Pienoismallit.net

Jakovlev Jak-3

Semjon I. Rogovoi

Luutnantti Semjon Ivanovits Rogovoi, 64. GIAP, 2. Baltian Rintama, syksy 1944.

Malli on ihan hyvää laatua, valupurseita ei muistaakseni ollut paljoakaan. Osien sopivuus oli aika hyvä mutta moottorin/konekiväärien suojapelti vaati hieman viilausta ja kittiä. Ohjaamossa ja laskutelineissä käytin Eduardin etsiosia jotka olivat mallin mukana.
Kone on maalattu Revellin emaleilla sivellintä käyttäen. Maastokuvio on maalattu harmaan sävyillä nro. 57 ja 76. alapuoli on maalattu vaaleansinisellä nro.55 ja spinneri punaisella nro.36. Kulumat on tehty alumiinisävyllä nro.99.
Tuo kulumien teko oli enemmän sellaista kokeilua, ei ole tullut enen tehtyä enkä tiedä menikö vähän överiksi.
Samaten nuo siipien kulumat. Tein kulumia siipien tyveen, kohtiin joissa epäilen lentäjän ja mekaanikkojen enimmäkseen liikkuvan. Tein kulumia alumiinilla myös potkurin lapojen "etureunaan" eli reunaan joka on edellä potkurin pyöriessä.
Muistelin lukeneeni jostain, että Jak-3ssa olisi vaneripäällysteiset siivet? Tein kulumat ensin alumiinisävyllä, kunnes muistin tuon. Uudet kulumat tein ruskealla nro.82 ja okralla nro.88. muitakin pikku mokia tuli, mm. unohdin kiinnittää "taustapeilin" kuomun sisäpuolelle, myös antennilanka ja laskutelineiden jarrunesteputket jäivät.
Kone on lakattu Vallejon spraylakoilla. Eri lakkakerroksia on muistaakseni 4 ja niiden välissä ovat siirtokuvat, osa kulumista, pakokaasuvanat ja ruutijäljet. Yritin myös tummentaa paneelirajoja ohennetulla maalilla, mutta se(kään) ei oikein ottanut onnistuakseen. Mikä lie ollut, varmaan ohensin liikaa.
Kuomu on uitettu Kiilto-muovivahassa ennen kiinnitystä ja raamien maalausta. Maskeina käytin maskiteippiä sekä Eduardin maskeja joita tuli mallin mukana.
Siipien polttoainevalumat on tehty muovivahalla johon on sekoitettu hiukan mustaa akryylimaalia.
Ruutijäljet ja pakokaasuvanat on tehty Tamiyan Weathering Masterilla. Laskutelineet on maalauksen jälkeen sivelty Vallejon Sepia Washilla.

Pistäkeehän kommenttia.

Kommentit

Petri Lyy 20.10.2011 13:51 Vastaa lainauksella
Ensimmäinen kitisijä olen näköjään minä. Kuvat on paikoitellen jopa taiteellisia, mutta ei niiden perusteella pysty sanomaan itse mallista juuri mitään. Hyviä yksityiskohtia näkyy, mutta ei kokonaisuutta. Varmaan perusfotosetti vasemmalta, oikealta, ylhäältä ja alhaalta olisi arvioitsijoiden toivelistalla.
Riku Toppi 20.10.2011 14:31 Vastaa lainauksella
Nyt on parempia kuvia.
Rakennusjälki on hyvää, samoiten maalauskin on pensselillä tehtynä hyvä. Tuo pakokaasujuova on aika terävä. Siirtokuvat hyvin laitettu.
Hmm, nätisti maalattu ja kasattu, mutta kulumia olisi kaivannut muuallekkin kuin vaan kylkien saumakohtiin, siipiinkin jne.
Oippa 23.10.2011 20:09 Vastaa lainauksella
Kuvissa yksi ja kolme, potkurissa on jotain outoa. Yksi lapa livahtanut väärinpäin?
Riku Toppi 23.10.2011 20:29 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista! Potkurin lavat ovat kaikki kyllä oikeinpäin, yksi vaan näyttää olevan väärinpäin.