Pienoismallit.net

Spitfire ix/Le Sers Tunisia

Camel Express in Tunisia 1943

Malli esittää Victor Nicholas "Vic" Cabasin lentämää Spitfire MK9 konetta U.S.Army Airforcen leivissä Tunisiassa keväällä1943.Cabas oli RCAF:n luutnatti mutta,palveli siis "Jenkkien" rivissä.Yksikkönä oli tuolloin 52nd FigterGropin 4 lentue.Cabasin nimikko KayIII oli mielenkiintoinen hybridi.Siinä oli U.S.A:n ja Brittien tunnukset sekä runko tähdissä operaattio Torchin keltaiset reunukset.
Malli on Italerin uudelleen pakkaama spitti ix American Aces pakkaus jos on mukana siirtokuvat 5:lle mielenkiintoiselle kone yksilölle.Malli julkaistiin ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten joten se lienee useimille tuttu.
Kiinnostuin itse tuosta Le Sersin tukikohdasta joka sijaitsee noin 3km. Le Kefin kaupungista pohjoiseen lähellä Algerian rajaa.Se mainitaan yhtenä maailaman kuummista paikoista.Lämpötilojen keskiarvojen olessa 45-50 asteen luokkaa.Tämän vuoksi m.m Tyyneltämereltä tuttuja teräksisiä tilapäis kenttä rakenteita ei voitu käyttää.Googletamalla ja vierailemalla kirjastossa löytyy mielenkiintoista tietoa tästä Pohjois-Saharan kolkasta.Tästä syntyi idea rakentaa mallin ympärille alusta tai jonkin moinen dioraama.
Alusta on tavallinen maalaus pohja.Pinta puolestaan on hiekkamaalia,akryyleitä, vesivärejä ja öljväriliitua.Keitaan tapainen on das-massaa hiekkaa ja ruhosirotetta sekä pizzamaustetta.Palmujen runkoina on piippurassi,pinta on kangasteippiä ja lehväston pohjan askerteluhuopa ja lehdet paperia.
Kameli ja U.S.Army peräkärry ovat vahvasti "tuunattuja" lelukaupan tuotteita.Kamelia maalilin hieman lisää oman makuni mieleisemmäksi.Elikon valjaat, suitset ja loimi sekä koriste nauha ovat kotikutoiset.
Peräkärriin on tehty aisat,kuljetus tuet G:W:n tynnörille "johon tein uudet kannet" ja kiinnitys kiskot alle.Eteen on liitetty Tunisialais tyyliin kapeat istuinpukit,aisoissa on lisäksi Kamelin valjaiden mahan alle tuleva tuki valjas.Tällaiset ovat siis Tunisilais Amerikakkalaiset "kumikameli kärryt"
En oikein tiennyt olisko tämä kansio pitänyt liittää dioraamoihin vaiko lekoihin joten olkoon tällä kertaa vähän kumpaakin.

Kommentit

Mukavaa että olet rakentanut maaston lentokoneen ympärille ja piristävän erilainen Spitfire. Kameli on tosin melkoinen jättiläinen; saa nuo ukot näyttämään pygmeiltä, saksalaiset olisivat juosseet pakoon tuollaisia nähdessään :)
Kiitos kommentista.Paha sitä oli kyllä kutistaakaan.Kameleita on moneen lähtöön.Mittailin että sen pitäs mennä 1:48,toisaalta tuo kamelia talutaava ukko on alunperin vielä japsfiguurii.Tuo yläviistoon otettu kuva kyllä vääristää perpektiivin ja mitta suhteet tehokkaasti.Ja pitihän sen jaksaa vetää tuota julmetua kerosiini tankkia.
Eli ilmeisesti Tamiyan figuuri; mokomat ovat tehneet saksalaisfigut tuossa mittakaavassa puolitoistametrisiksi eli jaappanilaiset varmaan vielä pienempiä :)
Joo,oikeassa olet Tamiyan ukkoja ovat.Enpä nuita kyllä sen kummemin mittaillut.Tuo "kameli" figuuri esittää Egyptiläistä työjuhta dromedaaria jóka on maailman suurin dromedaari.Kekimääräinen korkeus 2,5 jopa 3m siis kyttyrän kohdallaSe on vielä härkämäinen rakenteeltaan eikä sellainen tutun näköinen hontelo..Jos tuommoinen elikko nostaa vielä päätään niin kokoa ja korkeutta riittää.Näin ollen se menis mittoihin näiden "kääpiö-ukkojen" kanssa.Tämä tarkennukseksi.Suhteet ovat melkoiset mutta miks ei noinkin?
Oliko lapsisotilaita noin paljon jo 40-luvulla???
Tunturi 16.6.2011 23:00 Vastaa lainauksella
Isohan se dromedaari on, mutta ei nyt sentään noin iso… ei lähimainkaan :)) www.123rf.com/photo_593479_a-silhoutte-of-a-dromedary-and-bedouin.html
Jep, olen ratsastanut Egyptissä dromedaarilla. Voimakas otus mutta ei mikään lihaksikas jätti; eivätkä kasva kolmemetrisiksi kyttyrästä mitattuna, pituussuunnassa kylläkin. Pisti vaan silmään kun tuo ukko voi kävellä otuksen ali ja jalat ovat miehen paksuiset… Harmi kun tuohon mittakaavaan ei oikein löydy mallinvalmistajilta muitakaan ratsufiguureja, voisi olla jollekkin taitavalle veistelijälle markkinarako.

