Pienoismallit.net

N-mittakaavan pienoisrautatie

Tunnelin sorastus ja mäen päällystys

Tunnelin viimeisteleminen

Tunnelin rata piti sorastaa/sepelöidä (kumpi lienee oikea termi) ennen mäen päällystämistä. Muutamaa hankalaa hetkeä lukuunottamatta työ sujui melko hyvin. Käytin harmaata valmissoraa, jonka kastelin ensin pesuaineella vahvistetulla vedellä (pintajännityksen poistamiseksi) ja sen jälkeen lisäsin pipetillä ohennettua liimaa kauttaaltaan soralle. Tämä vaati pari liimauskertaa, mutta lopputuloksesta tuli lopulta oikein hyvä. Vielä sitä varsinaista tekniikkaa pitää hioa, sillä vesi silti tuppaa pisaroitumaan soran päälle pesuaineesta huolimatta. Kuulemma kannattaa käyttää alkoholia (Lasolia?) veden seassa, tämä saattaisi toimia pesuainetta paremmin. Pitää kokeilla.

Vaalensin tunnelin seinäpaloja maalaamalla ne hieman vaaleammaksi, näin ne näyttävät hieman paremmilta. Lisäksi kiinnitin viimeisen foamista leikatun seinäpalan puristamalla sen parin naulan väliin, näin sen saa helposti pois, mutta se ei kuitenkaan irtoile liian helposti.

Mäen päällystäminen

Mäen päällystin harjoitusmäkeä rakentaessa hyväksi havaitulla tavalla. Kiinnitin kanaverkon mäen päälle niittipyssyllä. Osa niiteistä ei uponnut ihan loppuun asti, joten niitä piti naputella vasaralla, mutta ei se ongelma ollut.

Kanaverkon päälle levitin kankaankovettimessa liotettuja Chifonet-paloja. Tämä tapa on siitä hyvä, että päällystestä tulee kevyt mutta kuitenkin vahva. Lisäksi Chifonet pysyy tasaisena eikä mene kuopille, vaikka kanaverkko olisikin vähän isompisilmäistä. Ladoin pääasiassa vain yhden kerroksen rättejä, tämä riitti hyvin, sillä päälle tuli sitten vielä kipsikangasta.

Kipsikangas on käytettävyydeltään erinomaista. Sitä oli helppo levittää hankaliinkin paikkoihin, kuten tunnelin suuaukkojen ympärille. Kankaan päälle levitin vielä kerroksen löysää kipsiä, etenkin hankalimpiin paikkoihin.

Kommentit

Eikö olis kannattanut ennen sorastusta maalata raiteet?
Tuukka O. 29.6.2012 22:24 Vastaa lainauksella
Oskari Reinikka kirjoitti:
Eikö olis kannattanut ennen sorastusta maalata raiteet?
Kiitos kommentistasi, Oskari. Raiteiden maalaus ei suoraan sanottuna tuossa vaiheessa käynytkään mielessä. Kuitenkin tunneliin näkyy niin huonosti, että tunnelin rataosuuden viimeistelyllä ei ole minusta suurta hätää. Mutta hyvä kun otit asian esille, sitten kun sorastan muun radan, täytyy tuota maalausasiaa miettiä tarkemmin. Pieni päässä kytevä ajatus on siirtyä maalausvaiheeseen vasta sorastuksen jälkeen ja maalata koko rata vähän litkutustyyliin ruskeanharmain sävyin, jolloin rata ikäänkuin sulautuu ympäröivään soraan. Enhän minä tästä oikeastaan paljoa tiedä, josko se on järkevä idea, mutta kokeilemallahan se selviää :) Mutta taidat kuitenkin olla tuossa asiassa ihan oikeassa, kiitos vinkistä.
Ainakin H0 mittakaavassa ennen sorastusta kynäruiskulla maalattu raide näyttää tältä: s211.photobucket.com…rautatiet/Uusi%20rata/uusi%20osa/?action=view&current=DSC_0191.jpg

Nykyiseen N -rataani olen tehnyt samalla tavalla, myös tunneleihin.
Tuukka O. 30.6.2012 16:01 Vastaa lainauksella
Oskari Reinikka kirjoitti:
Ainakin H0 mittakaavassa ennen sorastusta kynäruiskulla maalattu raide näyttää tältä: s211.photobucket.com…rautatiet/Uusi%20rata/uusi%20osa/?action=view&current=DSC_0191.jpg

Nykyiseen N -rataani olen tehnyt samalla tavalla, myös tunneleihin.
Ruiskullahan se olisi kieltämättä helppo juttu. Sääli vaan että ruiskua en omista :( Mutta kiitos hyvästä huomiosta, täytyyhän rata toki maalata ennen sorastusta. Pitää nyt miettiä, josko se siveltimelläkin onnistuisi. Ei kai mikään nyt varsinaisesti estäkään sivellinmaalausta. Kokeillaan.
Motonetista saa ruiskuja parilla-kolmella kympillä. Semmoinen mullakin on jo ollut useamman vuoden. Jotkut haukkuvat mutta mulla ei ole ollut ongelmia sen kanssa.
Tuukka O. 30.6.2012 20:56 Vastaa lainauksella
Niin, ei se ruisku niin ongelma ole, lähinnä kompura. Kerralla kannattaa kuitekin ostaa hyvä, ja hyvä maksaa sen vajaan parisataa kuitenkin… Opiskelijabudjetilla nimenomaan se kompura on vähän ongelmallinen.

edit. taitaa sitä saada kelvollisen kompuran vähän halvemmallakin, nyt kun vähän googlailin. Pieni vanhanaikainen pensselimallari sisälläni kyllä järkyttyisi, mutta ehkä se ruiskun ja kompuran hankintaan menee… Pitää kysellä vähän täältä foorumilta mielipiteitä, mutta n. 150€ saa varmasti oikein kelvollisen paketin. Joten projektini saattaa nyt kallistua siihen suuntaan, että hankin seuraavaksi sen ruiskun! :)
Kannattaa ehottomasti. Mulla on joku vanha pieni halpiskompura, ainut miinus tulee siitä että se on aika äänekäs mutta muuten oikein hyvä pienoismallihommiin, yksi säiliöllinen riittää isolle ratapihalle n mittakaavassa. Olen sillä myös ampunut paneeleita seinään, siinä hommassa se ujeltaa melkein koko ajan mutta paine riittää kyllä.
Jep, kävin IKH:sta hakemassa tuon tässä keskustelussa esilletuoman paketin. Toimii hyvin ja nyt helpottuvat maalaushommat huomattavasti. Kiitos vielä kun potkaisit persauksiin tuon ruiskun ostamisen suhteen, ehdottomasti kannattava ostos :-)

edit. linkki unohtui, tästä keskustelusta on siis kyse www.pienoismallit.net/keskustelut/7777_kompressori-virtasenkauppafi/