Pienoismallit.net

Finnair Embraer 170

OH-LEG

Tässä olisi sitten toinen osallistuja meikäläiseltä Siviililentokone-ryhmärakenteluun.
Hasegawan malli TwoSixin Finnairin uuden liveryn siirtokuvilla höystettynä. Maalattu Revellin ja Xtra Colorin väreillä.

Ensimmäinen Hasegawan mallini, joka meinasi jäädä kauppaan mielestäni kovinkin kovan hinnan puolesta; 30e pienestä siviililekosta, kun samaan skaalaan saa reilulla 20e laajarunkoja. Noh Rayn julkastua Finnairin uuden liveryn siirtokuvat, ei voinut ittelleen enää mitään :)

Malli sinänsä oli mielestäni todella laadukas ja meni kasaan hienosti. Kittausta oli vain nimellisesti.

Vaikeudet/vastoinkäymiset alkoivatkin sitten vasta maalauksen yhteydessä. Suurin osa näistä johtuikin allekirjoittaneesta. Ensimmäinen ja toinen valkoinen kerros runkoon meni hienosti, kolmannen kanssa homma menikin sitten reisille: olin vaihtanut ohenteen Tikkurilan ruiskuohenteesta tärpättiin tämän loputtua. Toisen valkoisen kerroksen maalauksesta oli noin 12h ja päätin illan pimeinä tunteina heittää 3. kerroksen ennen nukkumaan menoa. Ruiskuohennetta käyttäessäni Revellin värit ovat olleet helposti seuraavaa kerrosta vaille valmiit kuudenkin tunnin jälkeen. Tällä kertaa ei sitten tuo 12h:kaan riittänyt ja maali alkoi "kiehumaan". Kiroilua pirusti ja pikainen päätös: pesen kaikki maalit pois kerta mallissa oli vain valkoista - virhe nro 2. Muovi suli/pehmeni tämän pesun aikana siten että runko oli kauttaaltaan täynnä sormenjälkiä. Annoin tämän "taideteoksen" olla muutaman päivän ja mietin et mitä hittoa teen sen kanssa. Päätin olla ostamatta uutta sarjaa, joten sitten vaan hiomaan ja kittailemaan runkoa uuteen kuosiin. Osa detaljeista tietysti hävisi tämän operaation aikana mutta homma jatkui ja lopulta sain mallin maalauttua valkoisen osalta. Aika siirtyä siipiin. En tiennyt tarkalleen Finnairin sävyä siipiin, joten oletin sen olevan sama kuin sarjan J-Airin väri FS16440, mitä sai Xtra colorilta (X137). Ei muutakuin harmaata pintaan, rungosta oppineena otin varman päälle ja annoin värin kuivua pari päivää ennen seuraavaa kerrosta (olin hyvin tyytyväinen tuohon Xtra colorin väriin: pinta kiiltävää ja jälki tasaista). Sitten vaan kerros nro 2 ja taas kiehuu!!! Meinasi Emppu lähteä sillä hetkellä ensilentoonsa! Surffailin sitten foorumeita täällä läpi ja törmäsin että Xtra colorin väreillä kuivumisaika on helposti 7:kin päivää!! Epätoivo valtasi ja ei auttanut sitten muu kuin ootella päivä tolkullla kuivumista ja sitten hiomisten kautta pintaa tasaiseksi ja uutta kerrosta päälle. Tämän seikkailun aikana tuli referenssikuviakin lisää ko. koneyksilöstä uusissa väreissä ja niistä kävi ilmi ettei tuo harmaa ole oikea Finnairin koneeseen, joten sekin meni sitten mäkeen. :(

Loppujen lopuksi tämä kyseinen murheenkryyni tuli sitten väreihin. Hieman varoituksen sana pensseleillä sutijoille noista Xtra colorin väreistä; eivät ole ihan meitä pensselijöitä varten.

Siirtokuvien laittamisen kanssa ei ollut mitään ongelmia, mutta huomasin että Rayn kuvissa oikeanpuolisen kyljen FINNAIR teksti on väärässä paikassa ja ikkunoita on siirtokuvassa 19, kun oikeasti niitä on ko. koneessa 18, kuten tästä kuvasta näkyy. Tämä tekee sen että kylkien FINNAIR tekstit eivät ole "samoilla paikoilla". Tätä oli kuitenkin mahdotonta lähteä korjaamaan.

