Pienoismallit.net

Taistelutauko tropiikissa

Jossain siellä Tyynellämerellä vuonna 1944. Kaksi haavoittunutta U.S.M.C.:n taistelijaa on kannettu etulinjan taakse odottamaan JSP:lle pääsyä. Hyökkäysvaunun miehistö viettää samaan aikaan lakisääteistä eikä osallistu tapahtumiin. Väsähtänyt vartiomies vetelee norttia.

Tankki
Dragonin Sherman M4A2 late PTO meni kasaan ilman suurempaa dramatiikkaa. En jaksanut hirveästi panostaa rakennusteknisesti, vaan liimailin kamat kokoon suoraviivaisesti. Peittomaalina toimi Tamiyan Field Grey XF-65 eri sävyt. Alla esivarjostukset. Vähän vaaleahan tuosta tuli… Litkutuksiin ja sääefekteihin käytin öljyvärejä ensimmäistä kertaa mutten tosiaankaan viimeistä, sillä sen verran tykästyin värien työstettävyyteen.

Varustekasa
Tässä on pääasiassa Verlindenin M5 Stowage Setin tuotteita. Puuloorat tein itse kartongista.

Figuurit
Koottu pääosin kolmesta Verlindenin USMC-setistä, vaikka irtokämmeniä ym. poimin joistain vanhoista sarjoista.

Maalaus ja viimeistely meni vähän pieleen. Väritin uniformut neljällä eri vihreän sekoituksella mutten kirjoittanut koostumuksia ylös. Oli vähän hankalaa löytää oikeat sävyt varjostuksiin ja kuivahivelyihin.
Ihot ja naamat meni muuten vaan reisille mutten alkanut uudestaan väsäämään.


Maisema ja sommittelu
Sommittelin kokonaisuuden niin, että reunoille rakentuu nousevasta maastosta ikäänkuin kehykset. Keskelle syntyy aukio, johon katse luontevasti kohdistuu. Vasemmalla puolella kolme figuuria ja oikealla Sherman + varustekasa muodostavat tylpän nuolenkärjen, jolloin (ainakin periaatteessa) katse imeytyy tapahtumiin. Tätä helpottaa myös se, että takalaita on keskeltä avoin.

Liimasin paksun pahvin päälle styroksista maaston muodot. Sen päälle rappasin tasoitemassaa/polyfillaa, johon kiinnitin aluskasvillisuudeksi sätkätupakkaa ja jotain sirotetta.

Seuraavaksi maalasin sotkun tumman ruskealla. Tähän upposi maalia vähän liikaakin ja osittain turhaan, sillä varsinaisten viidakkorehujen kiinnittämisen ja maalaamisen jälkeen aluskerrosta ei juuri näy.

Kasveiksi kelpasi kotimaisen kangasmetsän sammalet, ovenkoristeista tms. irrotetut pienet tekokukat, kaapista löytynyt muovilehvä ym. Nämä piti liimata yksitellen omiin reikiinsä. Välillä kiinnitin lakoontuneimpia osia veden ja erikeepperin sekoituksella. Palmun rakennusaineina on männynoksa + tulostuspaperia.

Maalasin risut useilla eri vihreän, ruskean ja tummankeltaisen sävyillä. Kokonaisuutta piti vähän hakea, sillä liian vihreä maasto kadotti vasemmanpuoleiset figut kokonaan. Keltaisella sain lisää avonaisuutta eikä maasto ole enää niin tukossa.

Kumpi tässä dioraamassa näyttelee pääroolia, luonto vai julma sotakoneisto? Ajattelen, että ne ovat aika hyvin tasapainossa.

Kommentit

Luonto
Oikein trooppinen ja kostea tunnelma. Jotenkin satumainen fiilis diossa, joka ei ole kuitenkaan huono asia. Tuon fiiliksen pohjalta en pohdi tässä mitään tankin likaisuutta yms.
Esaan yhtyen: Jotenkin satumainen, ikäänkuin videopelistä otettu kuva. Tropiikki ei oikein aidolta näytä.
Figuurit hyvin tehtyjä. Varsinkin tuo tupakkimies..
Mutta olisikohan ko. armeijan sotilaat pitämässä pakollista taukoa, jos kaveri olisi apua vailla…

Eli tässä on mielestäni kaksi aihetta yhdistetty toisiinsa himpun väärin. Tämä on minun näkemykseni.

Vaunu on ihan muuten ok, mutta nuo kettingit poikkeaa aika lailla muusta.
Kokonaisuus on kuitenkin ihan kelpo ainesta ja tykkään tästä näin:
Hyvää kommenttia! Ymmärrän kyllä nämä satumaa-vertailut. Alunperin ideana olikin lähteä tekemään The Thin Red Line -leffasta peräisin olevaa asetelmaa, jossa koskemattoman luonnon keskellä jylläävä länsimainen sotakoneisto olisi täysin vieras elementti siihen ympäristöön. Tämä ei kuitenkaan ihan toiminut, vaan koitin pehmentää tuota kontrastia. Anyway, maasto ja muu kalusto on kyllä eri maailmasta.
Toisaalta Aasian viidakossa vierailleena voin sanoa, että se parhaimmillaan näyttää jopa vieläkin räikeämmältä kuin tässä…;-)
Kasvien värit ovat ok ja niissä on mukavasti vaihtelua. Vaunun ja haavoittuneiden väliin ei ehkä olisi kannattanut laittaa noin paljon sammalta. Nyt se näyttää sammalmatolta. Osa alueesta olisi kannattanut jättää puhtaammaksi/ hiekalle+ vähän kasveja sinne tänne. Takakulmissa pusikko toimii hyvin.
Nuo kettingit ovat ehkä vähän turhan kirkkaan ruosteiset? Vaunu on aika vaalea, mutta mielestäni muuten maalaus on onnistunut.
mallaaja 9.4.2012 21:32 Vastaa lainauksella
oletko ottanu mitää luonnosta, kun nayttää NIIN AIDOLTA!!!!!!!!! esim,toi ketju ja ruoste!!!!!