zoologicalwildlifefoundation.com/animals/mammals/ungulates/dromedary-camel/
www.livius.org/caa-can/camel/camel.html :)
Saasta sentään, tuo hormonidromedaari valitettavasti pistää liikaa silmään. Muuten olisi ihan eri tunnelma tässä dioraamassa. Alustan ulkonäöstä pidän kovasti, mutta jokin jykevä taso sen alle olisi mielestäni hyvä(vaikka puulevy?).

t:J
Aloitetaan ensin niistä riskistä. Kovasti jo keskustelua aiheutanut kameli häiritsee minuakin. Poika keskenään kamelin kanssa menisi ok, jos olisi kyse 10v pojasta ja kamelista. Mutta kuvissa spitfire näyttää matalammalta kuin kameli, joten kameli olisi liki 4m korkea. Sitten niihin ruusuihin. Aavikon tunnelman ja värisävyt näkyvät hyvin ja muutenkin tunnelma kohilllaan. Kaikki muutkin kärryt ja muut antavat lisää silmän iloa. Lentokoneesta en viitsi edes kommentoida, nähnyt luonnossa töitäsi niin monta kertaa, että oma tieto taito ei löydä niistä virheitä.
Kiitoksia kommenteista arvon herrat.Olen suorastaan liikuttunut tuon kumikamelin saamasta huomiosta,en siis kyyneliin vaan päin vastoin.Kun tuota dromedaaria katsoo niin kyllä se on syönyt muutakin kuin ruohoa.Näin makeasti en kyllä ole nauranut omille hölmöilyille aikoihin.Kamelin mitat olivat muuten peräisin Otavan Suureta Eläin kirjasta v.1930.Tuossa opuksessa kirahvikin oli vielä sirahvi.Pitänee pistää lihoiksi koko rumilus.P.S. terkkuja Kumikamelin äijille,taitavat tätä nykyä olla jo eläkkeellä.
Ohoh Opa. Aavikkorakentelusi tuotos oli siis tämä. Edellisiin yhdyn tuosta kamelista. Melekonen on…
Muuten malli on näyttävä. Kone kivasti säistetty, ei liikaa. Alusta ja puut aikalailla aidon oloisia. Hieno kekkasu tehdä palmuja. Näyttää aidoille.
Kärrit, narut ja figuurit antaa paljon elävyyttä.
Oikeastaan tämä on tuon kumikamelin kanssa hauska. En menisi lihoiksi laittamaan. Enkä syömäänkään niitä lihoja.
Eihän tämä niin totista saa olla.
Muutamaan kertaan, kun kuvat katsoo, niin alkaa naurattamaan tosiaan tuo eläin spitin vierellä.
En naura siksi, että tässä olisi joku lapsus, vaan koominen esityshän tässä on kyseessä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Vielä kun tuon Sulon tilalle saisi vaikka pikku neekeripojan…ihan vaan pienen ja mustan, niin homma olisi sillä hoidettu. Menisi jo bensanmyyntikauppiaasta…No ei sentään, hyvä näin.
Dromedaari on ihan symppis; nikkaroi vinjetti vaikka että on sidottu palmuun odottamaan kuorman lastaamista :)
Lienee niin että, olen luonteeltani synkkämielinen humoristi…
Opa Laitinen kirjoitti:
Lienee niin että, olen luonteeltani synkkämielinen humoristi…
Liennee ehkäpä niin, että olet tosiaan humoristi,lähes kaikkitietävä (ainakin näistä sotien härveleistä), tiedonjanoinen ja iloisenhauska monitoimimies mallailussa. Synkkämielisyys on kaakana..
Eemeli K 19.6.2011 16:06 Vastaa lainauksella
Plussaa erilaisesta dioraaman aiheesta. Ukkojen mittasuhteen heitosta huolimatta perus siistiä työtä.
Omaan silmääni hyvinkin toimiva dio ja mukavan erilainen aihevalinta. Palmut ovat hieman muoviset ja kameli pikkaisen kiiltää, muuten ei valittamista. Tunnelmaltaan hyvinkin aavikkomainen, hieno työ kaikinpuolin.
Studio Alias harkitsi tätä työtä Helsinki-Vantaa lentoaseman näyttelyyn valokuvien taustaksi.
www.aliasstudiot.fi/newsite/2012/01/portraits-of-aviation-nayttely-avattu/
Kuuleman Kari Grandimäinen idea oli… harmi että eivät ottaneet