Pienoismallit.net

Westland Whirlwind

Operation Starkey

Olen jo pitkään kaivannut vitriiniini tätä yhtä kauneimmista (mielestäni) toisen maailmansodan koneista, joten nähtyäni tämän mallin kaupanhyllyssä oli ostopäätös helppo.

Malli on tuttua Airfixsia, ei turhia yksityiskohtia ja kohtuullisen tuskaton kasattava.

Maalaukseen kaipasin värikkyyttä, jota britti koneissa ei liiemmin ole, ainoa mahdollisuus oli maihinnousuraidat, mutta Whirlwind oli jo poissa käytössä normandian aikaan.
Nettiä kolututessa törmäsin operaatio Starkeyhin jonka oli määrä toteutua 1943. Eli kyseessä olisi ollut Diepen tapainen isku, potenssiin kymmenen.
Starkeyn suunnittelu oli jo pitkällä ja sen arkistoista on löytynyt mm. ohjeet operaatioon osallistuvien koneiden tunnistemaalauksista.
Maalauksista sovittiin tehtävän voimakaskontrastisia lähinnä operaatioon osallistuvien kokemattomien yhdysvaltalaisten joukkojen vuoksi.
Välimerellä nopeasti ja suotuisasti edenneet sotatoimet veivät lopulta Starkeyn resurssit ja liittoutuneet päättivätkin keskittyä jo vuoden 1944 isoon maihinnousuun.

Maalaus suoritettiin Humbrollin ja Andrean akryyli väreillä ja viime silauksen antoi Humbrollin mattalakka.
maalit ja lakan mallin pintaan siirsi siveltimet.

Kommentit

Kaunis malli kauniista esikuvasta. Tämä oli kyllä melko futuristisen näköinen lentokone.

Nyt on kyllä pakko kysyä se perinteinen - eli mistä ostit? Nimittäin himottaisi itseänikin tämä sama mallisarja.
Kiitoksia kommentistä, tämä yksilö tarttui matkaan lahden kärkkäiseltä, airfix on julkaissut tämän mallin uudestaan starter set boxsina (sisältää maalit, siveltimet ja liiman). Noita laatikoita olen satunnaisesti nähnyt ihan markettienkin hyllyillä.
AJ 5.8.2011 13:23 Vastaa lainauksella
Moi Timo,

Mielenkiintoinen lekovalinta, josta toteutus ihan yes. Westland Whirlwind ei liene niitä tutumpia koneita, enpä tunne itsekään WW:n edesottamuksia kovin hyvin - aukko sivistyksessä.

Operaatio Cockadehan koostui kolmesta erillisestä operaatiosta: Starkey, Wadham ja Tindall, jotka kaikki meni periaatteessa läskiksi tai ainakin niiden tarkoitus ja aikaansaannos; jopa wikistäkin löytyy ytimekäs selitys niihin: en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cockade

Puolestaan Dieppe Raidin tai Operation Jubileen ilmataistelu oli koko Länsirintaman suurin ilmataistelu Liittoutuneiden ja Luftwaffen välillä ns. given time & space - se oli yksittäisenä ilmataisteluna suurempi kuin mitkään vuosien -43, -44 ja -45 Liittoutuneiden ilma-armandien clashit Luftwaffen kanssa. Samoin Dieppen ilmataistelut LW:n ja RAF:n ja USAF:n välillä oli Länsirintaman merkittävin/suurin taistelu hävittäjäkoneiden kesken. Dieppen jälkeen ei enää koskaan tapahtunut vastaavan kokoista ilmataistelua Luftwaffen ja Liittoutuneiden kesken. Dieppen ilmataistelu on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista ilmarähinoistä koko WWII:n ilmataisteluiden joukossa.

Tuo WW on piristävä lekoaihe - mielenkiintoinen. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Westland Whirlwind ei liene niitä tutumpia koneita,
Käsittääkseni Whirlwindistä on jokin tsekkifirma lupaillut 1/72 skaalan mallisarjaa - tosin tsekkiläisellä Special Hobbyllä on jo aikaisemmin ollutkin tästä konetyypistä resiiniosilla höystetty mallisarja, jota ei taida enää ihan helposti löytyä.

Meikäläisen märkä uni (yksi monista) on Tamiyan valmistama 1/32 mallisarja tästä koneesta. Taitaa Suomi voittaa jalkapallon maailmanmestaruuden ennenkuin tuo toteutuu …
Älähän nyt, Tamiyahan on jo julkaisut eksoottisia malleja maakalusto puolella, jospa kohta alkaa tulla siivekkäiten vuoro. Eikös tästä ollut jonkinlainen 1/48 viritys olemassa…
Hieno pensselillä maalatuksi.Tätä laatikkoa olen itsekkin hypistellyt ,,marketissa ja löytyy Turun muovitukustakin.