Pienoismallit.net

Siinai 70 jKr

Panokseni aavikko ryhmärakenteluun.
Vuoden 70 juutalaiskapinassa viimeisin Israelilaisten puolustama linnake oli Siinain erämaassa. Ilmeisesti kuvassa näkyvä Centurioni menetti minta hyvää miestää, sillä sen verran on suupielet alaspäin.

Kommentit

Eipä hassumman näköinen roomalainen. Noihin hihoihin ja "hameeseen" kun laittaisit lisää kontrastia, niin vois olla hyvä. No, kuvausolosuhteet ja sen aikuinen kameratekniikka…well…Great anyway!
Masadassa roomalaisilta oli muistaakseni paikalla kymmenes legioona (Leg.X Fretensis), jolla ei ollut mennyt Juudeassa sodankäynti ihan putkeen, eli hapan ilme voisi olla perusteltu sitä kautta. Toisaalta ei se piiritysrampin rakentaminenkaan varmaan naurattanut. Tappiota ei kai Masadassa vuonna 73 jaa. kovin pajoa tullut. Kyse oli enemmän piirityksestä ja puolustajathan päättivät itse päivänsä ennen kuin legioona pääsi muurien sisäpuolelle.
Kiinnostava aihe. Onko tuo minkä valmistajan tekemä malli?
Kasvot ovat omaan silmääni hyvin onnistuneet, mittakaavankin huomioiden. Vyön metalliosia olisin ehkä korostanut enemmän. Vyö oli kuitenkin sotilaan yksi tunnusmerkeistä. Panssaripaita on onnistunut hyvin. Kypäränharjaa olisi mahdollisesti voinut litkuttaa enemmän. Varusteet näyttävät ainakin tästä yhdestä kuvasta katsottuna realistisilta. Viitta olisi voinut olla toisenkin värinen. Toisaalta kukapa noista viittojen väreistä tietää. Punaista tiedetään käytetyn ainakin komentajien viitoissa, ja joku maininta mustasta viitastakin komentajalla (Crassus) on, mutta se oli sitä kautta, että sitä pidettiin poikkeuksellisena. Olisin saattanut itse valita centurion tasoiselle upseerille jonkun rusehtavan viitan, mutta toki korkeimmin rankatut centuriot olivat jo rikkaita ja menestyneitä miehiä, ja punainenkin siis ajaa asiansa.
Kiitos kommenteista. Mallin valmistajasta ei ole tietoa, sillä ostin tämän Unkarista ja oli pakattu pelkkään muovi pussiin. Ilmeisesti Andrean tai Pegason tms kopio.
Varjoja ja valoa pitää lisätä varusteisiin. Tunikan helmaa pitää litkutella, jotta nahka-lerpakkeet erottuis paremmin.
Viitta olisi tosiaan voinut olla muutakin väriä, mutta laitoin sen punaseksi - jotenkin miellytti silmää enemmän.
Joskus tämä tulee menemään dioraamaan, sillä mulla on tämän kaveriksi katapultti ja kaksi legioonalaista.
Terve,

Hauska nähdä, miten tämä aavikko-ryhmärakentelu versoilee täysin erilaisia lähtökohtia malleille.

Linnake ei muuten ollut Siinailla, vaan Juudean erämaassa:)

t:J
TLE 8.2.2011 15:55 Vastaa lainauksella
Hieno figu. Mutta tuohon paikkatietoon hieman tarkennusta, eikö Masada sijaitse Negev-autiomaan pohjoisosassa eli melkein heti Kuolleenmeren länsirannalla? Kuitenkin vaikuttava paikka, suosittelen vierailua.
Toki Masadan toin esille minä, ei tekijä. Joten sen sijainnin ristiriita mallin aiheeseen menee minun piikkiini. Masada vain tietääkseni oli se viimeinen suuri linnoitus jota piiritettiin.

Juuri se on niin hienoa seurata ryhmärakentelussa, kuinka erilaisia näkemyksiä samasta aiheesta ihmiset saavat esiin.
Masada tosiaan sijaitsee Juudean erämaassa, mutta itse muistelin että joku pienempi linnake olisi ollut Siinain erämaan reunalla. Nyt en vain enää kuuklettamisellakaan löytänyt sitä Siinain linnaketta, joten voipi hyvinkin olla että muistikuvani oli ns harhakuva, eli kangastus, mitä aavikolla lienee esiintynyt [sopii siis ryhmärakentelun aiheeseen kuin taatelipalmu keitaan juurelle :-) ]
Muistini väitti, että autiomaan nimi on Negev, mutta google kertoi tämän Juudea nimen ..? Väittäisin, että ainakin nykyään paikka tunnetaan nimellä Negev.
Masada sijaitsee tosiaan aivan Kuolleenmeren rannan tuntumassa ja alue kai kuuluu vielä Juudean vuoristoon eli alueeseen, jossa keskemmällä Jerusalem sijaitsee. Alaspäin mentäessä alkaa Negevin autiomaa ja Negevistä edelleen alaspäin oikeastaan Eilatiin asti ollaan vielä Negevissä. Sen jälkeen alkaa Siinain erämaa, joka on helppo kartalta erottaa. Siinai kuuluu kokonaisuudessaan nykyään Egyptille. Negevin autiomaa on nykyisen Israelin alaosaa tai alaosa.

Negevissä on IAF:n lentokenttiä, esim Ovda, johon Eilatin turistit saapuvat ja lähtevät, sekä myös armeijan harjoitusalueita panssareille ym., joten jos siellä päin liikkuu, saattaa nähdä paljonkin mielenkiintoista.

Malliäijä on hiukan erilainen esimerkki alueella toimineista armeijoista, joita vuosituhansien aikana siellä on vaikuttanut. Alueen levoton historia suo meille mallareille jo niin ison määrän esikuvia malleille, että jos nekin saa rakennettua, niin eiköhän siinä yhdelle mallarille ole vähintään kohtuullisesti.
AJ 10.2.2011 09:01 Vastaa lainauksella
Moi Tapio, hieno roomalainen Centurioni; mielenkiinnolla odotan niitä kahta legioonalaista ja katapulttia seuraksi - upea figu jokatapauksessa! Parhain terveisin, AJ
Kiitän kommenteista ja hyvästä keskustelusta :-)
Moi nyt vasta huomasin tämän roomalaisen. MIstä näitä saa ?? ja mistä olet tämän hommannut ,kiitos.
Hommasin tämän Budabestistä vuonna 2000 ja tämä on joko Andreaksen tai Pegason valkometallifiguurin kopio. Kannattaa Andrean ja Pegason kotisivuilta etsiä alkuperäistä.
Ok kiitos.