Pienoismallit.net

Panzer in Berlin 4

Valokuvia Berliinin lopputaisteluista - saksalaista sekalaista kalustoa

Endekampf in Berlin/Endekampf um Berlin eli Berliinin lopputaisteluiden valokuvia aikajänteellä 23.4. - 3.5.1945.

Valokuvat ovat alunperin pääosin saksalaisista, venäläisistä, brittiläisistä ja amerikkalaisista arkistoista, kuten esim. AGMPG, BA, BA-MA, MGFA, RGALI, RGVA, VOV, TsAMO, NA, NARA, IWM jne…plus jotain yksityishenkilöiden julkaisemia.

Parhain terveisin, AJ

Kommentit

rhakaleh 5.10.2012 15:36 Vastaa lainauksella
Hyvää settiä. Vaan jostain omituisesta syystä tämä on no. 4 kun edellinen on no.2?!?

Jotkut tarinat kertovat, että nuo Mk.V:t olisi laitettu tositoimiin aivan viime hetkinä. Kenties jonkinlaisina jalkaväen kuljetusvaunuina tai pesäkkeinä? Aseistushan noista näyttää olevan riisuttu, mutta olisivatko olleet edes ajokuntoisia ja tankattuja? Yhdessä kuvassa väitetään olevan vaunu miehistöineen ennen taisteluita, mutta enemmän näyttää siltä kuin kaksi vapaalla olevaa Luftwaffen miestä olisi kuvauttanut itsensä museovaunun edessä. Eivät ainakaan vaikuta suhtautuvan lähestyvään Götterdämmerungiin kovin totisesti.

Kenelläkään parempaa tietoa oliko tämä totta vai mallareiden ja sotahistorianörttien urbaanilegendaa?
AJ 5.10.2012 16:09 Vastaa lainauksella
Moi Rhakaleh,

Tämä on settiä neljä sen takia, että en ole vielä julkaissut settiä kolme. Panzer in Berlin 3 tulee olemaan eräänlainen spesiaalijulkaisu todellisen tapahtuneen Berliinin tst-tarinan kera, kun saan sen valmiiksi. Olen jo osan kuvista laittanut, teksti pitää vielä skriivata kokonaan. Jossain kolmossetin kuvissa tulee olemaan raatoja, mutta kuvat eivät ole erityisen julmia tai järkyttäviä. Jos sitten aikoinaan Panzer in Berlin 3 setin jotkut kuvat tullaan kokemaan järkyttäviksi yms…poistan ne.

Kyllä nuo kaksi MkV vaunua haettiin paikoiltaan tuosta Altes Museosta kiinteiksi pesäkkeiksi Lustgarden puistoon, joka on tuossa Domin eli Tuomiokirkon edessä ja museohan on taas ihan vieressä. Voipi olla, että Luftwaffen pojat ovat poseeraamassa, mutta todennäköisesti ei. Tuolloin ei oikein ollut aikaa poseerauskuviin, vaan tödennäköisesti hemmot ovat tosiaan miehistöä. Luftwaffen henkilöstö operoi muutenkin Berliinissä suurinta osaa tykkejä, mitä oli jäljellä ja joihin vielä oli ammuksia; kuten esim. 88mm it-tykit, 20mm it-tykit jne…; joten ei ole ollenkaan erikoista, että Luftwaffen pojat operoivat vanhoja museotankkeja kiinteinä pesäkkeinä. Pakkopullailmeethän hepuilla ovat, eikä rennot. Sitäpaitsi kukaan vähänkään järkevä itseensä kunnioittava panssarivaunumies ei noilla vaunuilla lähtisi taistoon vuonna 1945, mutta Luftwaffen pojat ehkä…mutta who knows…

Parhain terveisin, AJ
Nöyrä kiitos omalta osaltani. Olet tehnyt uskomattoman hyvää pyyteetöntä työtä pienen yhteisömme eteen.
Tekstisi ja kuvasi on tarkkaan tutkittu :)
Heikki 6.10.2012 10:54 Vastaa lainauksella
En tunne uniformuja enkä panssareita kovin hyvin, mutta uskoisin että kuva 9 otettu 1941 Smolensikissa tai jossain missä Venäjän sisällissodan aikaiset laitteet olivat muistomerkkeinä. Parivaljakon vaatetus ei näytä sellaiselta mikä oli käytössä vuonna 1945. Taustalla olevat ortodoksisen kirkon portaat ovat selvästi tunnistettavissa. Lisää kuvia paikassa:
www.landships.freeservers.com/Mk5_walkaround.html
AJ 6.10.2012 11:37 Vastaa lainauksella
Moi Timo ja Heikki,

Olkaa hyvä.

@ Timo, Kyllänhän sitä valitettavasti virheitä ja typoja tulee jatkuvasti tehtyä. Samoin kuvamateriaalinkin teksteissä yms…muuta on virheitä.

@ Heikki, Parivaljakon vaatetus ei itsessään kerro yhtään mitään, sillä vuonna 1945 Berliinissä oli käytössä mitä eriskummallisempia uniformuja ja vaateyhdistelmiä. Myöskään portaista ynnä taustasta on vaikea sanoa onko kyseessä Smolenskin kirkko vaiko Dom Berliinissä. Toki tuon linkin mukaan vaunu olisi Smolenskista, se voinee täysin pitää paikkansa. Toisaalta taas ko. kuva on saatu suoraan venäläisiltä, kuten nuo muutkin Berliini + MkV kuvat ja heidän mukaansa kuva on Berliinistä. Joten kumpikin vaihtoehto on siten validi.

En tiedä itse mistä kuva on, olisin taipuvainen uskomaan tuota linkkiäsi, sillä se vaikuttaa täysin loogiselta ja rationaaliselta, että vaunu olisi Smolenskista. Toisaalta venäläiset sanovat toista, mutta erehtyminen on inhimillistä ja kyllä hekin ovat voineet sekoittaa kuvia keskenään - teen itse kuvien sekoittamista keskenään vähän väliä, sen siitä saa kun kuvia on liikaa; pelkästään Berliini-kuvia on digitaalisessa formaatissa noin +/- 6000 kpl:tta, toki paljon niistä on samoja, koska yritän pitää erillään originaalit kopiot ja muut kopiot.

Vaihdan kuvan toiseen 100% varmasti Berliini MkV kuvaan.

Parhain terveisin, AJ