Pienoismallit.net

M198 155mm Howitzer

USA:n keskiraskas haupitsi

80-luvun alussa USA:n armeija ja merijalkaväki otti käyttöönsä uuden 155 millisen vedettävän kenttähaupitsin (Howitzer) M198. Tykki voidan kuljettaa taistelualueelle vaikkapa helikopterilla. M198 on nykyiselläänkin operatiivisessa käytössä sekä USA:n ja mm Australian sotajoukoilla.

Trumpeterin sarja on melko selkeästi suunniteltu, muovin laatu oli vain merkillisen haperoa, pienet nipukat ja korvakkeet murtuvat herkästi jo maalauksen ja käsittelyn aikana. Malli on muuten suoraan boxista, ainoana muunnoksena omatuotanto alumiiniputki ja aika näkyvät jarruhydrauliletkut.

Kommentit

Jytky. Todella aidon oloinen. Jos jostain pitää mutista niin oletuskuva ei tee oikeutta mallille.
voi olla että kuvakulma valehtelee, mutta näyttää enemmänkin kanuunalta kuin haupitsilta.
Erittäin tyylikkään näköinen. Rakennusjälki näyttää hyvältä, kuten myös maalaus. Oliko sarjassa kuinka paljon valuvirheitä?
Marko Svärd kirjoitti:
voi olla että kuvakulma valehtelee, mutta näyttää enemmänkin kanuunalta kuin haupitsilta.
En näistä isoista pyssyistä sen tarkemmin tiedä, Wikipedian mukaan kanuuna-nimitystä käytetään kenttätykeistä, jotka pystyvät ampumaan vain melko pienellä korolla. Kaliperit ym. ulkomitat voivat olla samoja kuin haupitseissa, joiden ampukulma voi sensijaan olla jopa 70 astetta.
Monissa M198 Youtube kuvissa ammuskelivat melko pystyillä putkilla, josta päättelin tämän pyssyn olevan oikeastikin haupitsin.
Engl.kielinen termi "Howitzer" voidaan kai kääntää merkitsemään haupitsia, tai kenttätykkiä yleensä ?
Tiedä sitten…

Mallin muovivalu oli erinomaisen tarkkaa ja hyvää, valuvirheitä ei nimeksikään.
varmaan on ihan oikein tuo nimi ja varmaankin myös mallin mitat. Ainakin suomen harmaissa opetettiin että putken pituus määrää onko kyseessä kanuuna vai haupitsi. En muista enään mikä kerroin oli mutta se ilmoitettiin esim 20xputken halkaisija. Kanuunalla pystyy ampumaan myös korkealla korolla jolloin kantomatka on pitkä. Haupitsi on lähinnä kanuunan ja heittimen välimuoto(ammuksen lentorata). Saattaa USA:n armeijalla olla eri määritteet tuohon nimitykseen.