Pienoismallit.net

MiG-21 F-13

Pohjois-Vietnamin ilmavoimat

Minun panokseni menossa olevaan Vietnamin sota - ryhmärakenteluun. Sarja on Revellin, jota höystin Kuivalaisen etsiohjaamosetillä. Tämä ei ollut oikein täydellinen istuvuudeltaan ja se esim. pakotti minut jättämään kuomun auki. Muuten on oikein kiva lisä tähän sarjaan. Malli muuten oli sellainen tavallinen Revell, ei siis kammottava mutta ei erityisen hyväkään, osat menivät ihan mukavasti paikalleen.

Tästä koneesta ei sen hirveämmin mitään muuta löydy, paitsi tämä oli niitä MiG-21:siä jotka lennettiin suoraan Neuvostoliitosta Pohjois-Vietnamin ilmavoimille sodan sytyttyä. Koneissa oli Neuvostoliiton perusmaalaus, jota vietnamilaiset ilmeisesti höystivät tummanvihreillä länteillä joilla myös ylimaalattiin punatähdet.

Kommentit

Hieno MIGgi!
Tuo vihreä pyrstössa häiritsee pahasti..
Camo on onnistunut hyvin.
Rakennusjäljestä ei ole paljoa sanottavaa, onnistunut perusmalli, jota voisi vähän elävöittää. Mutta maastokuviointi on kyllä todella miellyttävän näköinen ja muutenkin iso plussa siitä, että olet tehnyt mallin tavanomaisesta poikkeavasta aiheesta.
Joo en itsekkään pidä tuosta räikeänvihreästä, mutta se kuitenkin kuuluu tähän. En tiedä sen tarkoitusta tarkalleen, varmaan joku huomioimiseen liittyvä juttu se on.
Veikkaan, että tuohon löytyy joku hyväkin selitys, koska ilmavoimien BIS-koneissa (ja kaksipaikkaisissa) on tismalleen sama vihreä joka vieläpä säilytettiin uudelleenmaalauksissa. Ilmavoimien koneissa se ei tosin näytä ihan noin räikeältä.

//edit: Hyvä selitys voisi olla siis joku antenni tms.
Petri Lyy 19.10.2011 19:17 Vastaa lainauksella
Enpä tiennytkään, että tunnukset muistuttivat noin paljon vihollisen tunnuksia. Oma design aika vähissä. Paneeliurien korostukset ovat aika napit täältä katsottuna.
Otto Suntioinen kirjoitti:
Joo en itsekkään pidä tuosta räikeänvihreästä, mutta se kuitenkin kuuluu tähän. En tiedä sen tarkoitusta tarkalleen, varmaan joku huomioimiseen liittyvä juttu se on.
Ei kuulu tähän versioon, F-13. Kyseinen antenni on vasta isommassa sivuvakaajassa joka on PF:ssä ja myöhemmissä versioissa. Myöskin antenni, joka on kuomun takana, pitää olla toisinpäin, eli taakseppäin kallellaan.
Kuomun asento on mahdoton jollei ole lankkua välissä. Eteenpäin aukeava kuomu on joko kiinni tai täysin auki johtuen avausmekanismista ja kuomun suuresta painosta.

Muutoi hyvä malli, minun makuun.
Korjasin tuon antennin ja lisäsin "lankun" kannattelemaan kuomua. Jep, F-13:sta ei ole tuota antennia. Olisin tietysti voinut selvittää asian ennen kun maalasin tuon vihreän. :D
VPAF:llä oli tosiaan melkoisen mielenkiintoisia väriyhdistelmiä koneissaan. Mielestäni mukavasti onnistunut MiG, paneelirajoja korostettu juuri sopivasti.
AJ 21.10.2011 10:31 Vastaa lainauksella
Moi Otto,

