Pienoismallit.net

Panzer in Berlin 12

Valokuvia Berliinin lopputaisteluista - Panzer Kompanie Berlin ja Maus

Endekampf in Berlin/Endekampf um Berlin eli Berliinin lopputaisteluiden valokuvia aikajänteellä 23.4. - 3.5.1945.

Valokuvat ovat alunperin pääosin saksalaisista, venäläisistä, brittiläisistä ja amerikkalaisista arkistoista, kuten esim. AGMPG, BA, BA-MA, MGFA, RGALI, RGVA, VOV, TsAMO, NA, NARA, IWM jne…plus jotain yksityishenkilöiden julkaisemia.

Parhain terveisin, AJ

Kommentit

Kuvan 3 autenttisuus "hiukan" kyseenalainen…
Petri Mustalahti kirjoitti:
Kuvan 3 autenttisuus "hiukan" kyseenalainen…
Ukot vaikuttavat figuilta.
Figuuritko siellä taisteli :) vähän styreeniltä näyttää etummaisen taistelijan käsi, voihan olla myös irtokäsi…
Siellähän on ollut koko paketti tohinoissa :D
Kasimir K 16.10.2012 23:18 Vastaa lainauksella
Myöskin kuvassa olevan Pantterin piirteet(komentajan kupoli ja kk: pallokalotti) vaikuttais enenmpi A mallilta, kuin kuvatekstissä mainitulta D:ltä.
AJ 16.10.2012 23:53 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Mika, Janne ja Kasimir,

Hyvät havainnot ja tarkat silmät ko. tosiaan feikki kuva, jossa tausta on näköjään oikeasta kuvasta - nimittäin valokuvasta Friedrichstrasselta, johon on sitten näköjään läntätty figuja, kuvan vaunu lienee kombinaatio mallista ja valokuvista. Olisi pitänyt huomata, että kuvien joukossa on tälläinenkin viritys, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Deletoin kuvan. Kiitos hyvästä huomiosta.

Parhain terveisin, AJ
Mielenkiintoisia kuvia muuten :)
AJ 17.10.2012 11:33 Vastaa lainauksella
Moi Janne,

Joo, siinä on osa Panzerkompanie Berliinin pesäkekuvista (Pz IV & Pz V Turmit/tornit) katusijaintien & kaupunginosapaikan kera.

Yhteensä noita Pz IV pesäkkeitä oli 12 kpl:tta ja Pz V pesäkkeitä puolestaan 10 kpl:tta. Pesäkkeessä eli käytännössä tornissa oli kolmen hengen miehitys; pesäkkeen johtaja, ampuja ja lataaja.

16 pesäkkeestä löytyy varmuudella valokuvat kartan kera, tuossa edellä olen laittanut vain 13 pesäkkeestä kuvat. Kuvatuin pesäke oli tuo Pz.Kpfw. V Panther Ausf. G Bismarckstrassella Sophie Charlotte Platzilla Charlottenburgin kaupunginosassa, keskeisen sijaintinsa vuoksi.

Parhain terveisin, AJ
Moi AJ

Jep, mulla on ylimääräinen pantterin torni josta olen pidempään miettinyt tuommoista projektia. On vaan mennyt aikaa ihan muiden nikkaroimishommien parissa, no ehtiipä visioida :) En tiennytkään tuommoisista Pz IV-pesäkkeistä.
AJ 17.10.2012 23:39 Vastaa lainauksella
Moi Janne,

Tuo Berliinin panssarikomppanian eli Panzerkompanie Berlinin taistelut ovat oma mielenkiintoinen tarinansa, jotka vaativat paneutumista - myönnän ja tunnustan, että en tunne kovin syvällisesti niitä, mutta tiedän noiden pesäkkeiden sijainteja, kuten edeltä voi arvatakin.

Ymmärtääkseni nämä 22 pesäkettä (varikolla kunnostettuja Pz IV ja Pz V vaunuja ilman moottoria, voimansiirtoa, telakoneistoa jne…kaivettiin maahan) kuuluivat Berliinin kolmen Flak tornin (Flakturm I - Berliner Zoo, Flakturm II - Friedrichshain ja Flakturm III - Humboldthain) yhteyteen ja alaisuuteen ja siten ne kaikki yhdessä muodostivat keskeisen kiinteiden puolustusasemien puolustusrenkaan Berliinin ydinkeskustan ympärille.

Tietääkseni yksikään 22:sta Pz IV Turm ja Pz V Turm pesäkkeistä ei antautunut taisteluitta, mutta voinen olla väärässäkin.

Tunnen yhden saksalaisen, joka on paneutunut todella syvällisesti näihin pesäkkeisiin, mutten usko, että hän olisi halukas jakamaan tietojaan - hän ilmeisesti kirjoittaa kirjaa asian tiimoilta. Toistaiseksi tuosta yksiköstä on vain vähän julkista tietoa saatavilla.

Tässä on keskeiset asiat yksikön perustamisdokumentista:

Betr.: Aufstellung der Pz.Kp. (bo) 'Berlin'

1.) Es wird gebeten für die Verteidigung von Berlin mit Aufstellungsendtag 24.2.1945 die Panzer-Kompanie (bodenständig) 'Berlin' aufzustellen.

2.) Gliederung: 10 Pz. V, 12 Pz. IV
1 Kp.Führer mit je Panzer 1 Kommandant, 1 Richtschütze, 1 Ladeschütze

3.) Aufstellungsort: Waffenmeisterschule Berlin-Neukölln, Am Treptower Park 4 - 8 (Fest.Pak-Verband-Stab III)

4.) Unterstellung: Pz.Kp. (bo) 'Berlin' wird ab sofort dem Stellv.Gen.Kdo. III. A.K. unterstellt. Überwachung und Betreuung erfolgt durch Insp.d.Fest.Pak-Verbände Ost.

5.) …

6.) Materielle Bestimmungen:
a) gep. Fahrzeuge (Schadpanzer - unbeweglich) werden durch Gen.Insp.d.Pz.Tr. zugewiesen. Panzer stehen ab 22.2.1945 bei Fa. Krupp & Druckenmüller, Berlin-Tempelhof, abholbereit.
b) Munition: Abholung der 1. Mun.Ausstattung nach Weisung ObdE/AHA/Ib durch Stellv.Gen.Kdo. III. A.K.

7.) …

Gen.Insp.d.Pz.Tr./OKH/GenStdH/Org.Abt. Nr. I/1124/45 g.Kdos. v. 22.2.1945

gez. (Unterschrift)

Toivottavasti oli jotain apua. Parhain terveisin, AJ
Tuollainen kiinteänä asepesäkkeenä oleva vaunu on ollut takuulla vähemmän haluttu "palvelupaikka",olkoonkin tulivoimainen ja kohtalaisen pieni maali mutta silti…

Tuollainen olisi kyllä mukava aihe vaikkapa pienelle dioraamalle!