Pienoismallit.net

Titanic

Diorama

Tama on tehty lahinna testimielessa isompaa ajatellen ja ensimmainen dioramani. Titanic on ollut aina lahella sydanta. Joskus 10v vanhana sain ensimmaisen 1:350 Minicraft Titanic mallini. Nyttemmin on tullut rakennettua uusi samanmoinen ja sitten naita pienempia. Hylkykin olisi tarkoitus viela saada aikaan joskus. Ja mieluiten nama kaikki 1:350 mittakaavassa. Palataan takasin tahan malliin. Mallissa on suhteellisen jarkyttavia mittasuhteita monissa yksityiskohdissa, mutta hinta/laatusuhde kohdallaan kuitenkin. Malliin lisasin lievan tagiloinnin ja "nosturien" puomit saivat 1:350 photoecheista ryovattyja osia. Malli on tehty lasilevyn paalle. Merena toimii akryylimassa. Laivan kaltevuuskulma on enemmankin elokuvamainen, kuin toduudenmukainen. Kuten sanottu nopeana harjoituksena ennen kenraaliharjoitusta 1:400, josta sitten loytyykin photoech kaiteet ja valaistus. Siita lisaa kunhan saan kuvia otettua.

Kommentit

Juha K 24.2.2011 07:12 Vastaa lainauksella
Mielenkiintoinen tavallisuudesta poikkeava dioaihe! Ainut mikä pistää silmään on tuo meri. Titanicin uppoamisyönä meri oli lähes peilityyni. Monet pelastuneet muistelivat etteivät koskaan olleet nähneet Atlanttia niin tyynenä kuin se tuona yönä oli. Tämä saattoi olla myös onnettomuuteen vaikuttanut tekijä, tähystäjät eivät nähneet pimeässä tyynessä meressä kelluvaa jäävuorta koska aallot eivät murtuneet sitä vasten.

Kova aallokko ei siis sovi dioraamaan. Tietysti laiva upotesssaan aiheuttaa pyörteitä yms. Noin pystyssä ollessaan Titanic on uponnut jo vauhdilla, aiemmin yöllä laiva on vain painunut rauhallisesti tyyneen veteen.
tuon savun asento on vähän ouossa asennossa (?)
Juha K 24.2.2011 16:15 Vastaa lainauksella
En huomannutkaan noita "savuja" ennen kuin veeli niistä mainitsi. Ota tuo savua (?) kuvaava hattara pois viimeisen savutorven päästä. Neljäs savutorvi oli valesavutorni, joka ei ollut yhteydessä kattilahuoneisiin. Koko torvi oli lisätty alukseen ulkonäkösyistä, lisäksi sen kautta otettiin aluksen ilmanvaihdon tarvitsema raitisilma.
Moi.
Komea malli ja erikoinen aihe. Ainoastaan yksi asia meren lisäksi olisi korjattava: Titanicin viimeinen(No 4) savupiippu ei ollut oikea, vaan pelkkä kuori. Näinollen viimeisestä piipusta ei todellisesti tule savua.

Timo
Titanicin 4 piippu todellakin oli "dummy" joka lisattiin kun pahimman kilpailijan Cunardin laivoissa Mauretaniassa ja Lusitaniassa sellaiset oli. Ja totta myoskin, etta sita kaytettiin ilmanvaihdossa. Kuitenkin, jos laiva olisi ollut tallaisessa kuvatussa lahes 45asteen kulmassa mistaan piipusta ei enaa tulisi kunnolla savua vaan lahinna hoyrya (kattilat jo veden vallassa, koska sijaitsivat enemmankin laivan etuosassa), kuten valkoiseksi olen jattanytkin "hattarat". Myoskin jos 4 piipun ilmanvaihto on yhteydessa konehuoneen ilmaan siella kun kuumat paikat yhdistetaan kylmaan meriveteen on tuloksena vaaleaa hoyrya. Teoksessa kaytetty hyvaksi myos Ken Marschall kirjaa ja kuvia(taiteilijan nakemyksia mm. kulmasta ja hoyrysta). Neljannesta piipusta on tosin tullut hoyrya/savua normaalissakin tilanteessa jonkinverran.(http://titanic-model.com/dc/user_files/8211.jpg)

Dioraman meren aallot ovat ongelma todellisuuden kanssa. Meri todennakoisesti olikin peilityyni. Tyynen tekemisen koin toteuttamisen kannalta hyvin hankalaksi. Tallatavalla sai veden valttavasti nayttamaan elavammalta. Isommassa mallissa samahomma tosin mittakaavan myota aallokko huomattavasti pienempaa.

Kiitokset kommenteista.