Mainio MiG-21 F-13 - hieno panostus Vietnam-ryhmärakenteluun. Tuo camo on aika jännä ja tyylikäs samalla kertaa; todellakin mielenkiintoinen. Aina oppii uutta, sillä en tiennyt, että Pohjois-Vietnamin MiG:ien perusmaalaus oli NL:n, jonka päälle vietnamilaiset laittoivat tumman vihreää. Kuten Petri O kommentoi, Pohjois-Vietnamin lekojen kansallisuustunnarit ovat kopio jenkkien tunnareista eri väreillä - mikähän vietnamilaisten pointti tai taustajuttu tuossa tunnareiden kopionnissa sitten puolestaan oli? Tosiaan mukavasti onnistunut MiG-21, jossa on yksi mielenkiintoisimpia camo-värityksiä. Parhain terveisin, AJ
Eikös nuo vihreät pinnat neukkujen koneissa ole joitakin tutkaan liittyviä vastaanottimia/lähettimiä tms. ??
Ja hieno on mallisi toteutukseltaan kaikkien kuvaamiesi vaikeuksien jälkeen.
Otto on rakentanut mainion Mig:n mallin.Tuo naamio väritys hieman kummastuttaa.Pohjois Vietnamin Migit olivat alumiini lakka värityksessä pääsääntöisesti.Samaan tapaan kuin Omat F Migimme.Naamiomaalattuja koneita toki oli myös niissä oli usein kenttä oloissa tehty naamio maalaus.Täytyy sanoa Camo on kuitenkin hyvin onnistunut ja komean näköinen samoin kuin itse mallikin.
Revelli on vaan onnistunut"tyrimään" kuomun pahemman kera mikä pilaa mallin yleisilmettä.Auki asennossa tuota ei kuitenkaan niin huomaa.Onko tämä malli oikeasta kone yksilöstä vaiko yleis näkemys aiheesta
Tämä lentokone on todella komea osaisinpa itse tehdä tuollaisen.
Opa ja muut: Tuo NL:n camo johtuu siitä, että nämä koneet lennettiin suoraan Neuvostoliitosta tässä ulkoasussa, eikä siis ilmeisemmin ollut suurempiä syitä maalata näitä muutamamaa konetta sen erikoisemmin uudelleen, vaan vähän "tuunata" vanhaa.
Morjens Otto.Palaisin vielä tuohon Migin naamio kaavioon ja sen sävyihin.Mallissa näyttää olevan blue/ medium blue/blue gray naamio väritys.Nämä sävyt tulivat N.L:n koneissa käyttöön vasta 80-luvun lopulla Su-27 koneiden "ilmaherruus" sävyjen myötä.Ensimmäiset Mig-21F koneet toimitettiin Pohjois-Vietnamiin huhtikuussa 65.Tuolloin NL:n Mig kalusto oli pääosin metallin/alumiinilakan väristä.Camo sävyt joita harvoin V.V.S:n lekoissa tuohon aikaan käytettiin olivat lähinnä Tumman/keski vihreä ja tumman/ vaalean ruskea ja vaalean sininen/vaalean harmaa alapinnoilla.Näitä sävyjä oli pääosin D.D.R:ään ja lähi-itään toimitetuissa koneissa.Ainoat siniset naamiovärit VPLAF koneissa löysin Mig-17 ja Mig 21Bis koneista,en siis F-mallista.Jos sinulla on jokin lähde jossa näitä sinisillä sävyillä maalattuja Migejä on neukku ja vietnam tunuksilla olisin kiinnostunut sekä kiitollinen tiedoista.Terv.Opa L.
Täytyy sanoa, että en parhaalla tahdollakaan onnistu näkemään mallissa sinistä. Tuo tummin väri on hiukan sinertävä, mutta muut ovat selvästi ruskeaa ja vihreää. Etenkään tämä ei näytä Venäjän nykykaaviolta. Mainitulta neuvostokaaviolta tämä enemmän näyttää. MiG-21-raamatussani ei kylläkään ole mitään viitettä, että F-13-koneita olisi ollut maastokuviossa, joskaan sitä ei myöskään kiistetä. Muutaman yksilön kohdalla on erikseen mainittu, että ne ovat hopeanvärisiä. Mutta sen sijaan vaikuttaa, että tämä kyseinen yksilö (6122) on todellisuudessa ollut PFM-alatyyppiä ja sen kohdalla on erikseen mainittu tan/green/brown-maastokuviointi. Tämä selittäisi monia asioita. Löytyypä kirjasta piirroskin juuri tästä yksilöstä juuri tässä kuvioinnissa.
En ole missään vaiheessa väittänyt että tämä olisi joikin Venäjän nyky kaavio.Sävyt ovat selkeästi sinisen puolella.Minun koneen näytöllä ei kyllä mitään ruskeaa ja vihreää näy, tosin tuo toinen tummempi sävy on kyllä hieman ruskehtava.PFM alatyypin koneissa kyllä löytyy paljon noita edellä mainituja tan/ green/ brown sävyjä.Vihreää ei löydy kyllä mielestäni kuin perä evän "väärästä"vihreästä antennin suoja kotelosta.Kysymys olikin nimen omaan siitä onko F-Migejä ollut tälläisessä värityksessä?
Voi olla, että kaaviot ovat muuttuneet välillä useampaankin otteeseen. Luulin sinun tarkoittaneen sitä sinistä kaaviota jota Venäjän koneissa näkyy edelleen. Joka tapauksessa tämä malli ei sinisessä kaaviossa ole. Kysyin varmuuden vuoksi vielä toisenkin mielipiteen. Lisäksi minun näytölläni näkyvät värit täsmäävät oikein hyvin kyseisen kirjan piirrokseen.
Ja olennaisin pointtini oli, että ilmeisesti kaavio on tähän yksilöön ihan oikea, mutta alatyyppi väärä.
No näin ilmeisesti on.Itseäni kummastuti nimenomaan tuo naamio maalattu Mig-21F ja se että N.L. olisi toimittanut näin maalattuja koneita Vietnamiin.Nuo Tan/Green /Brown koneet olivat kai alunperin matkalla D.D.R:n mutta menivät sitten Vietnamiin koska tarve oli ilmeisempi.Noista väreistä on nyt turhaa ruveta inttämään.Olen kuitenkin edelleen sillä kannalla että,sävyt ovat voimakkaasti siniseen viitavat.Vertasin itse niitä Osprey:n Mig-21 units of Vietnam War kirjan väripiirroksiin eivätkä ne täsmää g/t/b sävyihin.NOh mutta mitäs noista…onhan noita värejä riittämiin.
P.S Pakko palata vielä tähän Otto Suntioisen Migiin.Näin tänään mallin "livenä" ja kyllä väritys on Green ,Brown ja Tan,alapintojen ollessa vaalean siniharmaat.Meikäläisen läppärin näytöllä malli näyttäytyy edelleen erilaistan sinisten sävyjen variaationa.Muut Oton mallien värit vastaavat netissä "live" värejeä hyvin ilman mitään suurta "muljahdusta".Miksi näin en ymmärrä?Atk taitoini eivät yllä edes kastemadon tasolle,lähin vertaus kohta olisi kai kivi.Pahoittelen aiheuttamaani "turhan aikaista " sotkua.Opa L.
hiano on kyllä