Mietin muutamaan otteeseen kannattaako tätä täällä julkaista/laitanko arvostelun auki, mutta kaikkien noitten ongelmien jälkeen olen kuitenkin lopputulokseen tyytyväinen. Ehkä tästä on sitten jotain opetuksellistakin hyötyä :)

Kommentit

Vaikeuksista huolimatta käsittämättömän siistiä jälkeä näin pieneen mittakaavaan. Ei ehkä täydellinen, mutta hieno.
Kaunis malli. Mainitsemasi ongelmat maalauksessa eivät näy lopputuloksessa joten kärsivällisyydestä erikoismaininta.
Jätän kehut tähtien varaan ja kritisoin vain ohjaamon lasien mattapintaisuutta. Aivan loistava yleisilme kuitenkin!

t:J
wade 10.9.2011 09:49 Vastaa lainauksella
Katastrofivaiheista tinkimättömään lopputulokseen, valmiista mallista on hyvin hankala päätellä että rakentamisessa olisi tapahtunut mitään sen kummempaa. Finnair-tekstin paikka ja jopa ikkunoiden määrä on juuri sen tyyppisiä juttuja jotka harmittaa usein lähinnä mallin rakentajaa itseään, eipä noita moni tarkkasilmäisempikään huomaa jos ei erikseen asiaa mainitse. Mulle ainakin menee pikku-Emppu täysin läpi ihan tässä asussaan! Siirtokuvat on mallikkaat ja kiva huomata että TwoSixin kabiini-ikkunat ovat menneet parempaan suuntaan, kaihtimien illuusio on jo aika hyvä.

Tuo Xtracolorin pidempi kuivumisaika pitää kyllä paikkansa, itse olen tulkinnut sitä niin että maali tasoittuu näin paremmin mutta viikkoa en ole omissa malleissani joutunut kyllä odottelemaan? Samoin maalin kiehumiseen en Xtracolorin kanssa ole törmännyt vielä kertaakaan, joten todella huonoa tuuria on kohdalle nyt osunut.

Mallin täytyy olla aika pieni tässä mittakaavassa, joten nämä lähikuvat ovat varmaan liiankin karuja ja livenä malli näyttää todennäköisesti vielä vähän paremmalta. Detaljien häviäminen hionnassa saattoi tehdä jopa hyvää yleisilmeelle, itse en ainakaan osaa mitään paneeliuria tai kömpelöitä pitotputkien mallinnuksia tähän enää kaivata.

Mitä tähän nyt enää sanoisi, tuoltahan ne esikuvatkin näyttävät eli eikös silloin se pienoismallikin ole onnistunut. Hyvä malli, hienoa!
-----
tomijar 17.9.2011 14:16 Vastaa lainauksella
Kiitokset kaikille kommenteista ja arvosteluista. Hyllyssä olis B777 oottamassa mikä "söisi" myöskin tuota Xtra colorin harmaata… Saas nähä kuinka sen kanssa käy, pakko se on yrittää sillä värillä pensselillä sutii..
Hups, tämä Finnairin kaunistus oli mennyt minulta täällä ihan ohi silmien.
Hienoa pensselityöskentelyä kertakaikkiaan.
Siistiä pensselöintiä! Voi kumpa itse joskus..

Pakko kysyä.. millä merkkisellä maalilla, millä ohenteella? Hiot aina kerrosten välissä?

Itsellä pensselöinti vähän hakusessa, joten jos kehtaat vastata, niin kaikki neuvot on tärkeitä:)
tomijar 4.12.2011 22:17 Vastaa lainauksella
Tomi: Revelliä ja Xtracoloria tuossa on ja ohenteena tärpätti, niinkuin stoorissa kertoilin.
Kyllähän se pensselöijällä noin menee eli maalausten väleissä hiotaan. Välillä enemmän välillä vähemmän :) Helpoimmalla pääsee kun ohentaa maalia kunnolla, mutta kova ohentaminen lisää maalauskertojen määrää. Joten vähän tapauskohtaisesti tulee noita ohennuksia tehtyä.
Oikein paljon kiitoksia!:) Vesihiomapaperilla varmaan hiot? Ja onkos se sitten niin, että tuo päällimäinen maalikerroskin on hiottu? Taino, taitaapa se niin olla.. siihen vaan lakka sitten päälle.
tomijar 4.12.2011 22:25 Vastaa lainauksella
Ei ole viimeiset kerrokset hiottu, koska en ole lakannut tätä mallia. Maaleilla on itsessään mukava kiiltävä pinta, joten olen lakan jättänyt väliin.
Eli jos viimeiset kerrokset hiotaan, lakka. Muussa tapauksessa ei.

Kadehdittavaa miten olet saanut pelkällä pensselillä noin tasaisen pinnan :o