Pienoismallit.net

Lockheed Vega 5b

Amelia Earhartin 1932 Atlantinylityskone

Amelia Earhart lensi vuonna 1932 ensimmäisenä naisena yksin Atlantin yli. Tavoitteena oli päästä Pariisiin (Charles Lindberghin esikuvan mukaisesti) mutta Earhart joutui laskeutumaan Irlantiin. Merkittävä saavutus yhtäkaikki; kone on nyt näytteillä National Air and Space -museossa Washington, DC:ssä.

Tämä on yhdessä 8-vuotiaan tyttäreni kanssa rakennettu malli. Projektia edesauttoi kouluun tehtävä elämänkertaprojekti. Mallinrakennuksen yhteydessä tytär oppi taas enemmän miten osia hiotaan, miten kynäruiskua käytetään, jne. Lisää projekteja on suunnitteilla.

MPM:n sarja on varsin hyvälaatuinen ja vastaa mitta- ja muototarkkuudeltaan esimerkiksi "Revolution in the Sky - the Lockheeds of Aviation's Golden Age" -kirjan mittapiirroksia. Osien sopivuudessa oli toivomisen varaa, varsinkin siiven sovittaminen runkoon oli vaikeaa. Sarjassa tulee siirtokuvat ja maalausohjeet Earhartin konetta varten, mutta yksityiskohdiltaan se muistuttaa enemmän "standardi"-Vegaa kuin Earhartin tai Wiley Postin "Winnie Mae" -konetta (johon myös siirtokuvat). Paljon pieniä muutoksia siis, mm. laskutelineeseen. Standardikonfiguroidussa Vegassa oli enemmän ikkunoita jotka siis tässä mallissa piti kitata umpeen.

Siirtokuvat olivat varsin hyvälaatuiset mutta pitkien koristeraitojen asettaminen paikalleen oli vaikeaa. Edeltävä Johnson-vaha sekä MicroSol/MicroSet-käsittely tuottivat hyvän tuloksen. Maalaukseen käytimme kynäruiskulla levitettyä Model Masterin "Italian Red" -väriä, alle ensin valkoinen pohjaväri. Lopuksi päälle Testorsin "Glosscote" -lakka jonne oli sekoitettu hieman "Dullcotea".

Lähteitä

* In the Cockpit (Long et al); Collins Design 2007
* Luftfahrt international 11/82
* Revolution in the Sky - the Lockheeds of Aviation's Golden Age (Allen); Schiffer Aviation History 1993
* Scale Aviation Modeller Volume 11 Issue 7
* Sky Pioneer - A Photobiography of Amelia Earhart (Szabo); National Geographic Society 1997

Kommentit

Kaunis malli ja mielenkiintoinen konekohtainen historia.Hienoa,että opetat tytärtäsi mallailun parissa.Oli tuo nainen melkomoisen rohkea lentäessään tällaisella Atlantin yli,empä uskaltais istua tässä edes Suomen lahden yli kyydissä,senverran rajun näköinen ja tuuliherkkä laite.
Petri Ola 13.3.2011 20:07 Vastaa lainauksella
Hieno malli - onnittelut sekä tyttärelle että isälle. Ja kuten "Night at the Museum 2":ssa todetaan, kukaan ei suunnista niin kuin Amelia Earhart :)

Petri
Mielestäni malli on todella onnistunut! ei ole lisättävää, hieno!

todella tasainen maalauspintakin ja ssiirtokuvat istuvat hyvin
ykak 14.3.2011 19:01 Vastaa lainauksella
Mainio kokonaisuus kertakaikkiaan ja vielä 1:72 skaalassa. Toivottavati tuot tämän vaikka model expoon. Olisi hyvä nähdä livenä.
wade 15.3.2011 10:24 Vastaa lainauksella
Jaha, MPM:n tuotoksista voi sitten todistetusti saada myös hyviä malleja kun osaa! Näissä 30-luvun peleissä hirvittää aina nuo pinstripet ja koristemaalaukset, mutta tähän malliin on siirtokuvat onnistuneet hienosti.

Samoin miellyttää silmää tuo satiininkiilto viimeisessä lakkauksessa, sopii mielestäni mittakaavaan ja koneeseen todella hyvin. Yleisvaikutelmana malli vastaa ainakin mun mielikuviani Earhartin Vegasta täsmälleen.

Yhteiselle rakentelulle tyttären kanssa ei taida voida tähtiä antaa, mutta henk.koht. lisäisin ainakin 1.5 pistettä tämän mallin saldoon virallisen tilaston ulkopuolella :)
Eikös tuo kuitenkin ole Lockheed, sorry pilkunviilaus ;)
Henri Haapalainen kirjoitti:
Eikös tuo kuitenkin ole Lockheed, sorry pilkunviilaus ;)
Herravarjele, en ilmeisestikään osaa enää kirjoittaa ja/tai tavata. Kiitos kun huomasit ja huomautit.