Pienoismallit.net

Titanic 1912

Tama oli ensimmainen mallini ja tein sita pikkuhiljaa yli vuodenverran. Ensimmaisen puolivuotta viikonloppuvapailla intista. Olen joskus tehnyt vanhempaa valua olevan yksilon noin kymmenen ikaisena, mutta sita ei oikein pienoismallina voi pitaa. Vuosia oli kuitenkin halu palata mallien peraan ja tehda Titanic kunnolla.

Tama on kasittaakseni paras mahdollinen valmismalli mita markkinoilla on, varsinkin 08 muuttuneen kokoonpanolinjan vuoksi. Tuntuu etta sain silti hyvin huonoa valua olevan yksilon, mutta historialliset korjaukset kuitenkin olivat tassa. En aivan rivetcounter sivuston mukaan ole tehnyt, mutta hengessa.
Maaleista ehka eniten vaikeuksia aiheutti White star buff. Useiden tuntien selvityksen jalkeen lahinna oikeaa oleva vaihtoehto suoraan purkista on Model masterin british gulf armor. Vaihtoehtoina oli sivun mittaisia resepteja itsesekoitukseen. Ja oikeaa variahan ei kukaan tanapaivanakaan tieda. Kansien vari on ehka jokin oma perversio, mika juontaa juurensa pienena vasattyyn yksiloon.

Malliin hankin nipun etsiosia deluxe edition kaiteiden lisaksi. Kaikkea ei ollut saatavilla ja vielakin mallista puuttuu mm. portaat, ikkunat ja taivas-ikknoiden kannet. Kompassitorni on itsetehty jalkoja lukuunottamatta.
Mallissa valaistuksena on noin 15 1,2w polttimoa ja yli 10metria valokaapelia. Kannelle tulevat lamput ovat valokaapelinpaita pyoristettyna. Kaapelointi ei ole aivan taydellinen, vaikkei paljoa puutukaan. Malli sudittu kauttaaltaan pensselilla.

Mallin valmistuttua hieman ristiriitaiset tunteet, onhan tuo ihan ok, mutta nyt osaisi ja tietaisi niin paljon asioita mita voisi viela tehda paremmin. Esimerkiksi maalauksen (ruiskukamat hankinnassa tulevaisuudessa), valaistuksen ja kansien osalta ja jossainkohti tarkkuuden. Katsotaan tuleeko juhlavuotena 2012 Minicraftilta jokin kiva paketti, jossa olisi myos puukannet mukana. Academyltahan sellainen loytyy 1:400

Kuvien ottaminen haastavaa valaistuksen suhteen ja salama liian armoton. Toivottavasti naista siedettavia tuli. Ei kylla saa nayttamaan niin hyvalta kuin luonnossa. Tilanpuutteen vuoksi kuvat ovat taas jarkyttavan laatuisia pienennyksen jalkeen.

Kaikki palaute on tervetullutta ja myos muista malleistani. Muutama muukin Titanic taman jalkeen tullut vasattya.

Kommentit

Hienoa nähdä tällainen rakennettuna! Omassa hyllyssä makaa Revellin 350 aloitettuna, mutta nyt jo varmaan 20 vuotta jatkoa odotellut vastaava sarja. Siinä oli muistaakseni todella kieroja osia, minkä takia homma hyytyi. Valojakin siihen oli tarkoitus laittaa, joten kiva nähdä niidenkin toimivan. Viimeisessä kuvassa näkyy kyljen aika karkea siveltimen jälki, muuten kuvista on aika vaikea varsinaista mallailutyötä arvioida.
Totta tuo raskas maalipinta kyljissa, tosin tuskin esikuvassaankaan hirvean silea jalki on. Tata tehdessa en viela ollut keksinyt ohentamisen taikaa, ja tuo valkoinen saada peittavaksi mustaan oli monen kerroksen takana.
Varsinkin etsiosien maalaus oli yhta tuskaa.
Antti K 17.3.2011 16:04 Vastaa lainauksella
Hieno malli! Taitaa olla ensimmäinen Minicraftin Titanic näillä sivuilla. Tekemäsi valaistus tuo paljon lisää ilmettä ja sopii Titanicille hyvin, paljon ikkunoita jne. Rakentelen itse jo toista vuotta tuota samaa sarjaa ja taistelin alussa rungon kanssa pitkään koska se oli pahasti kiero eikä kansi istunut paikalleen millään. Laatikossa lukee vielä "Museum quality".. Noh, pääasiassa ihan ok laatua kuitenkin. Käytitkö muuten Gold Medalin etsejä noissa puomeissa? Kuvat voisivat olla hieman selkeämpiä..
Annoin sivuston mukaan liian korkeat pisteet, ja tässä perusteluni, vaikka olisin kirjoittanut kyllä muutenkin.
Katsoin ekena läpi kaikki mallisi. Olen pisteyttänyt ja kommentoinutkin niitä kyllä aikaisemminkin.

