittyneet varsinkin kun tilaakaan ei kauheasti ole ylimääräistä.
Olettaisin että eroa ei uuteen malliin juuri ole, ainakaan jos lakkaat jollakin miedolla akryylilakalla tai kuuluisilla "lattiankäsittelyaineilla". Takuuvarmahko Johnson yms. lattiapinnoite lienee turvallisin pohjasuojaus, jonka päälle lisää lakkaa tai suoraan vanhennukset/litkut jne. Jos vanha maali on niin haprua että lohkeilee ja irtoaa niin ei ehkä kannata jatkaa pintakäsittelyä.
Tärpättiä kovemmat lakan ohenteet kannattaa unohtaa, kaiken varalta (?)
Unohdin mainita että itsehän en käytä minkäänlaista lakkaa nykyään malleissa, korkeintaan dekaalien päälle hieman. Ja pääsääntöisesti tulee mallit maalattua akryyleilla eikä mitään ongemia ole jälkikäsittelyistä huolimatta ilmennyt, joten veikkaan että noiden emaleilla maalattujen mallien lakkaus lienee turhaa varsinkin jos pinta on matta.
En näkisi ongelmaa, ainakin maali on kerennyt kuivua kunnolla…:)
Jep, tuossa tulikin jo osviittaa, kiitos! Ajattelin kokeilla AK:n emali-litkuja päälle ja siksi suunnittelin tuota välilakkausta. Kiiltävä pinta olisi myös varmaan parempi jos washeja meinaa kokeilla. AK:n white spirit saattaa myös olla suht vahvaa (ei tietoa?) suoraan vanhojen dekalien päälle. Siitäkin syystä olisi tuo suojaava lakkakerros välissä varmaan hyvä. Onhan nuo maalitkin kuivuneet "jo hetken aikaa"… :) eli ehkä ne ei enää liuottimista niin paljoa välitä.

Siitä tulikin toinen kysymys mieleen, miten mahtaa siirtokuvat taipua jos niitä koittaa vaikka MicroSolilla nyt jälkikäteen pehmentää? Nuo kun ovat hopeoineet sen ajan taidoilla aika lailla. Vai meneekö ihan mössöksi sitten…

No, taidan kokeilla, sillähän sen parhaiten tietää, eikä kai tuossa suuria menetä. Täytyy sitten rakentaa uusi malli entistä hienompana :)
Kokeilemalla selviää :) Voin muuten varauksetta suositella Tankart vol 1&2 kirjoja jos haluaa laadukasta kirjallisuutta hyllyyn mallien säistämisestä ja tekniikoista, ainakin Scale Supply myy täällä Suomessa.
Huomio! Ak:n, Migin ym litkut on tarkoitettu akryylin päälle eli tältä osin lakkaus tulee välttämättömäksi. Sanotaan jopa siinä purkin kyljessä mutta kuka nyt ohjeita lukisi. Ilman akryylikerrosta ainakin tuoreet emalimaalit lähtevät pois veks. Testattua tietoa.

Kiiltävä lakka, litkut ja mattalakka saattaa olla toimiva yhdistelmä hopeoinnin poistamiseen. Toki microset ja -sol kannattaa kokeilla vaikka takeita tai tietoa ei olisikaan. Pilallehan ne siirtokuvat ei enää voi mennä.
Jos siirtokuvan alla on ilmakuplia, mistä hopeointi nimenomaan johtuu, ei niihin auta siirtokuvan päälle laitettavat lakat. Ilmakuplia varovasti puhkomaan ja pehmennysaineet käyttöön vain. Ja ennen jatkokäsittelyjä lakka siirtokuvien päälle, muuten on aina se vaara että lähtevät päälle tulevien litkujen ansiosta irtoilemaan tai muuten reagoimaan.