Tämä Titanic on kyllä aivan huikea. Kasaaminen ei liene ihan hokkuspokkus-hommaa, jossa osat pannaan pussiin, ravistellaan ja siinä se…
Tämä on vissiin vaatinut suunnittelua, aikaa, tarkkuutta, kärsivällisyyttä, puhumattakaan maalien ja liimojen valitsemista. Ja aiheeseen tutustumista - (niinkuin muutkin Titanicisi)…

Myös tuo mallin kasaaminen ja takilointi on ihan ok. Pikkaisen ohuempaa ehkä saisi olla takilointilangat…
Työnjälki on sikälikin vaikuttava, että alushan upposi yöllä ja siihen on saatu valot sisälle. Vau. Pidän ja paljon. Tänne kun saisi vielä liittää sen musiikin, jota orkesteri soitti kuulemma loppuun saakka.

Valokaapeleiden käyttöä ei tällä sivustolla paljoa ole, joten voisit alkaa oppi-isäksi sen käytössä.
Rane 18.3.2011 15:03 Vastaa lainauksella
Antti K kirjoitti:
Hieno malli! Taitaa olla ensimmäinen Minicraftin Titanic näillä sivuilla.
Omassani luki paketissa sekä Academy että Minicraft. Myös Revellin 1/350-sarja on kai tämä sama. Näitten kaikkien yhteinen alkuperä taas muistaakseni on Entex.

Niin ja sitten tärkein: Loistava tuo valaistussysteemi.
Academy ja Minicraft olivat alkuun sama, mutta 99-vuonna tulleet parannukset vain Minicraftissa. Academy suunnitteli oman 1/400 mallin yritysten erkaannuttua. Revell saattanut kayttaa samaa ennen muokkauksia. Vanhasta mm. puuttuu keula-ankkuri ja paljon enemman epatarkkuuksia. 2008 Minicraft muutti tuotantotehdastaan ja valun laadun pitaisi olla huomattavasti parempi uudemmissa. Minicraftia pidetaan edelleenkin parhaana mahdollisena mallina, tosin Academyn ei siita kauaksi jaa.

Kaytin Tomin ja GMW etsiosia alkuperaisten lisaksi.

titanic-model.com on sivusto mista loytyy oikeastaan kaikki tarvittava ja enemmankin mallin tekemiseen, myos suppeahko ohjeistus valokaapeleihin. Toki minulta voi asiasta kysella ja mielellani autan mita voin.

Ensimmaiseksi malliksi olen tyytyvainen tyonlaatuun, mutta kuten sanottu niin jalkikateen voisi lahes kaiken tehda paremmin. Tosin mallia tehdessa tavoitteetkin olivat kokoajan korkealla ja tarkoitus saada olohuoneeseen koriste-esine, jota kehtaa siela pitaakin.
Rane 18.3.2011 17:14 Vastaa lainauksella
Hyvää tietoa, Jaakko. Omastani tosiaan puuttui keula-ankkuri ja väkersin sen itse samoin kuin sen syvennyksen keulakanteen. Voitko kertoa mitä ne Minicraftin tekemät parannukset ovat. Onko esim. runkoon tullut muutoksia? Pidin Academyn rungon detaljointia vähän krouvina ja ainakin alemman etukannen partaissa olevien kaarevien syvennysten muotoa piti korjata.
Henkka H 8.9.2011 02:22 Vastaa lainauksella
Kappas vaan, taisin olla käymässä Suomessa keväällä, ja tällainen jäi näkemättä. Nyt siis vähän jälkijättöisesti tässä kommentoin. Parempi myöhään kuin jne. Hienosti tehty malli noinniinkuin ensimmäiseksi. Etenkin tuo etuviistosti otettu yökuva on mielestäni aika mahtava.
Tämä Minicraftin malli oli todellakin siitä erikoinen, että vanhan työkalun parantamiseen osallistuivat Titanic Historical Society että merimaalari Ken Marschall. Minicraft halusi parantaa vanhan mallin tasoa, ja siten päädyttiin tähän pienoismallimaailmassa aika poikkeukselliseen ratkaisuun.
Ihan kaikkea ei voitu uusia 25 vuotta vanhaan teräs muottityökaluun, sillä jo bujettikin asetti omat rajoituksensa, mutta kaikenkaikkiaan yli 50 parannusta saatiin sentään aikaiseksi. Mikä mielestäni on
ihan kohtuullista, sillä kyllä tästä viimeisimmästä versiosta saa ihan esikuvansa näköisen mallin.
Mulla on myöskin tuo Revellin versio tekemättömänä hyllyssä, ja taitaa mennä myyntiin. Siinäkin oli masto katkennyt, mutta sain Revelliltä uuden tilalle.
Iiro 16.5.2012 17:59 Vastaa lainauksella
ou jee!!!!!!! kuin sait valot sisään??????????????
Timo Rissanen kirjoitti:
Tänne kun saisi vielä liittää sen musiikin, jota orkesteri soitti kuulemma loppuun saakka.
Timo, laita tämä taustalle soimaan, kun tunnelmoit ;)

Legendan mukaan tämä oli kuitenkin viimeinen kappale, jota orkesteri soitti kannella.

Jaakolta voisin kysyä mielenkiinnosta tuosta viimeisen kuvan "davidin" pelastuveneen legendaa, kun tällainen on näemmä päässyt valahtamaan ohi korvien?
Jäi noita "davideja" jonkin verran yli, joten laitoin yhden osissa havainnollistamaan, että kaikki laivassa olevat on noin "monesta" osasta rakennettu.